Guldtips till Frölunda, men oron växer

SHL:s vd, Jenny Silfverstrand, varnade för pågående energikris, när de 14 SHL-lagen samlades för upptaktsträff inför lördagens premiäromgång.

-Vi är 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika och det kommer absolut att påverka några av våra klubbar. Men vi är vana att hantera utmaningar, vi har precis kommit ur pandemin, men vi hade gärna sluppit oron för våra klubbars energikostnader, sade hon.

Dags för nedsläpp i SHL. Favoriterna är utpekade - och nedflyttningskandidaterna

Det är främst föreningar i energiområde 4 som känner oro. Rögles vd. Daniel Koch har redan i olika intervjuer  berättat om Rögles situation.

-Springer priserna i väg ytterligare är hela vårt eget kapital ( 22 miljoner) snart uppätet, och vi hamnar i farozon för att inte beviljas elitlicens inför säsongen 2023-2024.. 

Dystert besked

Farhågorna växte ytterligare under tisdagen med beskedet att Vattenfall förlänger stoppet för Ringhals 4 till slutet av januari 2023. Återstart sker därmed två månader senare än vad som tidigare sagts.

Energiexperter betonade omedelbart att priset för en kilowatt timme kan komma att stiga till nya rekordnivåer inom energiområde 4.

För Rögle, i SM-semifinal i våras, innebär den nya prisbilden att Daniel Kochs utgifter för is i föreningens arenor kan stiga från budgeterade 7,5 miljoner till 15 miljoner.  ”Normala” säsonger är föreningens elkostnader 3 till 6 miljoner.

-Det är otäckt och ingen vet vart priserna tar vägen. Vår verksamhet kommer att påverkas, enda sättet att reducera vår förbrukning är att ta bort isar i våra andra arenor, tyvärr kan ungdomsverksamheten drabbas, säger Daniel Koch.

Skilda villkor

Rögle-ledaren är bekymrad över att serie konkurrenter i Norrland och i andra energiområden inte har samma problem på grund av de stora prisskillnaderna på el i Sverige.

-Under pandemin tvingades vi alla ställa om på grund av publikrestriktioner. Det här är något annat, och som slår väldigt ojämnt,  menar Daniel Koch.

Bli inte överraskad om Jenny Silfverstrand och SHL-organisationens ledning kommer att mötas av krav om ekonomisk kompensation, om energikrisen ger konkurrensfördelar för lag i andra energiområden. En möjlig het (!) potatis för nyvalde SHL-ordföranden Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköpings HC.

Vid upptaktsträffen erhöll Frölunda och nykomlingen HV 71 flest antal  tränarröster för SM-guld våren 2023.  Rögle är enligt tränarna tredje hands favoriter.

IK Oskarshamn tippas få kvala som 14:e och sista lag.  Linköping och Malmö  gör Oskarshamn sällskap i tabellens bottenskikt.

Vid träffen framhöll Frölunda-veteranen Joel Lundqvist den nye målvakten Lasse Johanssons betydelse.

-Han har ett otroligt driv för att vinna, han ger hela laget en ny dimension, sa Joel om lagets nya målvakt, 35 år, tillbaka i Frölunda efter långt utlandstjänst, främst i ryska KHL.

Att HV 71 nämns som guldkandidat är förstås överraskande.

 Visst har nye sportchefen Kent Norberg ”shoppat” rejält, och tagit in flera ”hemvändare”, men aldrig tidigare har en nykomling lagt beslag på mästartrofén, den klassiska Le Mat pokalen. 

Jag återkommer med mitt guldtips – men det är inte HV 71, så mycket kan avslöjas!

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.