Äldre och yngre gynnas av nya regeringen

Av  regeringen utlovade speciella satsningar blev det en – tummetott, Nej det är hårddraget, men inte hoppade idrottens ansvariga högt och jublade efter beskedet att gynna äldre och yngre och inget i övrigt. Som det yttrycktes - det gäller att bryta ensamheten för äldre, bland annat genom idrott och samtidigt att dela ut fritidskort för barn och unga. Det presenterades idag på en pressträff med socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).  

unga ska motivera via nya Frititidskortet, vars regler nu ska skapas.

Det är inga småpengar som nu anslås. Drygt 1,5 iljard totalt. I den kommande budgeten avsätter regeringen 300 miljoner kronor per år för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet. Satsningen innehåller flera delar varav 25 miljoner under 2023 och 50 miljoner under 2024 samt 2025 går till idrottsrörelsens och pensionärsorganisationernas arbete med idrott för äldre. Plus 1,5 miljard i en ungdomssatsning.

Idrotten skapar möjligheter

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, höll god min och kommenterade:

− För såväl ung som äldre ger idrottens gemenskap mervärden som går utöver fysisk aktivitet. I föreningslivet finns glädje, sammanhang och meningsfullhet. 

− Vi vet att många äldre blev socialt isolerade under pandemin. Därför är det välkommet att regeringen ser vikten av att satsa på den här gruppen och ser kraften i föreningslivet. Det ger våra föreningar runt om i landet möjlighet att fortsätta utveckla verksamhet som bryter ensamhet och ger livskvalitet för fler.

Han fortsätter: 

− Vi lever allt längre och behovet av att vara fysiskt aktiv och ha meningsfulla aktiviteter genom hela livet växer. Inom idrottsrörelsen finns flera goda exempel på verksamhet för äldre och vilka mervärden det innebär.

Det den socialdemokratiska regeringen betonade före valet, en satsning på nybyggnation och renovering av arenor och hallar nämndes inte ett ord. Det kunde björn Eriksson inte låta bli att ta upp:

− I Sverige har vi en allmän brist på anläggningar som gör det svårt för många idrottsföreningar att erbjuda aktiviteter för hela livet. Om det är ont om träningstider kan föreningar tvingas välja mellan olika grupper, med risk att de äldre får stryka på foten. 

− Jag välkomnar det här initiativet från regeringen, men hoppas också på fler satsningar i den kommande budgeten. Anläggningssituationen är mycket angelägen och likaså frågan om idrott i utsatta områden, påpekade Björn Eriksson.

Fritidskortet nytt

Utöver satsningar på att bryta ensamheten för äldre aviserar regeringen en unik satsning på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2025 och 792 miljoner 2025.1,5 miljard alltså på ungdomar!

− Min starka förhoppning är att fritidskortet går till deltagaravgifter. Det återstår att se hur och av vem fritidskortet ska administreras men det är bra att regeringen vill ge stöd så att fler får möjlighet att delta i föreningsidrotten. 

Han tillade:

− Hälsoklyftorna ökar och ett rätt utformat stöd är välkommet för att vi ska kunna hjälpas åt i arbetet med den ökade ohälsan.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.