Öppet brev: "Ursäkt hjälper inte när skadan är skedd"

Rose Marie Bergelin har reagerat på hur hennes framlidne make Lennart Bergelin framställs i "Borg-filmen" och anser att bilden inte stämmer med hans person. Här det öppna brev Rose Marie ställt till Idrottens Affärer:
Björn Borg med tränaren och extrapappan Lennart Bergelin — Foto: SCANPIX SWEDEN

Inför premiären av ”Borg-filmen” bad skådespelaren Stellan Skarsgård mig om ursäkt för de brister jag kan uppleva i hans gestaltning av min man Lennart Bergelin.

Ursäkten visar att Skarsgård och filmteamet är medvetna om att Lennart inte framställs på ett rättvisande sätt. 

Dessutom är skadan redan skedd. Bioåskådare världen över kommer att få en bild av Lennart som inte alls stämmer.

Det är bra att kunna be om ursäkt men ännu bättre är att handla på ett sätt så att man slipper be om ursäkt.

Filmteamet gavs alla möjligheter att göra det.

Lennart och Rose-Marie Bergelin på bröllopsfesten för Björn Borg och Patricia Östfeldt vid Ingarö kyrka utanför Stockholm den 8 juni 2002. — Foto: Erhan Güner/SCANPIX

För ett år sedan föreslog jag filmproducenten Jon Nohrstedt ett möte mellan Stellan Skarsgård och mig. Jag ville bidra med min bild av Lennart och hoppades att det skulle vara till hjälp för Skarsgård i hans tolkning av Lennart.

Producenten svarade att Skarsgård ville skapa rollen med egna metoder. Med sin briljanta skådespelarkarriär och sin långa erfarenhet är det självklart att Skarsgård ville komma in i rollen på det sätt han ansåg bäst. Övertygad om att Skarsgård med sin omvittnade yrkesskicklighet skulle lägga sig vinn om att på andra sätt ”lära känna” Lennart kände jag mig trygg.

Att det var Lennarts glädje, skratt, entusiasm och värme som främst kännetecknade honom skriver säkert alla som kände honom under på.

Därför går Lennart inte på något sätt att känna igen i filmen. Han var inte som han framställs och att han handgripligen skulle ha attackerat Björn sprider en falsk bild som riskerar att bli till sanning för biopubliken. Lennarts och Björns fina relation byggde främst på entusiasm och glädje. 

Inför premiären meddelade Jon Nohrstedt att Stellan Skarsgård ville träffa mig för att be om ursäkt. Då jag förklarade att viktiga familjeangelägenheter gjorde ett möte omöjligt ringde Skarsgård istället. Jag förklarade att han inte behövde be om ursäkt.

Den förändrar ingenting.

Filmen är en fiktion. Men den som gör en fiktion om verkliga personer bör bemöda sig om att åtminstone försöka framställa personerna och deras handlingar på ett sätt som inte starkt skiljer sig från verkligheten.

Den ambitionen saknade filmskaparna. Manusförfattaren, Skarsgård och de övriga i produktionen valde bort möjligheten att genom samtal med Lennarts familj få en riktig bild av honom.

Det är beklagligt. För alla parter. 

Rose Marie Bergelin

 

Artikeln är ett öppet brev, med anledning av Filmen "Borg". Läs även, vad vår krönikör Jonas Arnesen har skrivit i ämnet: Filmen ger fel bild av Borg
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell . Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla sporten, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.