Ni skulle uppleva det fullkomligt unika

Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på nu söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .
BergaBy, fyllt av 15 000 åkare, Deltagarna är på plats och gör de sista förberedelserna. Snart går starten. Foto:Ulf Palm

 

 Morgonljuset Vaknar sakta till liv och lyser upp scenen i  startområdet för Vasaloppet.  Och det sker varje morgon första söndagen i mars årligen.
Åtskilligt många fler borde få uppleva det enorma skådespelet. Från att de mest morgonpigga åkarna eller de som inte har kunnat somna under natten och därför gick upp egentligen förtidigt, släntrar  in och söker efter sitt startområde.  Hela fältet är markerat och de som behåller lugnet hittar snabbt sitt område De nervösa har sina bekymmer och förstår inte arrangörernas kompletta logik för startled och hantering av säckar med överdragskläder

Rutinerade hjälper debutanter

Men efter någon timme är det mer ordning.  Rutinerade hjälper debutanter och snart kan många göra en uppvärmning och då har de också klätt sig i rätt dress. Men alltid är det någon som strular. 
Som han som blir pinknödig just i den här stunden. Han som står där mitt i fältet och har lika långt, både framåt och bakåt, eller åt sidorna till fri yta. Först tycks han tro att de går nog över där han står korsbent. Men till slut inser han att han måste springa till kanten av startfältet och uträtta sina behov. Snart är han tillbaka till sin plats, lugnare till sinnet.
Nu känner alla att varje sekund är värdefull och troligen är den sista innan starten –   och då måste ju allt, kroppen, kläder, utrustning vara okay och kännas rätt.
Just där och då uppstår den totala tystnaden. Alla hämtar andan, 15 000 deltagare och 2-300 betraktare, och blir en del av den unika upplevelsen. 
 nämligen ljudet av ett väsande som sakta växer i styrka och inte lämnar någon oberörd. 
Det påverkar alla och, känns som om det tränger in i kroppen och uppfyller  alla sinnen, stannar där och rör om när det är som är högst och blir oförglömligt. 

Oförglömlig stund

Ljudet av 15 0000 skidåkares rörelser och skidornas beröring mot snön är så unikt och mäktigt. TV-mikrofonerna förmår inte fånga det och när den ringlande ormen av åkare, närmar sig vägpassagen och tar dig upp för den första backen återkommer tystnaden.
Men alla har  samma tankar  och upplever fascinationen av ett sällsynt äventyr  när 15 000 åkare utmanar sig själva och n Närmare en miljon njuter av att titta på TV.Ni skulle bli ännu  mer begeistrade om ni vore där.
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.