Sex svenskar i NHL-dramat

Sex svenska spelare tävlar, med början på natten till söndag, om den åtråvärda Stanley Cup-ringen. Ishockeyns mest prestigetunga, och vars värde inte kan mätas i pengar. 

Edmonton Oilers defensive coach Paul Coffey directs defenseman during NHL hockey practice, Wednesday, June 5, 2024, in Edmonton, Alberta. The Oilers take on the Florida Panthers in Game 1 of the Stanley Cup Finals on Saturday in Sunrise, Fla. (Jason Franson/The Canadian Press via AP

Lord Preston var Kanadas generalguvernör och hade en hockeyintresserad son, guvernören skänkte därför en bålformad pokal som kom att delas ut till Kanadas bästa amatörlag. 

Den nybildade NHL-organisationen fann idén om en pokal så bra att Lord Stanleys pokal ännu i dag är ishockeyns mest angelägna trofé.
I Florida återfinna den svenska backduon rutinerade Oliver Ekman Larsson, 32 år och sensationen från Ljungsbro i Östergötland, Gustav Forsling, 27 år. Han dumpades av Carolina 2021 och hans karriär tycktes vid vägs ände,
Hos Floridas vilda katter har Forsling tagit steg för steg och nämns i år bland kandidater till Norris Trophy, priset till ligans bästa back. I mars i år belönades Forsling med ett åtta års kontrakt, vars totala värde är nära en halv miljard kronor eller 59 miljoner kronor per säsong.
I play off har Forsling snittat runt 23 minuter i istid per match anses som ett säkrare val är rutinerade ”OEL”.  Denne plockades upp av Florida när Vancouver, med svenske Patrik Allvin som manager inte ansåg sig behöva hans tjänster längre.
Erfarna NHL-experter anses att just Floridas defensiv kan bli helt avgörande i finalen, alltid bäst av sju matcher och eventuell sjunde match i midsommartid, den 25 juni.
Forsling och ”Oel” har att bemästra världens kanske bäste offensiva spelare i 27-årige Connor McDavid, slutspelets poängkung, 31 poäng (5+26) och med en årslön i 120 miljoner klassen. Han valdes som draftetta av Edmonton 2015, det här är första finalen för Edmonton sedan Wayne Gretzkys dagar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.