Måste betala tillbaka 26 miljoner

Det är en av de största skandalerna någonsin inom svensk Travsport. Kusken Daniel Redén med ett mycket högt anseende och stjärnhästen Propulsion fråntas segern i Elitloppet sedan en utredning visat att hästen är nervsnittad och paret mister därmed alla sina resultat i Sverige.

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades i april 2015. Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Hyllade av alla - då. Daniel Redén och Propulsion har vunnit Elitloppet på Solvalla i maj.

Nervsmitta är att likna vid att människor använder anabola sterioder.

Maria Croon får starkt stöd av den externa utredaren Per Jern:

– Alla dokument från det amerikanska förbundet visade på att Propulsion var nervsnittad,vid importen till Sverige, säger han.

Upptäcktes via Norge

Stall Zent med Daniel Redén och ägaren, miljardären  Bengt Ågerup ska nu betala tillbaka erövrade prispengar om totalt 26 miljoner kr.

Det var den 31 maj i år som stjärnhästen Propulsion tog hem Elitloppet.

Bara två dagar senare presenterade Norska Trav- og Galoppnytt uppgifter om att Propulsion nervsnittats. Trav-Sverige hamnade i chock. ”Daniel Redén? Och Propulssion”, kan uppgifterna verkligen stämma, frågade sig alla.

De tvåt var de sista som traventusiasterna kunde tänka sig i en sådan skandal. Och bakom stallet och satsningen står miljardären, Bengt Ågerup, som har investerat åtskilliga miljoner i hästar och träningsgårdar.

I fem månader har utredningar pågått och på torsdagen presenterade Svensk Travsport sin externa och interna utredning. Det var avslöjande, obarmhärtiga uppgifter som visar att Propulsion är nervsnittad.

– Den situation vi nu har att hantera är oerhört tråkig för alla parter och för travsporten i stort. Det är en mängd händelser, situationer och människor i både USA och Sverige som på olika sätt har varit en del av ärendet, sa Maria Croon, vd på Svensk Travsport, på torsdagsmorgonen.

Ansvarsnämnden  tar över

– Det står utom rimligt tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Eftersom hästen är nervsnittad har den inte varit startberättigad, trots det har den deltagit i ett antal tävlingar. Ärendet lämnas vidare till en av travsportens beslutande organ Ansvarsnämnden för prövning av tränarens ansvar, fortsätter hon.

Det sensationella är att uppgifter om Propulsions nervsnittning har förbundet haft sedan 2015. Veterinär undersökte Propulsion och upptäckte ärr som kan härledas till det ingrepp som skedde i USA 2015.

– Förbundet borde ha uppmärksammat informationen om att Propulsion var nervsnittad och hanterat den, även om det varken förekommit ett liknande ärende tidigare eller senare, säger Maria Croon.

Propulsions resultat i Sverige stryks.

– Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen. I dessa starter har han tjänat 26,3 miljoner kronor, säger Maria Croon.

Förbundsjuristen Göran Wahlman påpekar:

– Vi måste korrigera resultaten. 

Stallet får inte behålla några pengar utan dessa ska betalas ut till rättmätiga hästägare. 

-  26 miljoner ska fördelas på andra hästägare i december.

Någon dom mot Daniel Redén presenteras inte, utan den processen övertas av  ansvarsnämnden.

– Inom någon månad kommer domen mot Daniel Redén, enligt Wahlman med tillägget:

Han levde sin dröm

– Vi kommer inte att yrka på något uppsåtligt brott mot honom.

I augusti 2015 blev då 4-åriga Propulsion svensk. Vid en hästauktion närvarade paret Redén och Ågerup, som ofta var på sådana auktionsresor i USA. Den här gången hade de sikte mot just   4-åringen som de lyckades ropa in för 210 000 dollar.Propulsion blev auktionens dyraste häst.

Han blev för övrigt dyr redan som ettåring, då han såldes han på auktion för 250 000 dollar,.

Efteråt berättade Daniel Redén i Aftonbladet om hur lycklig han var:

– Det här är en häst som vi har följt noga, jag hade toppbetyg på hästen när han var ett år.

– Jag tror att det här är en riktig topphäst.  

I stallet finns flera framträdande hästar och Daniel hör till de segerrikaste kuskarna i Sverige de senaste åren. Han har nu valt att inte träda fram, men det måste vara en tragedi för en person som har älskat hästar och att tävla sedan han var liten. Daniel levde sin dröm.

I en hage utanför Enköping går nu en intet ont anande häst utan att veta vad vad morgondagen innebär…Men han får aldrig mer tävla igen i Sverige och det är tveksamt om han får bli avelshingst...

Thomas Ejderhov

 

Läs också porträttet för Daniel Redén

Fakta

Nervsnittning är en åtgärd, man skär bort en nerv, för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. Två åtgärder finns: fysisk eller kemisk. När det gäller Propulsion har han genomgått en fysisk nervsnittning efter att ha lidit av kronisk hälta i framhovarna enligt veterinärprotokollet. En nervsnittning kan liknas av att man kapar en elledning. Nervsnittning är inte prestationshöjande i sig men det innebär att hästen kan prestera nära på topp trots att den har ont då den inte känner smärta. 

Källa: Chefsveterinär Flemming Winberg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.