Gillar att brottas med alla frågor

Jan Kårström har gjort karriär i hela sitt liv. Via debuten som 12-åring och sedan 3 000 matcher över hela Europa blev han en av våra bästa och mest folkkära brottare. Och när han väl tog av sig trikån fortsatte han med framgång som direktör.
Christer Persson, förbundschef och Jan Kårström, vice ordförande i brottningsförbundet vid VM i Tasjkent i september. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Den 6 december fyller Jan Kårström 70 år. Han blev en omtyckt brottare, välkänd utanför brottarmattan och en av sportens främsta med mängder av framgångar.  

I dag ger han tillbaka till sin favoritsport och är vice ordförande i förbundet.

En begåvning på brottarmattan

Jan Kårström behärskade både krysstag och nacksving. Det banade väg för många medaljer och framträdande placeringar under smått fantastiska 3 000 matcher. Han deltog i inte mindre än 13 internationella mästerskap från VM 1965 till OS i München 1972.

Allt började i Njurunda utanför Sundsvall, men redan som 16-åring blev han värvad till Västerås BK. Året var 1960 och med ytterligare träning kom de första stora segrarna. Han vann JSM åren 1963 och 1964.

Jan Kårström var inte mer än 20 när han tog på sig den blågula trikån för första gången. Landslagsdebuten kommer han aldrig glömma, dels för debuten i sig, men samma dag fyllde han 20 år. En begåvning hade kommit till brottarmattan för att stanna.  

Då slocknade ljuset

- Mitt roligaste brottarminne kommer från VM i Bukarest 1967, säger Jan Kårström. 

- Jag grät av glädje när jag intervjuades i Sportradion av Åke Strömmer. 

Han stod för fyra bra matcher mot mycket meriterade motstånd och blev bronsmedaljör.

Några andra speciella minnen?

- När jag trodde att jag hade vunnit på fallseger över jugoslaven Milan Nenadic  vid EM i Modena i Italien 1969. Men lagom som jag fick in ett perfekt nacksving på honom slocknade ljuset. När det väl blev ljust igen fortsatte matchen men mitt grepp dömdes bort av matchledaren och matchen slutade oavgjort…

Milan Nenadic tog därför guld och inte Jan Kårström.

Besegrade Pelle Svensson

Han var också besviken efter VM i Mar del Plata i Argentina 1969. 

- Jag bestals på VM-guldet. Domaren visste att hans landsman skulle ta guld om min avgörande match slutade oavgjord. Och det var precis vad som skedde.

Jan Kårström fick nöja sig med en fjärdeplats.

Han tog en mycket speciell vinst när han besegrade Pelle Svensson 1972. 85 kg lätte Kårström mot 104 kg tunge Svensson borde inte ha slutat mer än på ett sätt. Men Kårström var den bästa av de två vid det mötet och det var Pelle Svenssons första förlust på tolv år.

16 som vd vid Viking Line

Vid sidan av brottningen hade Jan Kårström börjat jobba inom Västerås Park- och Idrottsförvaltning. I jobbet ingick att ordna personalevents.  Resorna med Viking Line var populära och han blev också ett känt ansikte hos rederiet.

Hösten 1981 blev han värvad igen. Den här gången på en fiskeresa till Åland då Viking Lines koncernchef Karl-Johan Hagman och Thomas Delden såg ett chefsämne i den förre brottaren. Kårström blev först produktchef och senare VD, en post som han hade under 16 av de totalt 30 åren på företaget.

- Åren på Viking Line var mycket lärorika och stimulerande. Jag har haft mycket nytta i mitt ledarskap av det jag lärt mig från idrotten.

- Jag hade förmånen att få vara med under de, för färjetrafiken  gyllene åren, men jag fick också känna på den ”iskalla vinden” som mötte vår näring efter den tragiska förlisningen av m/f Estonia!

Många minns avklippta NG LI

Varför var Viking Line framgångsrikt?

- Vi var mycket framgångsrika i vårt varumärkesbyggande genom att vi vågade tänja på gränserna och var mycket konsekventa i vårt agerande. Reklamen stack ut och den berömda avklippta loggan NG LI finns numer i läroböckerna om hur lyckad marknadsföring kan se ut.

-  Vi byggde också väldigt mycket på relationsmarknadsföring och vi gjorde regelbundna marknadsundersökningar vilket gjorde att vi mycket väl visste vad kunderna ville ha!   

Han ville jobba mera

Jan Kårström jobbade mycket och energiskt, men han nöjde sig inte med att vara vd. 

Dessutom sa han ja till att bli expertkommentator i TV och medverkade vid fem OS, flera VM och EM under 1977-2000.

Lars-Gunnar Björklunds och Janne Kårströms referat från den dramatiska finalen i 90-kgklassen är klassiskt. Det var då som Frank Andersson vann på fall med en halvnelson mot rumänen Petre Dicu.

Minnen och episoderna är många. Som en marknadsföring stod han bakom idén att göra Gävle känt inför ishockey-VM 1995 då det skulle bli spel i både Stockholm och Gävle.

Bocken i Milano

Kårström insåg att det skulle bli svårt att fylla Gavlerinken eftersom inte Tre Kronor spelade där och därför måste något radikalt ske för att få tillräckligt mycket publik även på matcherna i Gävle

Det radikala blev att man skulle transportera ned Gävlebocken till VM som året innan gick i Milano. Under bockens mage upprättades en informationsbyrå, som bemannades av hotell- och ishockeyfolk från Gävle och där kunde man boka både hotell och biljetter till 1995 års VM och då till Gävle gruppen. Transporten gick bra till den italienska gränsen.  

- Men det blev strul.  På morgonen en vecka innan VM stoppades bocken. Den var inte korrekt klarerad. Vad skulle vi göra, vem kunde hjälpa oss? 

Liedholms och Berlusconis förtjänst

Jan Kårström kom på idén.

- När jag hade medverkat i TV-laget i fotboll hade jag ju bland annat spelat med Nisse Liedholm. TV-lagets lagledare Bengt Bedrup gav mig Liedholms telefonnummer och jag ringde. 

- Liedholm lovade att återkomma så snabbt som möjligt. Det gick knappt fem minuter så hade Liedholm ordnat det.

- Hur bar du dig åt, frågade jag. ”När jag tränade Milan var Silvio Berlusconi ordförande. Jag ringde honom och han gav klartecken direkt”, berättade Liedholm.

Släkt med Åke Svanstedt

Jan Kårström är förresten släkt med Åke Svanstedt. Deras första möte var annorlunda.

- ”Vi är släkt” sa jag till honom. Han tittade litet misstroget på mig, men när vi träffades på Solvalla igen efter några veckor kom han fram till mig och sa:

- ”Du hade rätt”, sa Åke som också hade fått veta att en av Janne Kårströms halvbröder var Rune Svanstedt, pappa till Åke.

Modernisera förbundet

I dag är han en synnerligen aktiv pensionär.

- Jag lägger ner väldigt mycket tid på att modernisera Svenska Brottningsförbundet och dess organisation. Jag är ju en person som när jag åtar mig något så vill jag göra det till 100 procent! 

- Förbundet har sportsligt sett stora framgångar men vi behöver stärka vårt varumärke för att vi skall lyckas få fler samarbetspartners och bli mer populära i den breda massans ögon och det är ett arbete som vi precis har påbörjat.

- Brottningen har också en viktig roll i vårt samhälle i så motto att vi är en idrott som är billig att utöva och vi är en idrott som tilltalar både tjejer och killar och då även i hög grad invandrare!  

Källa: Svenska Brottningsförbundets hemsida, text signerad Thure Peterson.

Jerry Andersson (inte verifierad)

tors, 2014-12-04 21:39

1. Stor person, vard respekt.

Har ett fantastiskt minne med Janne som en sponsor for hockeyresa till Ryssland 86 med Bjork o Bostrom. En otrolig upplevelse som jag delar med ca 60 andra tranare och hockeyfolk. Janne gjorde ett enormt got intryck I en oforglomlig resa for svensk hockey.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.