Valberedningen anklagar bandybasen för fusk

Det hettar till i Bandysverige, ja det kokar över inför årsmötet den 5 september. I lördags presenterade Valberedningen sin kandidat till ny ordförande, 55-årige Jesper Kärrbrink. I ett brev till Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, anklagar Förbundets valberedning honom för oegentligheter.

Valberedningen skriver till Gustafsson att den avser att gå in till Riksidrottsförbundet och Förbundets Disciplinnämnd rörande oegentligheterna.

Annons

 

-  Bra att de anmäler mig. Jag har inget att dölja. Allt har gått rätt till, säger Gustafsson till Idrottens Affärer.

Valberedningen anklagar Gustafsson för att på eget bevåg anställt en nära vän tillika ordinarie styrelseledamot i förbundsstyrelsen. 100 000 kronor har betalats ut till den anställde, attesterats av kanslichef men med kopia till ordförande.

Valberedningen: Ingen tidsrapportering har lämnats till kanslichef (Håkan Sjösten, vår anm) eller löneansvarig. Sedan har bilersättning betalats ut till en skattefri total på 25 000 kronor. Valberedningen skriver att SBF felaktigt drabbats av en total kostnad på cirka 175 000 kronor.

”Felaktiga anklagelser”

Gustafsson ställer upp för omval, han blev vald till ordförande den 18 juni 2019.

- Jag betraktar brevet som privat till mig. Det är felaktiga anklagelser, jag känner mig kränkt. Brevet är ett tjuvnyp. Nu får Valberedningen bevisa sina anklagelser.

-  Alla utbetalningar till personen är verifierade och gjorda av mig och Håkan Sjösten. Jag har som ordförande rätt att hantera den här anställningen. Jag kan inte bli straffad, säger Gustafson,.

Valberedningen skriver vidare att den tillfällige anställde ringt runt till föreningar och kampanjat för den sittande ordföranden. I brevet får Gustafsson den ena råsopen efter den andra.

Inför förbundsmötet 2019 fanns en viss tveksamhet från en minoritet kring nuvarande ordföranden lämplighet, där argumenten främst var kopplade till

O behandling och bemötande av spelare och ledare inom landslagsverksamheten

O ledarskapet som utövades inom ramen för rollen som ordförande i landslagskommittén

O behandling och bemötande av förbundets tjänstemän och samt styrelseledamöter.

Här kommer råsoporna

Sen kommer det: ”...flertalet kvinnor i vår organisation som anser att sittande ordförande betett sig kränkande. Sittande ordförande är otrevlig, har attityd och i ett fall ser ner på mig som kvinna”.

Vidare: ” ...ordföranden får regelbundet raseriutbrott, visar aggression och är allmänt otrevlig i vardagen. Man uttrycker en rädsla för ordföranden och säger man vad man tycker blir man exkluderad i den sakfrågan. Personal som inte vågar säga sin mening är inte acceptabelt till i en organisation om har demokrati, delaktighet, transparens och jämställdhet i sin värdegrund. Ett ledarskap som skapar en sådan situation är för VB helt oacceptabelt”.

VD i 19 år

Det är ingen tvekan om att valberedningen vill ha bort Gustafsson till varje pris. Hans civila karriär och bandymeriter talar för sig själva. Tränare för Villa Lidköping i 14 år i olika omgångar. Han var också aktiv som spelare i klubben. Under fyra säsonger i Vetlanda BK förde han klubben till dubbla guld 1991 och 1992 och seger i Europacupen.

Under 19 år var Gustafsson vd i 19 årför hälsokoncernen Avonova med 700 anställda. Företaget finns på 120 platser i landet 

Göran Söderlund

Fakta

Fakta: Valberedningens brev är undertecknat av Bo Häggkvist, Emma Kronberg, Thomas Zetterqvist och Jan-Eric Flink.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mesta mästarna, Djurgården,  med 16-SM-guld, redovisar ett ekonomiskt minus på 4,5 miljoner kronor under pandemisäsongen 2020-2021.

 Samtidigt har föreningen erhållit bidrag på cirka 20 miljoner kronor. Ordföranden Kaarel Lahiste beräknar därför det operativa resultatet till minus 25 miljoner kronor.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

I kväll lyser Scandinavium upp i regnbågens alla färger. Got Event visar sitt stöd till alla hbtqi-personer över hela världen. Cirka klockan 21:30 tänds regnbågens alla färger och kommer att lysa hela natten som en kraftfull symbol för tolerans och frihet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På presskonferensen inför EM-matchen mot Ungern flyttade Portugals storstjärna Cristiano Ronaldo bort  två Coca cola-flaskor som stod framför honom på podiet. Därefter lyfte han en vattenflaska och utbrast ”drick vatten!”.

Reaktionen blev stark. Media rapporterade över hela världen och uppgifter gjorde gällande att Läskjättens värde sjönk med 33 miljarder efter Ronaldos markering.Nu får Portugals Fotbollsförbund ta emot böter från Uefa. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.