Elitfotbollen fick ny bas efter lottdragning!

Efter stor dramatik och lottdragning (!) valdes på fredagen Jens T Andersson till ny ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll.  Han slog ut valberedningens förslag, Ove Sjöblom med minsta möjliga marginal. Efter rösträkning hade båda erhållit 15 röster, och enligt stadgarna ska ordförande val då avgöras genom lottdragning.

Svensk Elitfotboll fick ny ordförande i förre IK-aren Jens T Andersson.

Jens T Andersson, i flera omgångar ledarprofil i AIK, drog den vinnande lotten och leder därmed svensk fotbolls tyngsta maktfaktor, vid sidan av Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Positionen innebär också att Jens T tar plats i SvFF:s huvudstyrelse.

Ett nederlag för f d ordföranden

Valutgången är ett svårt nederlag för avgående ordföranden Lars Christer Nilsson som i öppet brevtill SEF-klubbarna, totalt 32 i Allsvenskan och Superettan, öppet propagerat för Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius sedan åtta tillbaka.

Lars Christers intåg i valberedningens arbete väckte ont blod hos allsvenskans toppklubbar.  En falang enades snabbt om en motkandidat,  och toppdomaren Jonas Eriksson, sedan tidigare avböjt gick frågan till Jens T Andersson, för närvarande inte klubbansluten.

-Jag känner att jag har ett starkt stöd, en förutsättning för att jag ska kandidera, hade Jens T förklarat före den dramatiska omröstningen.

Lars Christers öppna brev tolkades som ett försök till påtryckning och som ett brott mot föreningsdemokratin. I över 30 år har Lars Christer varit en maktspelare i svensk och internationell fotboll. Han har suttit på SEF-stolen sedan 2012 och valdes på årsmötet som hedersordförande.

Nya namn

Hans försök att påverka ombuden, det vill säga, klubbarna blev dock kostsamt. Valberedningens ordförande, Leif Lindstrand, Gävle, var länge trygg med Ove Sjöblom, advokat, och erfaren vid förhandlingsbordet, som det samlande namnet för SEF.

Efter lottdragningen valde Leif Lindstrand att stiga åt sedan, till ny ordförande i valberedningen valdes Simon Åström, Örebro SK. Två nya styrelseledamöter valdes, Anders Billström, Häcken och Mattias Kronvall, Trelleborg. De ersätter avgående Rose Marie Febran, Örebro och Ove Sjöblom.

Det var inte bara Lars Christers brev som öppnades upp för Jens T Andersson. Ett märkligt beslut gällande arvoderingen av ordföranden i styrelsen ogillades också av SEF-ombuden.

SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist betonar i samtal med Idrottens Affärer att han aldrig varit någon del i valprocessen och att valberedningen arbetat helt fristående. Han har inga kommentarer till huruvida  yttre påverkan kan ha ägt rum. 

Jens T Andersson började sin fotbollsbana i Sirius i Uppsala och har stor ledarerfarenhet från AIK, som assisterande tränare, sportchef och klubbdirektör.

 Det sista uppdraget tvingades han lämna efter stridigheter med delar av AIK supportergrupper. Han har också arbetat i Danmark och Kroatien, men har inga klubbuppdrag i dag. Et var en förutsättning för att kunna väljas som ordförande i SEF.

Kjrll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.