Studie visar – den strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Hon är själv entusiastisk löpare.

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tuill DN.

Kompressionsstrumpor har blivit populärt och det har hetat att de har stor betydelse. Många har tagit del av reklamen där det har betonats att vid användning uppstår  fördelar vad gäller prestation och uthållighet i samband med träning. Blodcirkulationen ska förbättras och minska risken för muskelskada.

– Tajta förband kan öka trycket, och vi vet att ett ökat tryck kan leda till en minskad syremättnad. Vi blev fundersamma och tänkte: ”Kan det här verkligen vara bra för de som springer?”

20 löpare testades. De sprang en mil på löpband vid två olika tillfällen. En med respektive en utan kompressionsstrumpor.

– Vi såg att trycket i muskeln i underbenet ökade bara genom att ta på sig kompressionsstrumporna.

I klartext -  mindre muskelsönderfall utan kompressionsstrumpor.

Sophia Halldin Lindorsson gjorde sin bedömning:.

– Att springa med kompressionsstrumpor ger en sämre syresättning i muskeln, och med sämre syresättning kan inte muskeln prestera lika bra.

– Vi såg till och med att muskelnedbrytning ökade i samband med löpning i kompressionsstrumpor. Inte till några farliga nivåer, men det är ju intressant att du får mindre muskelsönderfall om du springer utan kompressionsstrumpor.

Samtidigt vill hon inte blanda in andra strumpor i sammanhanget.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte säger något negativt om stödstrumpor som man kan ha efter operation eller när man flyger. Där finns god vetenskaplig evidens för att de hjälper vissa patientgrupper och skyddar mot blodproppar.

Men för löparna då, är dags att skippa strumporna nu?

– Det är väl lite så att många löpare är vanemänniskor. Jag är själv löpare. Man gillar att använda det man alltid använt.

– Men om man använder dem för att öka sin prestation kan man ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan. Jag lade mina på hyllan efter den här studien i alla fall.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.