Han njuter av att vara på fjället

Onsdagen den 22 februari 2006. OS i Turin. Slalom avgjordes i den exklusiva skidorten Sestriere, sex mil väster om Turin. Det är morgon, Anja Pärson ska värma upp i träningsbacken. Plötsligt får hon ett slag med skidan, det gör djävulskt ont i hennes onda vänsterknä, där hon har en broskskada. Hon försvinner in i skogen. 

Anders Pärson älskar dagarna på fjället när han får ägna sig åt fiske och jakt. Foto: Robert Henriksson.

Några timmar senare, vid startplatsen. Anja har så ont att hon sitter i snön och gråter. Hon har behandlats av fysioterapeuter, massör och läkare. Massage och Voltaren. Anders Pärsons fadershjärta brister. Han går fram till henne, säger. ”Nu tar jag nummerlappen. Blicken jag fick glömmer jag aldrig”. Anja tog guldet.

Anders, 69, var dotterns personliga tekniktränare mellan åren 2003 och 2012. Han berättar vidare i telefon om den största dagen i hans och Anjas gemensamma skidliv från byn Gamla Umasjö i Lappland, bara tre mil från den norska gränsen. Där bor han permanent sedan 2010 med hustrun Madeleine och med naturen och skafferiet utanför dörren. Det var på den här platsen han växte upp. Just den här dagen är nöjd. Hustrun, uppväxt på Östermalm i Stockholm, har skjutit en älg. När Anders skulle trycka av brast stolen under honom. Älgen hann undan.

Tillbaka till 2006. Anja ledde efter första loppet. I målfållan ser man hur hon gnider sig på knät med vänsterhanden. Till andra loppet har dimman kommit. Anders:

” Där jag stod kunde jag inte se målet. Jag hörde hur speakern och publiken vrålade. Det bara sprakade i radion.  Hade hon åkt ur? När jag förstod att hon vunnit exploderade skallen på mig”.

Åre-VM näst störst

De fick många fina ögonblick tillsammans, pappa och dotter. 

- Ja, säger han. Jag sätter Åre-VM (2007) som det näst största.

Anja ställde sig på startlinjen utan att ha vunnit ett enda lopp i världscupen. Var fanns formen? Den fanns där. Tre guld, ett silver och ett brons blev hennes facit. En drottning på snö. 

Anders berättar om livet i den alpina världen. Hans röst är vänlig, stadig. Jag fattar snabbt att jag har att göra med en klok man som står stadigt på jorden. Vi har aldrig träffats men han känns som en kompis efter några minuter.

- Men man levde som i en bubbla. Jag hann inte njuta så mycket av hennes framgångar. Jag avskydde hotellivet, längtade hem hela tiden.

- Anja tävlade i tre grenar (slalom, Super-G och störtlopp) och vi var hela tiden på väg till nya platser och nya tävlingar. Efteråt när jag tänker tillbaka så var det ändå fantastiska år. Jag njöt av att vara en del av familjen, förutom mig hade Anja en stab av sju personer runt sig.

Jagar och fiskar

Nu njuter han av pensionärslivet. Jagar och fiskar med proteser i knäna, inopererade 2018, och en nyligen opererad fot (”den hade blivit för kall för många gånger i pjäxan”). 

Det var inte så att Anders Pärson kom in från gatan och sa att ”nu ska jag bli din tränare, Anja”. Han var erfaren. Hade tränat Thomas Fogdö och Fredrik Nyberg, varit tränare för Finlands landslag och var ansvarig för herrlandslaget i Lillehammer-OS 1994. Från 2001 ledde han de svenska slalomdamerna.

-2002 var det en journalist som sa åt mig att ”varför blir du inte Anjas personliga tränare?” Han skrev att det skulle bli så och så blev det.

Anja och ”Madde” bodde på Slalomvägen i Tärnaby där Ingemar Stenmark och Stig Strand också bodde. ”Vi flyttade dit när barnen föddes”. Frida kom först, hon är tre år äldre än Anja. Anders jobbade för Tärnaby Skidenhet. Han var med om att hur Tärna IK Fjällvinden blev världens bästa alpina skidklubb, bildad 1928, namnbyte till dagens namn 1935.  Förutom Stenmark och Strand och Anja fanns där tidigt Bengt-Erik Grahn, Bengt Fjällberg, Jens Byggmark med flera. 

Klubben i den lilla byn, färre än 500 invånare, har nästan ofattbara 132 världscupsegrar.

Naturligtvis tävlade Anders. Men...

- Jag var alltid överladdad. Nationellt höll jag bra klass men jag tävlade aldrig utomlands.

Så mycket glitter

Anja debuterade i världscupen 1998. Hon blev 25:a – och sist. Nästa tävling vann hon. När Anders kom in i bilden hade hon redan ett VM-guld och ett brons från St Anton 2001. När de summerade hennes karriär hade hon kört in sex OS-medaljer – ett guld, ett silver, fyra brons och 13 VM-medaljer – sju guld, ett silver, tre brons. Erövrat 42 VC-segrar och stått på pallen 95 gånger.

Anders, vad var det som gjorde henne så bra?

- Hon hade en koncentrationsförmåga som jag inte vet var hon fått ifrån. Sen var det hennes ögon. Det är liksom klotrunda när hon åker och går åt varsitt håll. Hon tittar på käppen hon ska runda med ena ögat, tittar på nästa käpp med det andra ögat. 

- Jag såg aldrig någon åkare som hade den förmågan. En italiensk fotograf lyckades fånga det på bild en gång. Tyvärr har jag inte bilden.

Då fick mamma ta stöten

Anders säger att han som tränare inte höll på med så mycket kringelsnack. Råden byggde på sunt förnuft. Han såg till att hon var harmonisk, gruppen gav henne trygghet. Jag sa ofta:

”Anja, hur det än går ska du veta att vi älskar dig”.

Var ni aldrig osams?

- Om det hettade till fick mamma ta stöten...

Hur fick du betalt?

- Skidförbundet betalade halva min lön, Anja den andra halvan. När hon började tjäna stora pengar skaffade vi en manager, advokaten Martin Klette. Det skar sig senare men han hjälpte oss mycket. När han såg vad jag tjänade från Skidförbundet såg han till att höja min lön. Martin ska ha beröm.

- Jag fick fina presenter av Anja. En dag stod det en 4-hjuling utanför huset. En sån kostar väl 100 000.

Anja hade råd. Enligt uppgifter ska hon ha tjänat 100 miljoner under sin karriär. Det mesta i sponsorpengar.

Sedan Anders slutat i de stora sammanhangen jobbade han halvtid på skidgymnasiet i Tärnaby. 2018 tackade han för sig. Nu var det tid att njuta av pensionärslivet.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.