Äldre och yngre gynnas av nya regeringen

Av  regeringen utlovade speciella satsningar blev det en – tummetott, Nej det är hårddraget, men inte hoppade idrottens ansvariga högt och jublade efter beskedet att gynna äldre och yngre och inget i övrigt. Som det yttrycktes - det gäller att bryta ensamheten för äldre, bland annat genom idrott och samtidigt att dela ut fritidskort för barn och unga. Det presenterades idag på en pressträff med socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).  

unga ska motivera via nya Frititidskortet, vars regler nu ska skapas.

Det är inga småpengar som nu anslås. Drygt 1,5 iljard totalt. I den kommande budgeten avsätter regeringen 300 miljoner kronor per år för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet. Satsningen innehåller flera delar varav 25 miljoner under 2023 och 50 miljoner under 2024 samt 2025 går till idrottsrörelsens och pensionärsorganisationernas arbete med idrott för äldre. Plus 1,5 miljard i en ungdomssatsning.

Idrotten skapar möjligheter

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, höll god min och kommenterade:

− För såväl ung som äldre ger idrottens gemenskap mervärden som går utöver fysisk aktivitet. I föreningslivet finns glädje, sammanhang och meningsfullhet. 

− Vi vet att många äldre blev socialt isolerade under pandemin. Därför är det välkommet att regeringen ser vikten av att satsa på den här gruppen och ser kraften i föreningslivet. Det ger våra föreningar runt om i landet möjlighet att fortsätta utveckla verksamhet som bryter ensamhet och ger livskvalitet för fler.

Han fortsätter: 

− Vi lever allt längre och behovet av att vara fysiskt aktiv och ha meningsfulla aktiviteter genom hela livet växer. Inom idrottsrörelsen finns flera goda exempel på verksamhet för äldre och vilka mervärden det innebär.

Det den socialdemokratiska regeringen betonade före valet, en satsning på nybyggnation och renovering av arenor och hallar nämndes inte ett ord. Det kunde björn Eriksson inte låta bli att ta upp:

− I Sverige har vi en allmän brist på anläggningar som gör det svårt för många idrottsföreningar att erbjuda aktiviteter för hela livet. Om det är ont om träningstider kan föreningar tvingas välja mellan olika grupper, med risk att de äldre får stryka på foten. 

− Jag välkomnar det här initiativet från regeringen, men hoppas också på fler satsningar i den kommande budgeten. Anläggningssituationen är mycket angelägen och likaså frågan om idrott i utsatta områden, påpekade Björn Eriksson.

Fritidskortet nytt

Utöver satsningar på att bryta ensamheten för äldre aviserar regeringen en unik satsning på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2025 och 792 miljoner 2025.1,5 miljard alltså på ungdomar!

− Min starka förhoppning är att fritidskortet går till deltagaravgifter. Det återstår att se hur och av vem fritidskortet ska administreras men det är bra att regeringen vill ge stöd så att fler får möjlighet att delta i föreningsidrotten. 

Han tillade:

− Hälsoklyftorna ökar och ett rätt utformat stöd är välkommet för att vi ska kunna hjälpas åt i arbetet med den ökade ohälsan.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.