Är han AIK:s räddare i nöden?

Miljardären Torbjörn Törnqvist ska vara intresserad av att investera i AIK. Nu kommer också nyheten att det finns planer på att bygga en egen arena. AIK-hockeyns framtid kan plötsligt vara allt annat än svart.
Med dryga 20 miljoner i underskott slokar AIK:s flagga och det är klart att en miljardär är hur välkommen som helst. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det är Sportbladet som i omgångar presenterar sensationella fakta. De har fått fram uppgifter om ett byggandet av AIK Hockey Centrum i Friends Arenas nordvästra hörn till en kostnad av 500 miljoner kronor med byggstart 2016, invigning: 2018 och med plats för 7 000-10 000.

AIK-are, men...

Den nyheten kommer bara några dagar efter avslöjandet att miljardären Torbjörn Törnqvist ska ha ett intresse att investera i hockeyverksamheten. Han har vid flera tillfällen medgett att han är AIK-are, men att han också ska vara villig att gå in på med pengar, och inte så lite heller, är en nyhet.

Diskussioner ska pågå och vara så intensiva att parterna träffas dagligen. Representanter för AIK lyssnar till vad Törnqvist-gruppen har att säga. Där finns förre vd:n Thomas Johansson, tidigare styrelsemedlemmen Hans Hammarlund och de backar upp Torbjörn Törnqvist.

Gruppen är beredd att komma till AIK:s undsättning och styra upp ekonomin. Det skulle innebära att AIK befrias från sina miljonskulder och ser en framtid med betydligt bättre ekonomiska villkor.

Föreslagit ett antal nya namn

Gruppen ska också ha presenterat ett antal namn som är beredd att förstärka AIK på ledande funktioner. Där nämns Anders Olsson, förre vd:n i Malmö Redhawks, Roger Melin som är tänkt som tränare/sportchef och även Gunnar Persson som tränare.

Från AIK är ingen beredd att ännu kommentera skeendet. Och som om det inte vore nog med en ekonomisk förvandling kommer nu Sportbladet också med nyheten att AIK planerar att flytta all verksamhet och bli granne med Friends Arena.

Bygget av en egen hockeyhall är planer som tidigare har kommit på förslag och nu poppar upp igen. Inte heller här har AIK:s ledning kommenterat uppgifterna. 

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen