Han initierade nytt nordiskt löparsamarbete

Sverige, Norge, Finland och Danmark inleder ett samarbete för att spetsa resultaten inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, är mannen bakom initiativet.
Staffan Movin, bland annat ordförande i Lidingöloppet, initierade ett samarbete med Norge, Finland och Danmark efter friidrotts-VM I Peking 2015 för att stärka ländernas standard inom såväl långdistanslöpning som terränglöpning. Han tar hjälp av Johan Olsson som inspiratör på ett nordiskt löparseminrium inför TCS Lidingöloppet, som den tidigare skidstjärnan ska springa som en del av sin egen En Svensk Klassiker. Foto: Privat

Allt började i VM i friidrott i Peking 2015. Resultaten inom långdistanslöpning var inte mycket att skriva hem om. Inte för någon av de nordiska nationerna. Samtidigt fanns på Lidingö en vilja att förvalta betydelsen av terränglöpning.

Samlade ledarna

Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, ledamot av Svenska Friidrottsförbundets internationella kommitté och dessutom teknisk delegat inom terränglöpning i det europeiska förbundet European Athletics, samlade ledarna i de nordiska länderna för att diskutera en gemensam satsning inom såväl långdistans som terränglöpning.

Finland, Norge och Danmark var positiva och hösten 2016 beslöt den nordiska friidrottskongressen att satsa på ökad nordisk samverkan.

På kort sikt är ett mål VM i terränglöpning i Danmark 2019, på lång sikt att höja nivån på resultaten och minska skaderisken för medel- och långdistanslöpade genom allsidigare träning.

– En 1 500-meterslöpares högsta dröm är kanske inte att träna terränglöpning, men faktum är att det både minskar skaderisken och ökar den taktiska och mentala styrkan. Det förstnämnda är inte minst viktigt nu när mängdträning är det som gäller inom svensk friidrott, förklarar Staffan Movin och fortsätter:

– Medeldistans- och långdistanslöpare blir ofta bra terränglöpare. Titta bara på Maria Larsson, som normalt springer 3 000 meter hinder, som vann damklassen i TCS Lidingöloppet förra året.

Skidstjärnan inspiratör

Ett konkret resultat av det nordiska samarbetet är fler terrängtävlingar av hög kvalitet för såväl juniorer som seniorer.

Ett annat genomförs fredagen den 22 september, starten på Lidingöloppet-helgen. Då arrangeras Cross Country Running Conference för tredje gången på Lidingö. Ett drygt 60-tal terräng- och medeldistanslöpare U23 från de nordiska länderna samlas för att lyssna till bland andra den brittiske löpartränaren Trevor Painter och Johan Olsson, skidstjärnan som lade skidorna på hyllan under senvintern.

Förutom sin erfarenhet av träning och tävling på världsnivå är Johan Olsson – uppbackad av sponsorn Santander Bank - mitt uppe i att ta sin första En Svensk Klassiker och har legat i hårdträning inför TCS Lidingöloppet.

Vätternrundan och Vansbrosimningen är redan avklarade, och nu väntar den stora utmaningen: 30 kilometer i kuperad terräng.

De därefter återstående Klassiker-loppen, Engelbrektsloppet och Vasaloppet, behöver väl knappast den tidigare världsmästaren på 50 km klassisk stil och 15 km fri stil ligga sömnlös inför, får vi anta…

 

Thomas Björn

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.