Glenns liv idag är som en dans

Från de osannolikt skickliga glidtacklingarna mot England 1988 till Let´s dance och nya ännu hemliga TV-projekt. ”Livet är sköj, görsköj”, skrattar Glenn Hysén själv.
Glenn Hysén är knuten till Unibet sedan 2009. Spelföretaget är en av flera uppdragsgivare och Glenn far Europa runt på olika jobb.

 

I går såg ni honom på Let´s Dance igen. Hela gänget var samlat eftersom det var i final. 

Så mycket till efterfest blev det inte. I morse steg han upp tidigt för att hinna med flyget som tar honom först till Amsterdam, vidare till Manchester och slutligen taxi med en gammal kompis som kör honom till Anfield Road i Liverpool där han vill heja fram sin gamla klubb till guld i Premier League.

- Fast jag är tveksam. Vi har gått på minor här på ett slut.

Mycket skämt och skratt

Han har blivit 54 år, är glad och lika sorglös då som nu. Han har en förmåga att se allt från den ljusa sidan. Ett stund med honom är lika med mycket skämt och skratt.

- Jag har alltid varit sån. Vad hjälper det att bli arg eller sur, det stjäl ju bara energi.

Han har två skilsmässor bakom sig och ett tag var det lite kärvt med ekonomin och han tvingades 2009 att gå till arbetsförmedlingen efter 18 år på Viasat. 

Då kom erbjudandet från Unibet, inledande sex månader blev till år och nu är han mera aktiv än någonsin i olika kampanjer för spelbolaget.

Inga uppdrag i Blåvitt

Han har så många åtaganden att han tvingades tacka nej till ett femte år som tränare i division I-klubben Utsikten i Göteborg.

- Det funkade inte. Det var så sällan jag kunde vara med. Men jag ser deras matcher så ofta jag kan.

I IFK Göteborg var det länge sedan han hade någon uppgift.

- Nej, det har inte blivit något. Har inte ens fått frågan.

- Det är fasen bara Ruben Svensson av det gamla gänget som är med i dag. Han är materialförvaltare. 

Nära åtta år som Europaproffs

Efter IFK Göteborgs glanstid spelade Glenn Hysén tre år i Liverpool, två år i Fiorentina och två och ett halv år i PSV Eindhoven.

- Sedan kom det en tokig tränare som gjorde om mig till forward...

Glenn Hysén avslutade med fem år i Skogen, men 1994 tackade han för sig.

- Fast jag saknar det där att tjöta i ett omklädningsrum...

Anton tjatade

Var han än kommer är det någon som känner igen honom.

- Det är som på tåget mellan Göteborg och Stockholm. Alltid kommer nån fram och vill prata. Jag är aldrig otrevlig utan tycker det kan vara rätt kul att snacka lite.

Två av grabbarna, Tobias och Anton, bär namnet Hysén vidare i rubrikerna. Men Glenn har blivit högaktuell igen via Let´s Dance och Unibets kampanjer. 

- Att jag skulle dansa rumba direkt i TV, hur troligt var det...

- Jag har tackat nej tre gånger. Men de har återkommit. Jag som aldrig har dansat nykter i hela mitt liv och är kantig som en gammal frys, skrattar han.

- Men Anton har peppat mig så in i helvete och berättat hur kul han hade när han vann 2012. Att dansen bara blir roligare ju mer man gör det. Det var framför allt hans tjat som fick mig att tacka ja den här gången.

"Är inget graciöst exemplar"

Efter några intensiva månader med dansträning fyra-fem timmar om dagen blev han i alla fall utröstad.

- Jag ville inget hellre än att vara kvar i tävlingen, lära mig mer, dansa mera, man vad tusan, nån var tvungen att åka ut.

Den här veckan har han varit tillbaka i danslokalen för träning i åtskilliga timmar. Alla par deltog i finalen och veckan har bjudit på olika upplevelser.

- Kul att försöka igen. Man är ju inget graciöst exemplar som flyger omkring. Men lite lär man sig varje gång och det är otroligt roligt. Man känner att man har muskler på ställen man inte märkt förut.

Saknar dansen

Men i onsdags däckades han fullständigt och kom aldrig ut från hotellrummet. 

- Tror aldrig att jag har varit så magsjuk.

Nu hamnar dansskorna på samma ställe som fotbollsskorna.

- Jag kommer att sakna dansen. Det kan jag erkänna utan krusiduller.

Under det senaste halvåret har han haft klippkort på X2000 mellan Göteborg och Stockholm.

- Det har varit ett himla rännande. 

Många uppdrag

Jämte dansen har han haft återkommande inspelningar för Unibet att tänka på.

- Ibland tar jobben ett par dagar, andra gånger åker jag upp bara över dagen. 

- Jag tycker att det är gö´roligt med Unibet. Det är ett härligt gäng, inklusive produktionsbolaget, med mycket humor och tjöt. Det passar mig perfekt.

Glenn Hysén medverkar i reklamfilmer, gör podcast, är affischnamn i olika kampanjer.

- Vi har ju en tipstävling där det går ut på att ha noll rätt! Och det är fasen omöjligt, hur tokigt man än tippar.

Belöna fans

Mest aktuell just nu är tävlingen "Årets fan" där vinnaren belönas med 10 000 kronor och en personlig överraskning. I en kampanj för schystare läktarkultur vill spelbolaget hylla eldsjälarna inom Supportersverige.

Finalisterna och vinnaren utses av en jury bestående Glenn Hysén, som ordförande, Therese Alshammar, Anna Haag, Emil Jönsson, Tomas Brolin, Alexander "The Mauler" Gustafsson och Victor Hedman. 

- Vi söker en kille eller tjej som är en äkta supporter och som ställer upp för sitt lag utan att ställa till med en massa skit. 

"Vad tar det åt dom?"

Glenn Hysén förstår inte varifrån avarterna bland supporter har kommit.

- Det måste vara grupptrycket då vissa ska vara kaxiga. Är de mer än tio blir de ännu värre, då hetsar de varandra. Och den stora massan blir lidande.

Han minns en händelse från tiden med Blåvitt som skulle möta Basel på bortaplan. Glenn Hysén satt på en uteservering dit en massa supportrar kom.

- Jag hamnade med en polare som inte alls såg ut som om han skulle kunna ställa till bråk. Vi började prata, jag förstod att han var beredd att göra både det ena och det andra och jag frågade om hur fasen han resonerade.

- ”Du, sa han, när du gör en sådan där glidtackling på planen, känns det inte jävla gott, du gör något alldeles extra. Samma sak upplever jag när jag får göra mina grejor”. 

- Jaså du, svarade jag, men jag köper inte den liknelsen.

Krävs hårdare bevakning

Han är ofta i England och tittar på matcher.

- Varför kan vi inte gör som dom har gjort? Det måste bli tuffare tag, med visiteringar, stenhård bevakning med TV-kameror överallt, man kan identifiera busarna och de kommer inte in i fortsättningen. 

- Det är alltid dräggen som får rubrikerna. Vår tävling ska uppmuntra de som sköter sig, vi letar efter ett fan som hyllar sitt lag och inte hatar andra.  

Glenn Hysén jobbar också med tidningen Match och gör reportage över hela Europa.

- Vi är ett team som åker runt till olika klubbar och gör reportage. Jag känner ju en hel del människor runt om och på det viset blir det ofta lättare att göra det vi vill. 

"Har vuxit som person"

Så här har hans liv sett ut de senaste åren. På sommaren är det lite lugnare och det passar honom perfekt.

- Man hade väl ett skapligt självförtroende tidigare, men fotbollen var man ju född med. Nu har jag fått chansen att både dansa och sjunga, jobbat som reporter, och lite annat.

- Bara att erkänna att det har varit jäkligt kul, men framför allt, jag har vuxit som person. Man har visat sig själv att man vågar göra saker som tidigare var totalt omöjliga. Man hade aldrig gett sig själv chansen.

- Likaså när jag talade 2007 inför 15 000 personer på Pridefestivalen. Jag av alla... Det hade varit fullständigt orealistiskt. 

- Men vad fasen, Anton kom ut, han är min son, och får göra som han vill. Klart man skulle stötta honom, vad kan vara mera självklart.

Ska till USA och Kina

Han lever dag för dag, som han själv uttrycker det. Nu är han efterfrågad, nya projekt är på gång. Hemliga än så länge, men i höst är han med i en annan TV-följetong med åtskilliga tittare. Och så mer Unibet, mer Match och mer annat. 

Dessförinnan ska han ut och resa. 

- Det blir på sensommaren när grabbarna drar igång igen. Det ska bli jädrans kul att träffa mina två söner som är ute i världen på äventyr.

Tobias Hysén befinner sig i Kina och Anton i USA.

- Tobbe gör det bra. Fyra mål på sex matcher och dessutom har han spelat fram till tre mål. Han kan knappast ha fått en bättre start på tiden där borta.

- Men jag har inte snackat med honom på gôrlänge. Har nog ringt tio gånger men han svarar ju aldrig...

- Det blir jättekul att hälsa på honom och hans familj. Jag har aldrig varit i Kina och det blir lite fräckt att uppleva.

Anton vill mycket

Anton Hysén befinner sig i South Carolina där han ska spela fotboll i nästhögsta ligan.

- Han testar lite och har säkert planer. Kanske kan han ta sig till förstaligan, alltså MLS. Anton ska också hjälpa till med klubbens ungdomar och jag tror han vill pröva på lite modelljobb under sitt halvår där.

Glenn Hysén själv har härliga minnen från USA. Han var kommentator hos TV3 vid VM 1994 och besökte en rad städer och fick uppleva den svensk succén.

De där glidtacklingarna

Slutligen, de där brytningarna och glidtacklingarna mot England 1988...

- Jo, jag är förknippad med de där brytningarna. Många människor minns, även yngre som har kollat Youtube. Sedan gick jag till Liverpool och vi vann ligan 1989-90. Det har inte hänt sedan dess.

Men just den här helgen vill Glenn Hysén se en upprepning.

- Fast jag tror inte på guld, vi har tappat lite på slutet. Men utifall att, då är jag där!

I väntan på upplösningen, titta på filmen här. Se en av Sveriges främsta försvarsspelare någonsin i aktion, en verklig artist.   

Thomas Ejderhov

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.