Inte bara medaljer som räknas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inget rekord-EM, inget medaljregn.  Och tänk; det struntar jag i.

Jag sitter inte och gnäller över de som misslyckas. Gläds bara av att se alla glada ansikten, alla

fräcka, nya löpare och ett Sverige som plötsligt kan springa fort.

Henrik Larsson kämpar sig in på fjärde plats herrarnas final på 100 meter under EM på Stadio Olimpico i Rom. Foto: Christine Olsson / TT

Det har varit mycket konstigt i Rom. Mätinstrumenten strejkar, startpistolerna verkar köpta på Buttericks, det har varit många märkliga beslut och Sveriges nya förbundskapten, den förra höjdhopparstjärnan Kajsa Bergqvist, har fått tillbringa lika mycket tid i juryrum och bland domare som på läkaren.

Kajsa fick ryta till

Lite stolpe ut, som sagt. Några en hårsmån från medalj eller finalplats men också många som inte pallat trycket och kanske var det några för många i den trupp som Kajsa plockade med sig.

Men inte heller det få mig att surna. Jag har varit på plats på världsidrottens största och finaste arenor, EM, VM och OS sedan början av 80-talet, jag har upplevt Linda Haglund, Christer Garpenborg och Johan Wissman, men maken till svenska, unga, talangfulla sprinters har jag nog aldrig sett.

Det är helt makalöst att Sverige haft två man i två sprinterfinaler, att Henrik Larsson nådde en fjärdeplats med snudd på medalj på 100 meter (det är 50 år sedan en svensk var i final på 100 meter, Christer Garpenborg 7:a) och - som från ingenstans - Lundakillen Erik Erlandsson som först var kvalificerad för final, sedan borttagen men till slut återförd till startlistan sedan Kajsa Bergqvist blivit så heligt förbannad som hon kan bli när orättvisa skipas och först sedan hon talat om för de tröga och okunniga jurymedlemmarna att om bara 1000-delar återstår att skilja två löpare åt då skall båda få starta i final. Det finns ju en nionde bana att utnyttja för just sådana delikata fall.

Så Erlandsson stoppades in på den svårlöpta (snävare kurvor) innerbanan men tycktes inte bekymra sig det minsta om det utan sprang avspänt, offensivt och med spänst och ork kvar på upploppet där han plockade tidsmässigt bättre löpare ända fram till en högst sensationell fjärdeplats. En fullständigt oväntad framgång för både oss och - uppenbarligen - honom själv.

Den nya generationen

Hur svårt det är att slå sig fram internationellt för svenskar på sprinterdistanserna underströks också av MAI-löparen Julia Henriksson som den här säsongen slagit igenom med dunder och bra, bland annat med den första svenska kvinnliga 100-meterstiden under 11 sekunder (dock med för stark medvind).

Hon delar nu det svenska rekordet på 200 meter (22.82) med självaste Linda Haglund, ett rekord som stått orört i 46 år tills Julia sprang in på exakt samma tid med sin andraplats i en av semifinalerna. Hon verkar vara en skön blandning av både starkt självförtroende och ödmjukhet, en oerhörd koncentrationsförmåga och ett mod att utmana sin egen kapacitet och motståndare med bättre personliga rekord. Det är nog inte fel att tala om en ny generation svenska friidrottare. Vi har haft  spjutkastare, diskuskastare, hoppare med och utan stav i världsklass men konkurrenskraftiga sprinters på internationell nivå känns som lite extra grädde på moset, speciellt när man sitter där i timmar och följer ett direktsänt EM.

Och tänk bara 18-åriga Nora Lindahl (guld på JEM ifjol) som bara var fem hundradelar ifrån en final på 200 meter. En liten tjejrevolutionen kan man också ana. Julia (sexa i finalen) har för övrigt lovat oss att hon skall bli ensam om sitt rekord innan sommaren är över. Nej, det är sannerligen inte bara medaljer som räknas.

Obefintlig konkurrens

Det är fantastiskt att vi fick tillgång till den amerikanska supertalangen Armand Duplantis, den lille killen som bott i en stavshoppsgrop sedan han var fyra år, och det är oerhört mäktigt att se den (till synes) store, lugne nallebjörnen Daniel Ståhl gå in ringen och bolla med sin 2-kilosdiskus som vore den ett kaffefat.

Duplantis är på en nivå där inget reellt motstånd existerar, Ståhl har vunnit både VM- och OS-guld men har också fått uppleva att andra har vuxit sig starka nog att utmana honom. Han tycks ta det med ro, i vissheten om att han redan är korad till världens bäste och kanske var EM bara en station att pricka av på vägen till Paris.

Duplantis närmast överjordiska förmåga har dödat stavsporten. Det finns ingen som kan utmana honom. Och jag gissar att det kommer att dröja minst tio år, kanske tjugo innan någon annan når de extrema höjder där han nu, korta ögonblick av sitt unga liv, befinner sig. 6.30 ser inte längre omöjligt ut. 640? Varför inte.

Så årets friidrotts-VM har bjudit på andra njutningar, överraskningar och spänningsmoment. Som att se 24-årige Carl Bengtström i ett perfekt disponerat lopp, med styrka kvar till loppets slutskede tugga sig förbi en efter en och ta bronset på 400 meter häck och dessutom stryka Sven Nylanders svenska rekord från Atlanta-OS 1996. Sensationellt, i varje fall för alla oss som bara läser personbästa och inser att det borde varit omöjligt.

Det finns en mogen inställning och en lagom stor kaxighet hos den här nya generationen som får dem att ge oss all den spänning och underhållning vi vill ha medan vi bara noterar ett stavguld i förbifarten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.