Större kan inte en idrottsfest bli

Utan Pandemi återgår Göteborg till det normala – med dubbla idrottsfester medHeden som ett nav runt vilket både Partille Cup som

världens största handbollsturnering och Gothia Cup, största fotbollsturneringen av alla, cirkulerar.

Hundratusentals ungdomar från hela världen fyller stans centrum under några veckor och för alla, deltagare och åskådare uppstår oförglömliga minnen.

Partille Cup gäller först, avlöst av Gothia Cup.

Studsande bollar gäller på Heden i Göteborg under några sommarveckor. Från hela världen väller handboll- och fotbollsungdomar in

Sedan starten 1970 har cirka 521500 deltagare från 97 länder deltagit i handbollsturneringen. I år är det 1205 lag från 36 nationer som deltar. Kap Verde kommer att för första gången vara representerade på Partille Cup, som därmed haft deltagare från 97 olika länder sedan starten 1970.

Göteborg huserar cirka 21 500 spelare och ledare under årets Partille Cup-vecka. Flest matcher kommer att spelas på Heden och Kviberg medan ungdomslandslagsturneringen European Open Championship spelas i Valhalla Sporthall, med finalen i Scandinavium.

Av de cirka 4 500 matcher som spelas under Partille Cup kommer 2500 matcher, från 40 planer, att livesändas i Partille Cup-appen. Matcherna filmas med AI-kameror. 

Runt tusentalet funktionärer kommer att säkra kvaliteten på turneringen. Av dessa är 325 domare. Alla funktionärer har målet att ge besökarna minnen för livet.

Partille Cup

Måndagen den 3 juli är den stora ankomstdagen. Dagen då spelare och ledare anländer till Göteborg. Gothia Heden Center öppnar.

På tisdag spelas de första matcherna  med en öppningsceremoni på kvällen i Scandinavium. 

På fredag inledslutspelet medan lördagen utgör finaldag 

med matcher utomhus på Heden Arena.

1 205 lag deltar i år.

Det innebär att 21 500 personer  från 36 nationer gästar Göteborg. 

Nya nationer 2023: Kap Verde.

Deltagare sedan starten 1970: Cirka 521 500 deltagare.

Nationer sedan starten 1970: 97 nationer.

Spelplaner: 71 planer. 

Ny spelplan 2023: Härlanda (tillbaka efter att det inte var spel där förra året).

Antal matcher: cirka 4 500 matcher

Skolor: 40 skolor och 16 hotell krävs för att ordna övernattning för alla gäster.

Hotell: 16 hotell.

Cirka 2 500 matcher från drygt 40 planer ska livestreamas.

Turneringen är jämställd så det förslår, 49 % pojkar, 51% flickor..

Det krävs cirka 1 000 funktionärer varav cirka 325 är domare.

Gothia Cup

I år med historiskt rekord med mer än 100 fler lag än den tidigare största Gothia Cup-upplagan. 

Sedan starten 1975 har 1271 400 deltagare från 151 länder deltagit i turneringen. I år är det 1871 lag från 69 nationer som deltar. Två nationer som aldrig deltagit tidigare, ställer upp i årets Gothia Cup: Caymanöarna (FIFA-nation) och Trinidad och Tobago.Sedan starten 1975 har 1271 400 deltagare från 151 länder deltagit i turneringen. I år är det 1871 lag från 69 nationer som deltar. Två nationer som aldrig deltagit tidigare, ställer upp i årets Gothia Cup: Caymanöarna (FIFA-nation) och Trinidad och Tobago.

Göteborg huserar cirka 43400 spelare och ledare under årets Gothia Cup-vecka. Gothia Cup spelas i år i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille och Alingsås.

SKF Arena på Heden är utbyggd och tar in 8000 åskådare, är den största arenan i turneringen, utöver Gamla Ullevi där finalerna för de äldre åldersklasserna spelas.

Av de cirka 4500 matcher som spelas under Gothia Cup kommer 2500 matcher, från 45 planer, att livesändas i Gothia Cup-appen. Matcherna filmas med AI-kameror. 

1600 funktionärer kommer att säkra kvaliteten på turneringen. Bland dessa är 420 domare. Alla funktionärer har målet att ge besökarna minnen för livet.

Söndag, 17 juli är den stora ankomstdagen. Dagen då spelare och ledare anländer till Göteborg. 

Måndag 18 juli, spelas De första matcherna i turneringen. Invigning på kvällen på Ullevi

Lördag, 23 juni:

Finaldag med matcher på Gamla Ullevi, SKF Arena och Heden 4, 8.30–19.30.

Deltagande lag: 1871 lag.

Antal deltagare (spelare + ledare): 43 400 personer 

Antal deltagare, inkl. medresenärer (logi via Gothia Cup): 54 400 personer 

Nationer: 69 nationer.

Nya nationer 2023: Caymanöarna och Trinidad och Tobago. 

Deltagare sedan starten 1975: Cirka 1 271 400 deltagare. 

Nationer sedan starten 1975: 149 (inkl årets nya nationer). 

Spelplaner: 106 planer. 

Ny spelplan 2023: Noltorpsvallen, Mjörnvallen, Gerdskensvallen (Tillbaka i Alingsås igen efter pandemin).

Antal matcher: Cirka 4500 matcher. 

Skolor: 68 skolor.

Hotell: 26 hotell.

Livestreamade matcher: Cirka 2500 matcher, från 40 planer.

Pojkar/flickor: 70/30 procent.

Antal funktionärer: Cirka 1600 (varav cirka 420 är domare).

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.