Klubbdirektören säger upp sig

Britta Åkerlund var den som ledde räddningskampanjen i höstas när Umeå IK saknade över en miljon kronor och konkursen var hotande nära. Nu avslöjas att hon lämnar föreningen eftersom ekonomin fortfarande är urusel.

Mitt under den räddningsoperationen framkom att Britta Åkerlund hade sökt ett annat jobb. Nu är det också på hennes initiativ som hon tackar för sig.

Sparar en miljon

Hon lämnar uppdraget som klubbdirektör och förre spelaren, Tina Nordlund, gör det samma. På viset ska en miljon kronor sparas.

I flera år var Umeå IK damallsvenskans suveräna topplag. I dag är det annorlunda. Många stjärnor är borta och klubben måste genomföra nya sparåtgärder.

Ett företagsnätverk ska nu se till att intäkterna växer.

- Det känns jättebra att ha fått igång det här nätverket. Jag tror att det kan hjälpa UIK på fötter både ekonomiskt och organisatoriskt, säger Britta Åkerlund till Västerbottens-Kuriren.

"Klubben gynnas om jag slutar"

Det är framför allt sedan 2008 som det ekonomiska resultatet har varit nedslående. Som värst redovisades ett negativt rörelseresultat på två miljoner kronor.

Det var för två år sedan som Britta Åkerlund blev klubbdirektör efter Roland Arnqvist. Hon möttes av en lågkonjunkturen, intäkterna från sponsorerna och publiken sjönk och besvären bara tilltog i styrka. Det har varit en följetong av besvärligheter och senast i förra veckan framkom att spelarna inte kunde få sina löner.

Britta Åkerlund har legat sömnlös, men själv kommit fram till att det gynnar klubben om hon slutar. Hon är inte orolig för sin framtid.

- Jag har inte hunnit fundera så mycket på det. Men jag är en ganska bra fixare, bra på att ordna saker. Så gärna något sådant, utan att jag måste hålla alla trådar själv, säger hon.

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.