Guldtips till Frölunda, men oron växer

SHL:s vd, Jenny Silfverstrand, varnade för pågående energikris, när de 14 SHL-lagen samlades för upptaktsträff inför lördagens premiäromgång.

-Vi är 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika och det kommer absolut att påverka några av våra klubbar. Men vi är vana att hantera utmaningar, vi har precis kommit ur pandemin, men vi hade gärna sluppit oron för våra klubbars energikostnader, sade hon.

Dags för nedsläpp i SHL. Favoriterna är utpekade - och nedflyttningskandidaterna

Det är främst föreningar i energiområde 4 som känner oro. Rögles vd. Daniel Koch har redan i olika intervjuer  berättat om Rögles situation.

-Springer priserna i väg ytterligare är hela vårt eget kapital ( 22 miljoner) snart uppätet, och vi hamnar i farozon för att inte beviljas elitlicens inför säsongen 2023-2024.. 

Dystert besked

Farhågorna växte ytterligare under tisdagen med beskedet att Vattenfall förlänger stoppet för Ringhals 4 till slutet av januari 2023. Återstart sker därmed två månader senare än vad som tidigare sagts.

Energiexperter betonade omedelbart att priset för en kilowatt timme kan komma att stiga till nya rekordnivåer inom energiområde 4.

För Rögle, i SM-semifinal i våras, innebär den nya prisbilden att Daniel Kochs utgifter för is i föreningens arenor kan stiga från budgeterade 7,5 miljoner till 15 miljoner.  ”Normala” säsonger är föreningens elkostnader 3 till 6 miljoner.

-Det är otäckt och ingen vet vart priserna tar vägen. Vår verksamhet kommer att påverkas, enda sättet att reducera vår förbrukning är att ta bort isar i våra andra arenor, tyvärr kan ungdomsverksamheten drabbas, säger Daniel Koch.

Skilda villkor

Rögle-ledaren är bekymrad över att serie konkurrenter i Norrland och i andra energiområden inte har samma problem på grund av de stora prisskillnaderna på el i Sverige.

-Under pandemin tvingades vi alla ställa om på grund av publikrestriktioner. Det här är något annat, och som slår väldigt ojämnt,  menar Daniel Koch.

Bli inte överraskad om Jenny Silfverstrand och SHL-organisationens ledning kommer att mötas av krav om ekonomisk kompensation, om energikrisen ger konkurrensfördelar för lag i andra energiområden. En möjlig het (!) potatis för nyvalde SHL-ordföranden Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköpings HC.

Vid upptaktsträffen erhöll Frölunda och nykomlingen HV 71 flest antal  tränarröster för SM-guld våren 2023.  Rögle är enligt tränarna tredje hands favoriter.

IK Oskarshamn tippas få kvala som 14:e och sista lag.  Linköping och Malmö  gör Oskarshamn sällskap i tabellens bottenskikt.

Vid träffen framhöll Frölunda-veteranen Joel Lundqvist den nye målvakten Lasse Johanssons betydelse.

-Han har ett otroligt driv för att vinna, han ger hela laget en ny dimension, sa Joel om lagets nya målvakt, 35 år, tillbaka i Frölunda efter långt utlandstjänst, främst i ryska KHL.

Att HV 71 nämns som guldkandidat är förstås överraskande.

 Visst har nye sportchefen Kent Norberg ”shoppat” rejält, och tagit in flera ”hemvändare”, men aldrig tidigare har en nykomling lagt beslag på mästartrofén, den klassiska Le Mat pokalen. 

Jag återkommer med mitt guldtips – men det är inte HV 71, så mycket kan avslöjas!

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.