Han initierade nytt nordiskt löparsamarbete
Allt började i VM i friidrott i Peking 2015. Resultaten inom långdistanslöpning var inte mycket att skriva hem om. Inte för någon av de nordiska nationerna. Samtidigt fanns på Lidingö en vilja att förvalta betydelsen av terränglöpning.
Samlade ledarna
Staffan Movin, ordförande i Lidingöloppet, ledamot av Svenska Friidrottsförbundets internationella kommitté och dessutom teknisk delegat inom terränglöpning i det europeiska förbundet European Athletics, samlade ledarna i de nordiska länderna för att diskutera en gemensam satsning inom såväl långdistans som terränglöpning.
Finland, Norge och Danmark var positiva och hösten 2016 beslöt den nordiska friidrottskongressen att satsa på ökad nordisk samverkan.
På kort sikt är ett mål VM i terränglöpning i Danmark 2019, på lång sikt att höja nivån på resultaten och minska skaderisken för medel- och långdistanslöpade genom allsidigare träning.
– En 1 500-meterslöpares högsta dröm är kanske inte att träna terränglöpning, men faktum är att det både minskar skaderisken och ökar den taktiska och mentala styrkan. Det förstnämnda är inte minst viktigt nu när mängdträning är det som gäller inom svensk friidrott, förklarar Staffan Movin och fortsätter:
– Medeldistans- och långdistanslöpare blir ofta bra terränglöpare. Titta bara på Maria Larsson, som normalt springer 3 000 meter hinder, som vann damklassen i TCS Lidingöloppet förra året.
Skidstjärnan inspiratör
Ett konkret resultat av det nordiska samarbetet är fler terrängtävlingar av hög kvalitet för såväl juniorer som seniorer.
Ett annat genomförs fredagen den 22 september, starten på Lidingöloppet-helgen. Då arrangeras Cross Country Running Conference för tredje gången på Lidingö. Ett drygt 60-tal terräng- och medeldistanslöpare U23 från de nordiska länderna samlas för att lyssna till bland andra den brittiske löpartränaren Trevor Painter och Johan Olsson, skidstjärnan som lade skidorna på hyllan under senvintern.
Förutom sin erfarenhet av träning och tävling på världsnivå är Johan Olsson – uppbackad av sponsorn Santander Bank - mitt uppe i att ta sin första En Svensk Klassiker och har legat i hårdträning inför TCS Lidingöloppet.
Vätternrundan och Vansbrosimningen är redan avklarade, och nu väntar den stora utmaningen: 30 kilometer i kuperad terräng.
De därefter återstående Klassiker-loppen, Engelbrektsloppet och Vasaloppet, behöver väl knappast den tidigare världsmästaren på 50 km klassisk stil och 15 km fri stil ligga sömnlös inför, får vi anta…
Thomas Björn
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.