Han initierade nytt nordiskt löparsamarbete

Sverige, Norge, Finland och Danmark inleder ett samarbete för att spetsa resultaten inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, är mannen bakom initiativet.
Staffan Movin, bland annat ordförande i Lidingöloppet, initierade ett samarbete med Norge, Finland och Danmark efter friidrotts-VM I Peking 2015 för att stärka ländernas standard inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Han tar hjälp av Johan Olsson som inspiratör på ett nordiskt löparseminrium inför TCS Lidingöloppet, som den tidigare skidstjärnan ska springa som en del av sin egen En Svensk Klassiker. Foto: Privat

Allt började i VM i friidrott i Peking 2015. Resultaten inom långdistanslöpning var inte mycket att skriva hem om. Inte för någon av de nordiska nationerna. Samtidigt fanns på Lidingö en vilja att förvalta betydelsen av terränglöpning.

Samlade ledarna

Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, ledamot av Svenska Friidrottsförbundets internationella kommitté och dessutom teknisk delegat inom terränglöpning i det europeiska förbundet European Athletics, samlade ledarna i de nordiska länderna för att diskutera en gemensam satsning inom såväl långdistans som terränglöpning.

Finland, Norge och Danmark var positiva och hösten 2016 beslöt den nordiska friidrottskongressen att satsa på ökad nordisk samverkan.

På kort sikt är ett mål VM i terränglöpning i Danmark 2019, på lång sikt att höja nivån på resultaten och minska skaderisken för medel- och långdistanslöpade genom allsidigare träning.

– En 1 500-meterslöpares högsta dröm är kanske inte att träna terränglöpning, men faktum är att det både minskar skaderisken och ökar den taktiska och mentala styrkan. Det förstnämnda är inte minst viktigt nu när mängdträning är det som gäller inom svensk friidrott, förklarar Staffan Movin och fortsätter:

– Medeldistans- och långdistanslöpare blir ofta bra terränglöpare. Titta bara på Maria Larsson, som normalt springer 3 000 meter hinder, som vann damklassen i TCS Lidingöloppet förra året.

Skidstjärnan inspiratör

Ett konkret resultat av det nordiska samarbetet är fler terrängtävlingar av hög kvalitet för såväl juniorer som seniorer.

Ett annat genomförs fredagen den 22 september, starten på Lidingöloppet-helgen. Då arrangeras Cross Country Running Conference för tredje gången på Lidingö. Ett drygt 60-tal terräng- och medeldistanslöpare U23 från de nordiska länderna samlas för att lyssna till bland andra den brittiske löpartränaren Trevor Painter och Johan Olsson, skidstjärnan som lade skidorna på hyllan under senvintern.

Förutom sin erfarenhet av träning och tävling på världsnivå är Johan Olsson – uppbackad av sponsorn Santander Bank - mitt uppe i att ta sin första En Svensk Klassiker och har legat i hårdträning inför TCS Lidingöloppet.

Vätternrundan och Vansbrosimningen är redan avklarade, och nu väntar den stora utmaningen: 30 kilometer i kuperad terräng.

De därefter återstående Klassiker-loppen, Engelbrektsloppet och Vasaloppet, behöver väl knappast den tidigare världsmästaren på 50 km klassisk stil och 15 km fri stil ligga sömnlös inför, får vi anta…

 

Thomas Björn

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.