Studie visar – den strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Hon är själv entusiastisk löpare.

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tuill DN.

Kompressionsstrumpor har blivit populärt och det har hetat att de har stor betydelse. Många har tagit del av reklamen där det har betonats att vid användning uppstår  fördelar vad gäller prestation och uthållighet i samband med träning. Blodcirkulationen ska förbättras och minska risken för muskelskada.

– Tajta förband kan öka trycket, och vi vet att ett ökat tryck kan leda till en minskad syremättnad. Vi blev fundersamma och tänkte: ”Kan det här verkligen vara bra för de som springer?”

20 löpare testades. De sprang en mil på löpband vid två olika tillfällen. En med respektive en utan kompressionsstrumpor.

– Vi såg att trycket i muskeln i underbenet ökade bara genom att ta på sig kompressionsstrumporna.

I klartext -  mindre muskelsönderfall utan kompressionsstrumpor.

Sophia Halldin Lindorsson gjorde sin bedömning:.

– Att springa med kompressionsstrumpor ger en sämre syresättning i muskeln, och med sämre syresättning kan inte muskeln prestera lika bra.

– Vi såg till och med att muskelnedbrytning ökade i samband med löpning i kompressionsstrumpor. Inte till några farliga nivåer, men det är ju intressant att du får mindre muskelsönderfall om du springer utan kompressionsstrumpor.

Samtidigt vill hon inte blanda in andra strumpor i sammanhanget.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte säger något negativt om stödstrumpor som man kan ha efter operation eller när man flyger. Där finns god vetenskaplig evidens för att de hjälper vissa patientgrupper och skyddar mot blodproppar.

Men för löparna då, är dags att skippa strumporna nu?

– Det är väl lite så att många löpare är vanemänniskor. Jag är själv löpare. Man gillar att använda det man alltid använt.

– Men om man använder dem för att öka sin prestation kan man ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan. Jag lade mina på hyllan efter den här studien i alla fall.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen