Valberedningen anklagar bandybasen för fusk

Det hettar till i Bandysverige, ja det kokar över inför årsmötet den 5 september. I lördags presenterade Valberedningen sin kandidat till ny ordförande, 55-årige Jesper Kärrbrink. I ett brev till Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, anklagar Förbundets valberedning honom för oegentligheter.

Valberedningen skriver till Gustafsson att den avser att gå in till Riksidrottsförbundet och Förbundets Disciplinnämnd rörande oegentligheterna.

 

-  Bra att de anmäler mig. Jag har inget att dölja. Allt har gått rätt till, säger Gustafsson till Idrottens Affärer.

Valberedningen anklagar Gustafsson för att på eget bevåg anställt en nära vän tillika ordinarie styrelseledamot i förbundsstyrelsen. 100 000 kronor har betalats ut till den anställde, attesterats av kanslichef men med kopia till ordförande.

Valberedningen: Ingen tidsrapportering har lämnats till kanslichef (Håkan Sjösten, vår anm) eller löneansvarig. Sedan har bilersättning betalats ut till en skattefri total på 25 000 kronor. Valberedningen skriver att SBF felaktigt drabbats av en total kostnad på cirka 175 000 kronor.

”Felaktiga anklagelser”

Gustafsson ställer upp för omval, han blev vald till ordförande den 18 juni 2019.

- Jag betraktar brevet som privat till mig. Det är felaktiga anklagelser, jag känner mig kränkt. Brevet är ett tjuvnyp. Nu får Valberedningen bevisa sina anklagelser.

-  Alla utbetalningar till personen är verifierade och gjorda av mig och Håkan Sjösten. Jag har som ordförande rätt att hantera den här anställningen. Jag kan inte bli straffad, säger Gustafson,.

Valberedningen skriver vidare att den tillfällige anställde ringt runt till föreningar och kampanjat för den sittande ordföranden. I brevet får Gustafsson den ena råsopen efter den andra.

Inför förbundsmötet 2019 fanns en viss tveksamhet från en minoritet kring nuvarande ordföranden lämplighet, där argumenten främst var kopplade till

O behandling och bemötande av spelare och ledare inom landslagsverksamheten

O ledarskapet som utövades inom ramen för rollen som ordförande i landslagskommittén

O behandling och bemötande av förbundets tjänstemän och samt styrelseledamöter.

Här kommer råsoporna

Sen kommer det: ”...flertalet kvinnor i vår organisation som anser att sittande ordförande betett sig kränkande. Sittande ordförande är otrevlig, har attityd och i ett fall ser ner på mig som kvinna”.

Vidare: ” ...ordföranden får regelbundet raseriutbrott, visar aggression och är allmänt otrevlig i vardagen. Man uttrycker en rädsla för ordföranden och säger man vad man tycker blir man exkluderad i den sakfrågan. Personal som inte vågar säga sin mening är inte acceptabelt till i en organisation om har demokrati, delaktighet, transparens och jämställdhet i sin värdegrund. Ett ledarskap som skapar en sådan situation är för VB helt oacceptabelt”.

VD i 19 år

Det är ingen tvekan om att valberedningen vill ha bort Gustafsson till varje pris. Hans civila karriär och bandymeriter talar för sig själva. Tränare för Villa Lidköping i 14 år i olika omgångar. Han var också aktiv som spelare i klubben. Under fyra säsonger i Vetlanda BK förde han klubben till dubbla guld 1991 och 1992 och seger i Europacupen.

Under 19 år var Gustafsson vd i 19 årför hälsokoncernen Avonova med 700 anställda. Företaget finns på 120 platser i landet 

Göran Söderlund

Fakta

Fakta: Valberedningens brev är undertecknat av Bo Häggkvist, Emma Kronberg, Thomas Zetterqvist och Jan-Eric Flink.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.