Reservorten för VM ignorerades

Så har det nu blivit officiellt, det Svenska Bandyförbundet och  FIB jobbat för en längre tid, nämligen att ställa in såväl damernas VM  som herrarnas VM 2024.

Curt Einarsson, Skribent vid Idrottens  Affärer och bandyinitierad som få, erkänner att han skäms över hanteringen av arrangemangen från ansvarigt håll och skriver här: 

Finlands Riku Hämäläinen mot Sveriges Martin Karlsson under finalen vid VM i Eriksson Arena i Växjö i april. I år har landets elitspelare inget VM att sikta mot. Bandyförundet har hamnat i en trassllig situation. Foto: Caisa Rasmussen / TT

- Jo, ni läste rätt. Jag skäms över min älskade bandysport att behöva göra detta konstaterande.

Eftersom det är fastställt att VM årligen skall spelas efter säsongen, är det bara Ryssland och Sverige som är alternativen som arrangörer.

Av känd anledning är Ryssland inte att tänka på numera.

Succé i Växjö

Både 2022 och 2023 genomfördes VM i Sverige i månadsskiftet mars-april, med Växjö kommun och Åby/Tjureda IF som ansvariga. Lotsade av suveräne VM-generalen Per-Anders Gustafsson, som med återbud från Stockholm så sent som vid årsskiftet 2021, ändå förmådde genomföra turneringarna några månader senare. 

Arrangemanget innebar att damer och herrar i 17 lag från 12 nationer ville och kunde medverka. Det är rekord och blir också oöverträffat för ett antal år!

Men nu drabbas bandyn som sport och de främsta profilerna av en rejäl motgång när nu  VM ställs in.

 Skälet som anges är att tiden är för planering är för kort. Synnerligen märkligt då VM i Växjö blev möjligt med betydligt snävare tidsramar.Det går inte att utesluta att den egentliga orsaken är att man från ansvarigt håll var mycket senfärdiga.

Den ekonomiska verkligheten, att förbundet tappat över 60 procent av det egna kapitalet (nästan5 miljoner kr) och nu fått stora skälvan bidrog säkert till det negativa beslutet Accentuerat av att inte heller en nödvändig byråkratirationalisering genomförts, utan i stället har nyanställningar skett.

Nu skärs i stället på verksamheten.

Värst av allt, det fanns orter beredda att ta över arrangemangen, men dessa och initiativtagaren blev förbisedda.Magnus Sköld, Minneapolis, med över 40-årigt FIB-ledarskap reagerade nämligen kraftfullt och på bara på några veckor hade ett antal orter i Sverige kontaktats och gett klartecken. Mest högaktuellt som centralort för VM var Katrineholm med ny bandyhall.

Klart med ny reservort

Men utan uppskattning från FIB och SBF och när tiden gick svalnade Katrineholms intresse! 

I Norge reagerade Bandyförbundet med dess ordförande Stein Pedersen, - tillika FIB-president, och meddelade att ”dom känner med sina spelare som nu går miste om ett efterlängtat VM”. Vädjande från klubbarna i Norge och andra länder påverkade inte heller beslutet.

Efter beskedet att VM blir inställt reagerade den fd IBF-presidenten, ryssen  Boris Skrynnik direkt och hånar den nya FIB-ledningen med ”se hur det går när de ryssfientliga får styra”. ..

En lite anekdot: vid de tidigare 52 VM-turneringarna,40 för herrar och 12 för damer har det alltid smyckats med tårar. Men inga så hjärtskärande som när de Ukrainska flickorna sjöng sin nationalsång i Växjö! Vid sådana ögonblick har sporten nått större dimensioner 

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen