OS-drömmarna krossades abrupt

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Idag ställs SOK:s ordförande, Hans von Utmann till svars. Hur kunde arbetet inför en OS-ansökam behandlas så taffligt..... Foto: Claudio Bresciani / TT

 Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) uttryckte så sent som i går, vid lunchtid, irritation över att SOK ännu inte lämnat in en fullständig ansökan, ” för att kunna påbörja arbetet med statliga garantier”.

hur kunde ansökan glömmas bort...

Bara några timmar senare kom beskedet från IOK, Sveriges åttonde försök att få arrangera vinterspel hade kastats i papperskorgen.

I mail till Idrottens Affärer skrev Simon Hoff, pressekreterare Jakob Forssmed, följande:

”Regeringen behöver besluta om en proposition om statliga garantier för vinterspelen 2030, vilken även ska hinna behandlas av riksdagen, senast före sommar OS i Paris 2024.

 Innan en proposition om garantier kan tas fram behöver SOK och de övriga ( Parasport och RF) lämna in ett underlag till regeringskansliet om vilka statliga garantier som behövs, vari beskrivs hur de tänker sig att ett vinter-OS ska genomföras.

 Vi behöver därefter remittera detta dokument till myndigheter, länsstyrelser, regioner, kommuner och organisationer m.fl. Propositionen kan lämnas till riksdagen under mars/april”

Så långt regeringen, det står helt klart att det tidsfönster som här redovisas inte alls är i harmoni med SOK -ordföranden Hans von Uthmann och hans medarbetare. De var sent ute – och borde förstås ha försäkrat sig om statliga garantier som första punkt, i den ansökan som nu lämnades utan bifall.

.IOK kräver klara besked

Det går att säga att historien upprepar sig. Just avsaknaden av statliga garantier fanns inte på plats  vid ansökan för 2026, då Milano/Cortina slog ut det svenska "budet”

  Då lovade Volvos dåvarande styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg att svenskt näringsliv skulle gå i borgen för spelen. Något som IOK fann alltför osäkert. En lärdom då var att tidigt vinna stöd hos politiken, det räcker inte med att visa fram en positiv politisk grundsyn. IOK kräver handfasta besked – det borde den svenska SOK-ledningen förstått.

Beskedet från IOK är också att det svenska budet borde ha haft finansiella garantier på plats i ett tidigare skede.  Det framgår av pressmeddelandet på SOK:s hemsida. Enligt Hans von Uthmann skulle det arbetet redovisas först i fas tre i uttagningsprocessen.

-Jag är otroligt besviken. Vi hade ett starkt koncept för att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen, sade Han von Uthmann.

-Tyvärr var inte IOK:s process mogen för en kandidatur som vill vara hållbar, kostnadseffektiv och demokratisk.  Vi är fortsatt övertygade om att spelen hade kunnat bli en katalysator för hela Sverige, avslutar Hans von Uthmann.

Bakslag för IOK-basen

Onsdagens besked är tveklöst ett svårt bakslag för SOK-styret med nye ordföranden Hans von Uthmann i spetsen. Han ersatte i våras Mats Årjes som av personliga skäl inte stod till förfogande.

Till ny marknads – och kommunikationschef på SOK har anställts Johanna Hemming, närmast från egen konsulttjänst men tidigare på SHL, Svenska Hockeyligan. Hon börjar sitt nya uppdrag i motvind.

Kjell Nilsson

Fakta

1912 arrangerade Sverige och Stockholm sommar-OS. Sedan dess har Sverige ansökt tio gånger, utan att lyckas. Vi har tidigare ansökt om åtta vinterspel, och ett sommarspel, 2004 som huvudort, spelen då till Atén. Frankrike har varit värd för vinter-OS tre gånger, senast Albertville 1992. USA arrangerade senat 2002, Salt Lake City.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.