Han initierade nytt nordiskt löparsamarbete

Sverige, Norge, Finland och Danmark inleder ett samarbete för att spetsa resultaten inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, är mannen bakom initiativet.
Staffan Movin, bland annat ordförande i Lidingöloppet, initierade ett samarbete med Norge, Finland och Danmark efter friidrotts-VM I Peking 2015 för att stärka ländernas standard inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Han tar hjälp av Johan Olsson som inspiratör på ett nordiskt löparseminrium inför TCS Lidingöloppet, som den tidigare skidstjärnan ska springa som en del av sin egen En Svensk Klassiker. Foto: Privat

Allt började i VM i friidrott i Peking 2015. Resultaten inom långdistanslöpning var inte mycket att skriva hem om. Inte för någon av de nordiska nationerna. Samtidigt fanns på Lidingö en vilja att förvalta betydelsen av terränglöpning.

Samlade ledarna

Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, ledamot av Svenska Friidrottsförbundets internationella kommitté och dessutom teknisk delegat inom terränglöpning i det europeiska förbundet European Athletics, samlade ledarna i de nordiska länderna för att diskutera en gemensam satsning inom såväl långdistans som terränglöpning.

Finland, Norge och Danmark var positiva och hösten 2016 beslöt den nordiska friidrottskongressen att satsa på ökad nordisk samverkan.

På kort sikt är ett mål VM i terränglöpning i Danmark 2019, på lång sikt att höja nivån på resultaten och minska skaderisken för medel- och långdistanslöpade genom allsidigare träning.

– En 1 500-meterslöpares högsta dröm är kanske inte att träna terränglöpning, men faktum är att det både minskar skaderisken och ökar den taktiska och mentala styrkan. Det förstnämnda är inte minst viktigt nu när mängdträning är det som gäller inom svensk friidrott, förklarar Staffan Movin och fortsätter:

– Medeldistans- och långdistanslöpare blir ofta bra terränglöpare. Titta bara på Maria Larsson, som normalt springer 3 000 meter hinder, som vann damklassen i TCS Lidingöloppet förra året.

Skidstjärnan inspiratör

Ett konkret resultat av det nordiska samarbetet är fler terrängtävlingar av hög kvalitet för såväl juniorer som seniorer.

Ett annat genomförs fredagen den 22 september, starten på Lidingöloppet-helgen. Då arrangeras Cross Country Running Conference för tredje gången på Lidingö. Ett drygt 60-tal terräng- och medeldistanslöpare U23 från de nordiska länderna samlas för att lyssna till bland andra den brittiske löpartränaren Trevor Painter och Johan Olsson, skidstjärnan som lade skidorna på hyllan under senvintern.

Förutom sin erfarenhet av träning och tävling på världsnivå är Johan Olsson – uppbackad av sponsorn Santander Bank - mitt uppe i att ta sin första En Svensk Klassiker och har legat i hårdträning inför TCS Lidingöloppet.

Vätternrundan och Vansbrosimningen är redan avklarade, och nu väntar den stora utmaningen: 30 kilometer i kuperad terräng.

De därefter återstående Klassiker-loppen, Engelbrektsloppet och Vasaloppet, behöver väl knappast den tidigare världsmästaren på 50 km klassisk stil och 15 km fri stil ligga sömnlös inför, får vi anta…

 

Thomas Björn

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.