Guldtips till Frölunda, men oron växer

SHL:s vd, Jenny Silfverstrand, varnade för pågående energikris, när de 14 SHL-lagen samlades för upptaktsträff inför lördagens premiäromgång.

-Vi är 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika och det kommer absolut att påverka några av våra klubbar. Men vi är vana att hantera utmaningar, vi har precis kommit ur pandemin, men vi hade gärna sluppit oron för våra klubbars energikostnader, sade hon.

Dags för nedsläpp i SHL. Favoriterna är utpekade - och nedflyttningskandidaterna

Det är främst föreningar i energiområde 4 som känner oro. Rögles vd. Daniel Koch har redan i olika intervjuer  berättat om Rögles situation.

-Springer priserna i väg ytterligare är hela vårt eget kapital ( 22 miljoner) snart uppätet, och vi hamnar i farozon för att inte beviljas elitlicens inför säsongen 2023-2024.. 

Dystert besked

Farhågorna växte ytterligare under tisdagen med beskedet att Vattenfall förlänger stoppet för Ringhals 4 till slutet av januari 2023. Återstart sker därmed två månader senare än vad som tidigare sagts.

Energiexperter betonade omedelbart att priset för en kilowatt timme kan komma att stiga till nya rekordnivåer inom energiområde 4.

För Rögle, i SM-semifinal i våras, innebär den nya prisbilden att Daniel Kochs utgifter för is i föreningens arenor kan stiga från budgeterade 7,5 miljoner till 15 miljoner.  ”Normala” säsonger är föreningens elkostnader 3 till 6 miljoner.

-Det är otäckt och ingen vet vart priserna tar vägen. Vår verksamhet kommer att påverkas, enda sättet att reducera vår förbrukning är att ta bort isar i våra andra arenor, tyvärr kan ungdomsverksamheten drabbas, säger Daniel Koch.

Skilda villkor

Rögle-ledaren är bekymrad över att serie konkurrenter i Norrland och i andra energiområden inte har samma problem på grund av de stora prisskillnaderna på el i Sverige.

-Under pandemin tvingades vi alla ställa om på grund av publikrestriktioner. Det här är något annat, och som slår väldigt ojämnt,  menar Daniel Koch.

Bli inte överraskad om Jenny Silfverstrand och SHL-organisationens ledning kommer att mötas av krav om ekonomisk kompensation, om energikrisen ger konkurrensfördelar för lag i andra energiområden. En möjlig het (!) potatis för nyvalde SHL-ordföranden Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköpings HC.

Vid upptaktsträffen erhöll Frölunda och nykomlingen HV 71 flest antal  tränarröster för SM-guld våren 2023.  Rögle är enligt tränarna tredje hands favoriter.

IK Oskarshamn tippas få kvala som 14:e och sista lag.  Linköping och Malmö  gör Oskarshamn sällskap i tabellens bottenskikt.

Vid träffen framhöll Frölunda-veteranen Joel Lundqvist den nye målvakten Lasse Johanssons betydelse.

-Han har ett otroligt driv för att vinna, han ger hela laget en ny dimension, sa Joel om lagets nya målvakt, 35 år, tillbaka i Frölunda efter långt utlandstjänst, främst i ryska KHL.

Att HV 71 nämns som guldkandidat är förstås överraskande.

 Visst har nye sportchefen Kent Norberg ”shoppat” rejält, och tagit in flera ”hemvändare”, men aldrig tidigare har en nykomling lagt beslag på mästartrofén, den klassiska Le Mat pokalen. 

Jag återkommer med mitt guldtips – men det är inte HV 71, så mycket kan avslöjas!

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.