Elitfotbollen fick ny bas efter lottdragning!

Efter stor dramatik och lottdragning (!) valdes på fredagen Jens T Andersson till ny ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll.  Han slog ut valberedningens förslag, Ove Sjöblom med minsta möjliga marginal. Efter rösträkning hade båda erhållit 15 röster, och enligt stadgarna ska ordförande val då avgöras genom lottdragning.

Svensk Elitfotboll fick ny ordförande i förre IK-aren Jens T Andersson.
Annons

Jens T Andersson, i flera omgångar ledarprofil i AIK, drog den vinnande lotten och leder därmed svensk fotbolls tyngsta maktfaktor, vid sidan av Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Positionen innebär också att Jens T tar plats i SvFF:s huvudstyrelse.

Ett nederlag för f d ordföranden

Valutgången är ett svårt nederlag för avgående ordföranden Lars Christer Nilsson som i öppet brevtill SEF-klubbarna, totalt 32 i Allsvenskan och Superettan, öppet propagerat för Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius sedan åtta tillbaka.

Lars Christers intåg i valberedningens arbete väckte ont blod hos allsvenskans toppklubbar.  En falang enades snabbt om en motkandidat,  och toppdomaren Jonas Eriksson, sedan tidigare avböjt gick frågan till Jens T Andersson, för närvarande inte klubbansluten.

-Jag känner att jag har ett starkt stöd, en förutsättning för att jag ska kandidera, hade Jens T förklarat före den dramatiska omröstningen.

Lars Christers öppna brev tolkades som ett försök till påtryckning och som ett brott mot föreningsdemokratin. I över 30 år har Lars Christer varit en maktspelare i svensk och internationell fotboll. Han har suttit på SEF-stolen sedan 2012 och valdes på årsmötet som hedersordförande.

Nya namn

Hans försök att påverka ombuden, det vill säga, klubbarna blev dock kostsamt. Valberedningens ordförande, Leif Lindstrand, Gävle, var länge trygg med Ove Sjöblom, advokat, och erfaren vid förhandlingsbordet, som det samlande namnet för SEF.

Efter lottdragningen valde Leif Lindstrand att stiga åt sedan, till ny ordförande i valberedningen valdes Simon Åström, Örebro SK. Två nya styrelseledamöter valdes, Anders Billström, Häcken och Mattias Kronvall, Trelleborg. De ersätter avgående Rose Marie Febran, Örebro och Ove Sjöblom.

Det var inte bara Lars Christers brev som öppnades upp för Jens T Andersson. Ett märkligt beslut gällande arvoderingen av ordföranden i styrelsen ogillades också av SEF-ombuden.

SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist betonar i samtal med Idrottens Affärer att han aldrig varit någon del i valprocessen och att valberedningen arbetat helt fristående. Han har inga kommentarer till huruvida  yttre påverkan kan ha ägt rum. 

Jens T Andersson började sin fotbollsbana i Sirius i Uppsala och har stor ledarerfarenhet från AIK, som assisterande tränare, sportchef och klubbdirektör.

 Det sista uppdraget tvingades han lämna efter stridigheter med delar av AIK supportergrupper. Han har också arbetat i Danmark och Kroatien, men har inga klubbuppdrag i dag. Et var en förutsättning för att kunna väljas som ordförande i SEF.

Kjrll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.