Guldtips till Frölunda, men oron växer

SHL:s vd, Jenny Silfverstrand, varnade för pågående energikris, när de 14 SHL-lagen samlades för upptaktsträff inför lördagens premiäromgång.

-Vi är 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika och det kommer absolut att påverka några av våra klubbar. Men vi är vana att hantera utmaningar, vi har precis kommit ur pandemin, men vi hade gärna sluppit oron för våra klubbars energikostnader, sade hon.

Dags för nedsläpp i SHL. Favoriterna är utpekade - och nedflyttningskandidaterna

Det är främst föreningar i energiområde 4 som känner oro. Rögles vd. Daniel Koch har redan i olika intervjuer  berättat om Rögles situation.

-Springer priserna i väg ytterligare är hela vårt eget kapital ( 22 miljoner) snart uppätet, och vi hamnar i farozon för att inte beviljas elitlicens inför säsongen 2023-2024.. 

Dystert besked

Farhågorna växte ytterligare under tisdagen med beskedet att Vattenfall förlänger stoppet för Ringhals 4 till slutet av januari 2023. Återstart sker därmed två månader senare än vad som tidigare sagts.

Energiexperter betonade omedelbart att priset för en kilowatt timme kan komma att stiga till nya rekordnivåer inom energiområde 4.

För Rögle, i SM-semifinal i våras, innebär den nya prisbilden att Daniel Kochs utgifter för is i föreningens arenor kan stiga från budgeterade 7,5 miljoner till 15 miljoner.  ”Normala” säsonger är föreningens elkostnader 3 till 6 miljoner.

-Det är otäckt och ingen vet vart priserna tar vägen. Vår verksamhet kommer att påverkas, enda sättet att reducera vår förbrukning är att ta bort isar i våra andra arenor, tyvärr kan ungdomsverksamheten drabbas, säger Daniel Koch.

Skilda villkor

Rögle-ledaren är bekymrad över att serie konkurrenter i Norrland och i andra energiområden inte har samma problem på grund av de stora prisskillnaderna på el i Sverige.

-Under pandemin tvingades vi alla ställa om på grund av publikrestriktioner. Det här är något annat, och som slår väldigt ojämnt,  menar Daniel Koch.

Bli inte överraskad om Jenny Silfverstrand och SHL-organisationens ledning kommer att mötas av krav om ekonomisk kompensation, om energikrisen ger konkurrensfördelar för lag i andra energiområden. En möjlig het (!) potatis för nyvalde SHL-ordföranden Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköpings HC.

Vid upptaktsträffen erhöll Frölunda och nykomlingen HV 71 flest antal  tränarröster för SM-guld våren 2023.  Rögle är enligt tränarna tredje hands favoriter.

IK Oskarshamn tippas få kvala som 14:e och sista lag.  Linköping och Malmö  gör Oskarshamn sällskap i tabellens bottenskikt.

Vid träffen framhöll Frölunda-veteranen Joel Lundqvist den nye målvakten Lasse Johanssons betydelse.

-Han har ett otroligt driv för att vinna, han ger hela laget en ny dimension, sa Joel om lagets nya målvakt, 35 år, tillbaka i Frölunda efter långt utlandstjänst, främst i ryska KHL.

Att HV 71 nämns som guldkandidat är förstås överraskande.

 Visst har nye sportchefen Kent Norberg ”shoppat” rejält, och tagit in flera ”hemvändare”, men aldrig tidigare har en nykomling lagt beslag på mästartrofén, den klassiska Le Mat pokalen. 

Jag återkommer med mitt guldtips – men det är inte HV 71, så mycket kan avslöjas!

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen