Mats kan unna sig ett behagligt liv

Från snabb och svårfångad målskytt i Montreal Canadiens och Tre Kronor till en kämpe i Mästarnas Mästare. Från välbetalt hockeyproffs till ungdomens dröm om att jobba som snickare och att spela golf. Möt Mats Näslund i serien ”Konsten att börja om”.
Mats Näslund gjorde en sejour som ledare i Tre Kronor för några år sedan, men blir nu aktuellt igen när han medverkar i Mästarnas mästare. Foto: Scanpix

 

- Man tänkte väl någon gång i 15-årsåldern att som vuxen skulle det vara roligt att jobba som snickare. I dag 37 år senare är jag tillbaka vid vad jag ville bli i tonåren, hantera hammaren på rätt sätt, skrattar han.

20 proffsår

En enastående ishockeykarriär med framför allt 20 proffsår i Sverige och Kanada har lagt grunden till ett behagligt liv. Det är ju inget som Mats förnekar eller vill hemlighålla.

- Förr tog det väl lite längre tid att få ihop ett spirande spelarkapital för framtiden, men nu för tiden behövs det väl inte så många år förrän proffsspelaren i Nordamerika kan känna sig helt trygg med ekonomin, säger Mats.

En summering av Näslunds spelarkarriär ter sig sannerligen ganska lång.

Som 16-åring var han yngst

Debuten i elitserien skedde i Timrå IK, den 19 februari 1976. Som 16-åring blev han den yngste spelaren i elitserien. Som 18-åring flyttade han till Gävle och började spela med Brynäs.

Där spelade han fyra säsonger och vann ett SM-guld, innan han tog det efterlängtade steget över till Kanada och Montreal Canadiens som blott 21-åring. Redan som 18-åring draftades han dock av den kanadensiska klubben.

Under de åtta säsongerna i NHL på 80-talet fick Näslund uppleva det mesta. Han gjorde totalt 634 -poäng (251 mål och 383 assists) på sina 651 matcher. Ett fantastiskt bra facit.

Idealiskt med Montreal

Montreal var rätt lag för honom. De var mer ett spelande lag än fysiskt tungt lag. Med sitt spelsinne och sin skridskoåkning blev han en stor tillgång i laget.

Säsongen 1985/86 vann Montreal Stanley Cup och Näslund gjorde sin bästa säsong. Han svarade för osannolika 110 poäng (43/67) i grundserien och 19 (8/11) i slutspelet på 100 matcher.

Då lekte livet verkligen för "Le Petit Viking", som svensken döptes till av kanadensarna med tanke på sin korta längd, 170 cm, och 73 kg. Men han kunde visa längden inte betyder mest.

Hyllade av en miljon

Efter Stanley Cup-troffén levde invånarna i Montreal och alla fans som i trans.

- En miljon människor hyllade laget när vi åkte genom staden i parad. Det var en fantastisk, nästan otrolig feststämning, minns Mats.

2005 blev Mats Näslund vid en ceremoni med IIHF Hall of Fame hyllad av IIHFs president René Fasel. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Men efter säsongen 1989/90 kände Mats att han hade uppnått sina mål i NHL och när sedan schweiziska Lugano kom med ett lika bra ekonomiskt bud som det i NHL trots färre matcher slog han till med en återgång till Europa.

Där kom dock hans i stort sett enda motgång i ishockeykarriären, när han sparkades efter säsongen trots sportsliga framgångar med ett mästerskapssilver i bagaget. Han gjorde 70 poäng (31/39) på 42 matcher.

Köpt av Malmö

Därefter blev det tre säsonger i Malmö, varav två slutade med SM-guld. Han trivdes bra i klubben, även om många experter menade att det bara var ett ihopköpt lag utan klubbkänsla.

Något överraskande gjorde Näslund en kort come back i NHL och det blev hans sista år i karriären. På grund av NHL-strejken kom transatlanterna över till Europa och spelade träningsmatcher. När Mats i Malmö IF mötte Boston Bruins blev gästerna imponerade över hans spel och lade ett bud, som han accepterade.

Men sedan var det aktiva karriären över för gott. Han drog sig tillbaka till Sverige. Blev lagledare för Tre Kronor en period och fick med sin långa erfarenhet bli "bollplank" åt förbundet.

Hjärtat i Timrå, men...

De tre meriter han värdesätter mest i sin karriär är inte oväntat Stanley Cup-segern samt OS- och VM-gulden. Efter OS-guldet i Lillehammer 1994 bestämde han sig för att lämna rinkarna för gott.

Guldgänget vid OS i Lillehammer 1994, med Håkan Algotsson, Michael Sundlöv, Tommy Salo, Tomas Jonsson, Christian Due-Boje, Magnus Svensson, Leif Rohlin, Fredrik Stillman, Kenny Jönsson, Roger Johansson, Patrik Juhlin, Roger Hansson, Håkan Loob, Stefan Örnskog, Niklas Eriksson, Daniel Rydmark, Jonas Bergqvist, Jörgen Jönsson, Peter Forsberg, Charles Berglund, Andreas Dackell, Mats Näslund, Patric Kjellberg. Förbundskapten Curre Lundmark och lagledare Bo Tovland. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Sedan kom omställningen till ett civilt liv. Vissa har klarat det bra, andra har haft svåra problem, både socialt och på andra sätt. Livsvillkoren efter idrottskarriären förändras så radikalt.

När Mats och hans familj återkom till Sverige var den första frågan var de skulle bosätta sig. Visst har han sitt hjärta i Timrå sportsligt och delvis socialt, men Malmö var ju lite av hemma sedan året i Redhawks.

Bor på Guldkusten

- Vi köpte en villa i Höllviken i Vellinge kommun utanför Malmö 1991 och där trivs vi förträffligt. Nära till kontinenten, till storstäder, härliga stränder, lite särpräglad natur, bra kommunikationer och trevliga människor, säger Mats.

Även om Höllviken ökat i folkmängd sedan de köpte huset är ändå boendekänslan fortfarande den bästa och trivseln kan inte vara bättre. Så det ser ut som om de blir skåningar för gott. De bägge sönerna har flyttat hemifrån.

Höllviken kallas i folkmun för "Malmös Guldkust". Här kan Mats idka sina två främsta fritidssysselsättningar, golfspelandet och travsporten.

Fastigheter i Spanien

Familjen tar sin tid. Ett barnbarn har kommit och är roligt att följa i utvecklingen.

- Jag kan åka ner till Marbella några gånger per år och spela golf på fina banor, när jag känner för det. Mina investeringar av hockeymiljonerna i fastigheter i Spanien har varit lyckade, jag har sålt hus i rätt tid därnere, säger han.

Men till vardags har återgången till ungdomsårens snickarintresse satt sin prägel på Näslunds nuvarande liv. Redan hemma i Timrå och Gävle sökte han omväxling som snickare utanför ishockeyn.

Jobbar hos en kompis

Numera jobbar han som anställd några dagar i veckan i en kompis byggfirma.

- Ett fritt yrke, och här trivs jag bättre än administrativa och ledarskapssysslor inom idrotten.

Så olika uppgifter i sin gamla klubb Malmö Redhawks har Mats nobbat konsekvent.

Han har fått ut så mycket av ishockeylivet och klarat sig utan allvarliga skador under alla år, så det räcker.

Hästar och veteranmatcher

En eller annan satsning på travhästar har han inget emot.

- Där finns spänning i tävlandet precis som i ishockeyn och många initierade, kunniga kompisar att diskutera och umgås med.

- Dessutom blir det en och annan veteranmatch, som senast när vi möte Sovjet. Sedan spelar jag själv i Malmös veteraner. Moroten är ju att träffa alla gamla kompisar från tidigare.

Mästarnas mästare lite extra

Därtill kommer en lite exotisk, udda händelse såsom en stående inbjudan vartannat år till en kändisturnering för veteraner i Dubai med spelare från Kanada, Sovjet, Finland och Sverige. Mats deltar tillsammans med Willy Lindström från Sverige.

- Jag vill ju hålla mig i fysiskt trim, även om jag är 50+.

- Därför tackade ja till inbjudan att vara med i Mästarnas Mästare. Lite annorlunda program som jag själv har tittat på tidigare.

Mats har haft en vinnarskalle i alla sammanhang, så bli inte förvånad om han går långt eller hela vägen till guld även där.  

Bengt Skagerström

Fakta

Namn: Mats Torsten Näslund

Ålder: 53 år, född 31 oktober 1959.

Bor: Höllviken, utanför Malmö

Familj: Hustrun Eva, sönerna Robert och Daniel samt dottern Karolina.

Yrke: Snickare

Bakgrund: Fd professionell ishockeyspelare

Aktuell: I serien "Konsten att börja om" och inte minst SVT:s tittarsuccé ”Mästarnas mästare”.

Meriter: Stanley Cup-mästare med Montreal Canadiens, 1986, OS-guld i Lillehammer, 1994, VM-guld i Finland, 1991, SM-guld med Brynäs 1980, Malmö 1992, 1994, Guldpucken, 1980, Viking Award, 1985/86.

Gjorda poäng i karriären: NHL: 634 (251/383), Elitserien: 279 (124/155) 

Klubbar: Timrå IK, 1975-78, Brynäs IF, 1978-82, Montreal Canadiens, 1982-90, HC Lugano, 1990-91, Malmö IF, 1991-94, Boston Bruins, 1994-95

Mats Näslund med guldmedaljen efter OS-finalen i Lillehammer. Foto: Jan Collsiöö, Scanpix

 

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om och likaså trädde Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, fram och erkände hur svårt han hade haft, men att nu hade allt vänt.

Sedan var turen kommen till Lena Sulkanen, som vann VM 1983 och utsågs till Årets Idrottskvinna. Hon är än i dag bowling-Sveriges mest kända person. Tony Rickardsson reser nu som då mycket i öst. Han berättade om sitt nya liv inom Swedish Match. Senast berättade Victoria Sandell Svensson om sitt nya liv som mamma och verksam inom EM-organisationen inför sommarens evenemang.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Magnus Hedman

Lena Sulkanen

Tony Rikardsson

Victoria Sandell Svensson

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.