Är han AIK:s räddare i nöden?

Miljardären Torbjörn Törnqvist ska vara intresserad av att investera i AIK. Nu kommer också nyheten att det finns planer på att bygga en egen arena. AIK-hockeyns framtid kan plötsligt vara allt annat än svart.
Med dryga 20 miljoner i underskott slokar AIK:s flagga och det är klart att en miljardär är hur välkommen som helst. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det är Sportbladet som i omgångar presenterar sensationella fakta. De har fått fram uppgifter om ett byggandet av AIK Hockey Centrum i Friends Arenas nordvästra hörn till en kostnad av 500 miljoner kronor med byggstart 2016, invigning: 2018 och med plats för 7 000-10 000.

AIK-are, men...

Den nyheten kommer bara några dagar efter avslöjandet att miljardären Torbjörn Törnqvist ska ha ett intresse att investera i hockeyverksamheten. Han har vid flera tillfällen medgett att han är AIK-are, men att han också ska vara villig att gå in på med pengar, och inte så lite heller, är en nyhet.

Diskussioner ska pågå och vara så intensiva att parterna träffas dagligen. Representanter för AIK lyssnar till vad Törnqvist-gruppen har att säga. Där finns förre vd:n Thomas Johansson, tidigare styrelsemedlemmen Hans Hammarlund och de backar upp Torbjörn Törnqvist.

Gruppen är beredd att komma till AIK:s undsättning och styra upp ekonomin. Det skulle innebära att AIK befrias från sina miljonskulder och ser en framtid med betydligt bättre ekonomiska villkor.

Föreslagit ett antal nya namn

Gruppen ska också ha presenterat ett antal namn som är beredd att förstärka AIK på ledande funktioner. Där nämns Anders Olsson, förre vd:n i Malmö Redhawks, Roger Melin som är tänkt som tränare/sportchef och även Gunnar Persson som tränare.

Från AIK är ingen beredd att ännu kommentera skeendet. Och som om det inte vore nog med en ekonomisk förvandling kommer nu Sportbladet också med nyheten att AIK planerar att flytta all verksamhet och bli granne med Friends Arena.

Bygget av en egen hockeyhall är planer som tidigare har kommit på förslag och nu poppar upp igen. Inte heller här har AIK:s ledning kommenterat uppgifterna. 

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Ordförandeklubban byter innehavare - från en kvinna till en annan kvinna. Gisela Stockhaus, överlämnar befälet till Ingrid Hedin-Amrén i bandyförbundet.
 Under ledning av mötesordförande Christer Pallin genomfördes ett lugnt årsöteutan hinder eller komplikationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.