OS-drömmarna krossades abrupt

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Idag ställs SOK:s ordförande, Hans von Utmann till svars. Hur kunde arbetet inför en OS-ansökam behandlas så taffligt..... Foto: Claudio Bresciani / TT

 Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) uttryckte så sent som i går, vid lunchtid, irritation över att SOK ännu inte lämnat in en fullständig ansökan, ” för att kunna påbörja arbetet med statliga garantier”.

hur kunde ansökan glömmas bort...

Bara några timmar senare kom beskedet från IOK, Sveriges åttonde försök att få arrangera vinterspel hade kastats i papperskorgen.

I mail till Idrottens Affärer skrev Simon Hoff, pressekreterare Jakob Forssmed, följande:

”Regeringen behöver besluta om en proposition om statliga garantier för vinterspelen 2030, vilken även ska hinna behandlas av riksdagen, senast före sommar OS i Paris 2024.

 Innan en proposition om garantier kan tas fram behöver SOK och de övriga ( Parasport och RF) lämna in ett underlag till regeringskansliet om vilka statliga garantier som behövs, vari beskrivs hur de tänker sig att ett vinter-OS ska genomföras.

 Vi behöver därefter remittera detta dokument till myndigheter, länsstyrelser, regioner, kommuner och organisationer m.fl. Propositionen kan lämnas till riksdagen under mars/april”

Så långt regeringen, det står helt klart att det tidsfönster som här redovisas inte alls är i harmoni med SOK -ordföranden Hans von Uthmann och hans medarbetare. De var sent ute – och borde förstås ha försäkrat sig om statliga garantier som första punkt, i den ansökan som nu lämnades utan bifall.

.IOK kräver klara besked

Det går att säga att historien upprepar sig. Just avsaknaden av statliga garantier fanns inte på plats  vid ansökan för 2026, då Milano/Cortina slog ut det svenska "budet”

  Då lovade Volvos dåvarande styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg att svenskt näringsliv skulle gå i borgen för spelen. Något som IOK fann alltför osäkert. En lärdom då var att tidigt vinna stöd hos politiken, det räcker inte med att visa fram en positiv politisk grundsyn. IOK kräver handfasta besked – det borde den svenska SOK-ledningen förstått.

Beskedet från IOK är också att det svenska budet borde ha haft finansiella garantier på plats i ett tidigare skede.  Det framgår av pressmeddelandet på SOK:s hemsida. Enligt Hans von Uthmann skulle det arbetet redovisas först i fas tre i uttagningsprocessen.

-Jag är otroligt besviken. Vi hade ett starkt koncept för att arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, men får nu inte chansen att visa upp den visionen för världen, sade Han von Uthmann.

-Tyvärr var inte IOK:s process mogen för en kandidatur som vill vara hållbar, kostnadseffektiv och demokratisk.  Vi är fortsatt övertygade om att spelen hade kunnat bli en katalysator för hela Sverige, avslutar Hans von Uthmann.

Bakslag för IOK-basen

Onsdagens besked är tveklöst ett svårt bakslag för SOK-styret med nye ordföranden Hans von Uthmann i spetsen. Han ersatte i våras Mats Årjes som av personliga skäl inte stod till förfogande.

Till ny marknads – och kommunikationschef på SOK har anställts Johanna Hemming, närmast från egen konsulttjänst men tidigare på SHL, Svenska Hockeyligan. Hon börjar sitt nya uppdrag i motvind.

Kjell Nilsson

Fakta

1912 arrangerade Sverige och Stockholm sommar-OS. Sedan dess har Sverige ansökt tio gånger, utan att lyckas. Vi har tidigare ansökt om åtta vinterspel, och ett sommarspel, 2004 som huvudort, spelen då till Atén. Frankrike har varit värd för vinter-OS tre gånger, senast Albertville 1992. USA arrangerade senat 2002, Salt Lake City.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.