Klubbdirektören säger upp sig

Britta Åkerlund var den som ledde räddningskampanjen i höstas när Umeå IK saknade över en miljon kronor och konkursen var hotande nära. Nu avslöjas att hon lämnar föreningen eftersom ekonomin fortfarande är urusel.

Mitt under den räddningsoperationen framkom att Britta Åkerlund hade sökt ett annat jobb. Nu är det också på hennes initiativ som hon tackar för sig.

Sparar en miljon

Hon lämnar uppdraget som klubbdirektör och förre spelaren, Tina Nordlund, gör det samma. På viset ska en miljon kronor sparas.

I flera år var Umeå IK damallsvenskans suveräna topplag. I dag är det annorlunda. Många stjärnor är borta och klubben måste genomföra nya sparåtgärder.

Ett företagsnätverk ska nu se till att intäkterna växer.

- Det känns jättebra att ha fått igång det här nätverket. Jag tror att det kan hjälpa UIK på fötter både ekonomiskt och organisatoriskt, säger Britta Åkerlund till Västerbottens-Kuriren.

"Klubben gynnas om jag slutar"

Det är framför allt sedan 2008 som det ekonomiska resultatet har varit nedslående. Som värst redovisades ett negativt rörelseresultat på två miljoner kronor.

Det var för två år sedan som Britta Åkerlund blev klubbdirektör efter Roland Arnqvist. Hon möttes av en lågkonjunkturen, intäkterna från sponsorerna och publiken sjönk och besvären bara tilltog i styrka. Det har varit en följetong av besvärligheter och senast i förra veckan framkom att spelarna inte kunde få sina löner.

Britta Åkerlund har legat sömnlös, men själv kommit fram till att det gynnar klubben om hon slutar. Hon är inte orolig för sin framtid.

- Jag har inte hunnit fundera så mycket på det. Men jag är en ganska bra fixare, bra på att ordna saker. Så gärna något sådant, utan att jag måste hålla alla trådar själv, säger hon.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.