Valberedningen anklagar bandybasen för fusk

Det hettar till i Bandysverige, ja det kokar över inför årsmötet den 5 september. I lördags presenterade Valberedningen sin kandidat till ny ordförande, 55-årige Jesper Kärrbrink. I ett brev till Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, anklagar Förbundets valberedning honom för oegentligheter.

Valberedningen skriver till Gustafsson att den avser att gå in till Riksidrottsförbundet och Förbundets Disciplinnämnd rörande oegentligheterna.

 

-  Bra att de anmäler mig. Jag har inget att dölja. Allt har gått rätt till, säger Gustafsson till Idrottens Affärer.

Valberedningen anklagar Gustafsson för att på eget bevåg anställt en nära vän tillika ordinarie styrelseledamot i förbundsstyrelsen. 100 000 kronor har betalats ut till den anställde, attesterats av kanslichef men med kopia till ordförande.

Valberedningen: Ingen tidsrapportering har lämnats till kanslichef (Håkan Sjösten, vår anm) eller löneansvarig. Sedan har bilersättning betalats ut till en skattefri total på 25 000 kronor. Valberedningen skriver att SBF felaktigt drabbats av en total kostnad på cirka 175 000 kronor.

”Felaktiga anklagelser”

Gustafsson ställer upp för omval, han blev vald till ordförande den 18 juni 2019.

- Jag betraktar brevet som privat till mig. Det är felaktiga anklagelser, jag känner mig kränkt. Brevet är ett tjuvnyp. Nu får Valberedningen bevisa sina anklagelser.

-  Alla utbetalningar till personen är verifierade och gjorda av mig och Håkan Sjösten. Jag har som ordförande rätt att hantera den här anställningen. Jag kan inte bli straffad, säger Gustafson,.

Valberedningen skriver vidare att den tillfällige anställde ringt runt till föreningar och kampanjat för den sittande ordföranden. I brevet får Gustafsson den ena råsopen efter den andra.

Inför förbundsmötet 2019 fanns en viss tveksamhet från en minoritet kring nuvarande ordföranden lämplighet, där argumenten främst var kopplade till

O behandling och bemötande av spelare och ledare inom landslagsverksamheten

O ledarskapet som utövades inom ramen för rollen som ordförande i landslagskommittén

O behandling och bemötande av förbundets tjänstemän och samt styrelseledamöter.

Här kommer råsoporna

Sen kommer det: ”...flertalet kvinnor i vår organisation som anser att sittande ordförande betett sig kränkande. Sittande ordförande är otrevlig, har attityd och i ett fall ser ner på mig som kvinna”.

Vidare: ” ...ordföranden får regelbundet raseriutbrott, visar aggression och är allmänt otrevlig i vardagen. Man uttrycker en rädsla för ordföranden och säger man vad man tycker blir man exkluderad i den sakfrågan. Personal som inte vågar säga sin mening är inte acceptabelt till i en organisation om har demokrati, delaktighet, transparens och jämställdhet i sin värdegrund. Ett ledarskap som skapar en sådan situation är för VB helt oacceptabelt”.

VD i 19 år

Det är ingen tvekan om att valberedningen vill ha bort Gustafsson till varje pris. Hans civila karriär och bandymeriter talar för sig själva. Tränare för Villa Lidköping i 14 år i olika omgångar. Han var också aktiv som spelare i klubben. Under fyra säsonger i Vetlanda BK förde han klubben till dubbla guld 1991 och 1992 och seger i Europacupen.

Under 19 år var Gustafsson vd i 19 årför hälsokoncernen Avonova med 700 anställda. Företaget finns på 120 platser i landet 

Göran Söderlund

Fakta

Fakta: Valberedningens brev är undertecknat av Bo Häggkvist, Emma Kronberg, Thomas Zetterqvist och Jan-Eric Flink.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.