Är han AIK:s räddare i nöden?

Miljardären Torbjörn Törnqvist ska vara intresserad av att investera i AIK. Nu kommer också nyheten att det finns planer på att bygga en egen arena. AIK-hockeyns framtid kan plötsligt vara allt annat än svart.
Med dryga 20 miljoner i underskott slokar AIK:s flagga och det är klart att en miljardär är hur välkommen som helst. Foto: Maja Suslin, TT

 

Det är Sportbladet som i omgångar presenterar sensationella fakta. De har fått fram uppgifter om ett byggandet av AIK Hockey Centrum i Friends Arenas nordvästra hörn till en kostnad av 500 miljoner kronor med byggstart 2016, invigning: 2018 och med plats för 7 000-10 000.

AIK-are, men...

Den nyheten kommer bara några dagar efter avslöjandet att miljardären Torbjörn Törnqvist ska ha ett intresse att investera i hockeyverksamheten. Han har vid flera tillfällen medgett att han är AIK-are, men att han också ska vara villig att gå in på med pengar, och inte så lite heller, är en nyhet.

Diskussioner ska pågå och vara så intensiva att parterna träffas dagligen. Representanter för AIK lyssnar till vad Törnqvist-gruppen har att säga. Där finns förre vd:n Thomas Johansson, tidigare styrelsemedlemmen Hans Hammarlund och de backar upp Torbjörn Törnqvist.

Gruppen är beredd att komma till AIK:s undsättning och styra upp ekonomin. Det skulle innebära att AIK befrias från sina miljonskulder och ser en framtid med betydligt bättre ekonomiska villkor.

Föreslagit ett antal nya namn

Gruppen ska också ha presenterat ett antal namn som är beredd att förstärka AIK på ledande funktioner. Där nämns Anders Olsson, förre vd:n i Malmö Redhawks, Roger Melin som är tänkt som tränare/sportchef och även Gunnar Persson som tränare.

Från AIK är ingen beredd att ännu kommentera skeendet. Och som om det inte vore nog med en ekonomisk förvandling kommer nu Sportbladet också med nyheten att AIK planerar att flytta all verksamhet och bli granne med Friends Arena.

Bygget av en egen hockeyhall är planer som tidigare har kommit på förslag och nu poppar upp igen. Inte heller här har AIK:s ledning kommenterat uppgifterna. 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.