Äldre och yngre gynnas av nya regeringen

Av  regeringen utlovade speciella satsningar blev det en – tummetott, Nej det är hårddraget, men inte hoppade idrottens ansvariga högt och jublade efter beskedet att gynna äldre och yngre och inget i övrigt. Som det yttrycktes - det gäller att bryta ensamheten för äldre, bland annat genom idrott och samtidigt att dela ut fritidskort för barn och unga. Det presenterades idag på en pressträff med socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).  

unga ska motivera via nya Frititidskortet, vars regler nu ska skapas.

Det är inga småpengar som nu anslås. Drygt 1,5 iljard totalt. I den kommande budgeten avsätter regeringen 300 miljoner kronor per år för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet. Satsningen innehåller flera delar varav 25 miljoner under 2023 och 50 miljoner under 2024 samt 2025 går till idrottsrörelsens och pensionärsorganisationernas arbete med idrott för äldre. Plus 1,5 miljard i en ungdomssatsning.

Idrotten skapar möjligheter

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, höll god min och kommenterade:

− För såväl ung som äldre ger idrottens gemenskap mervärden som går utöver fysisk aktivitet. I föreningslivet finns glädje, sammanhang och meningsfullhet. 

− Vi vet att många äldre blev socialt isolerade under pandemin. Därför är det välkommet att regeringen ser vikten av att satsa på den här gruppen och ser kraften i föreningslivet. Det ger våra föreningar runt om i landet möjlighet att fortsätta utveckla verksamhet som bryter ensamhet och ger livskvalitet för fler.

Han fortsätter: 

− Vi lever allt längre och behovet av att vara fysiskt aktiv och ha meningsfulla aktiviteter genom hela livet växer. Inom idrottsrörelsen finns flera goda exempel på verksamhet för äldre och vilka mervärden det innebär.

Det den socialdemokratiska regeringen betonade före valet, en satsning på nybyggnation och renovering av arenor och hallar nämndes inte ett ord. Det kunde björn Eriksson inte låta bli att ta upp:

− I Sverige har vi en allmän brist på anläggningar som gör det svårt för många idrottsföreningar att erbjuda aktiviteter för hela livet. Om det är ont om träningstider kan föreningar tvingas välja mellan olika grupper, med risk att de äldre får stryka på foten. 

− Jag välkomnar det här initiativet från regeringen, men hoppas också på fler satsningar i den kommande budgeten. Anläggningssituationen är mycket angelägen och likaså frågan om idrott i utsatta områden, påpekade Björn Eriksson.

Fritidskortet nytt

Utöver satsningar på att bryta ensamheten för äldre aviserar regeringen en unik satsning på fritidskort för barn och unga med syftet att ge fler tillgång till en meningsfull fritid. Under 2023 går 50 miljoner till att ta fram system för införande för att sedan följas upp med 731 miljoner under 2025 och 792 miljoner 2025.1,5 miljard alltså på ungdomar!

− Min starka förhoppning är att fritidskortet går till deltagaravgifter. Det återstår att se hur och av vem fritidskortet ska administreras men det är bra att regeringen vill ge stöd så att fler får möjlighet att delta i föreningsidrotten. 

Han tillade:

− Hälsoklyftorna ökar och ett rätt utformat stöd är välkommet för att vi ska kunna hjälpas åt i arbetet med den ökade ohälsan.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.