Elitfotbollen fick ny bas efter lottdragning!

Efter stor dramatik och lottdragning (!) valdes på fredagen Jens T Andersson till ny ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll.  Han slog ut valberedningens förslag, Ove Sjöblom med minsta möjliga marginal. Efter rösträkning hade båda erhållit 15 röster, och enligt stadgarna ska ordförande val då avgöras genom lottdragning.

Svensk Elitfotboll fick ny ordförande i förre IK-aren Jens T Andersson.

Jens T Andersson, i flera omgångar ledarprofil i AIK, drog den vinnande lotten och leder därmed svensk fotbolls tyngsta maktfaktor, vid sidan av Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Positionen innebär också att Jens T tar plats i SvFF:s huvudstyrelse.

Ett nederlag för f d ordföranden

Valutgången är ett svårt nederlag för avgående ordföranden Lars Christer Nilsson som i öppet brevtill SEF-klubbarna, totalt 32 i Allsvenskan och Superettan, öppet propagerat för Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius sedan åtta tillbaka.

Lars Christers intåg i valberedningens arbete väckte ont blod hos allsvenskans toppklubbar.  En falang enades snabbt om en motkandidat,  och toppdomaren Jonas Eriksson, sedan tidigare avböjt gick frågan till Jens T Andersson, för närvarande inte klubbansluten.

-Jag känner att jag har ett starkt stöd, en förutsättning för att jag ska kandidera, hade Jens T förklarat före den dramatiska omröstningen.

Lars Christers öppna brev tolkades som ett försök till påtryckning och som ett brott mot föreningsdemokratin. I över 30 år har Lars Christer varit en maktspelare i svensk och internationell fotboll. Han har suttit på SEF-stolen sedan 2012 och valdes på årsmötet som hedersordförande.

Nya namn

Hans försök att påverka ombuden, det vill säga, klubbarna blev dock kostsamt. Valberedningens ordförande, Leif Lindstrand, Gävle, var länge trygg med Ove Sjöblom, advokat, och erfaren vid förhandlingsbordet, som det samlande namnet för SEF.

Efter lottdragningen valde Leif Lindstrand att stiga åt sedan, till ny ordförande i valberedningen valdes Simon Åström, Örebro SK. Två nya styrelseledamöter valdes, Anders Billström, Häcken och Mattias Kronvall, Trelleborg. De ersätter avgående Rose Marie Febran, Örebro och Ove Sjöblom.

Det var inte bara Lars Christers brev som öppnades upp för Jens T Andersson. Ett märkligt beslut gällande arvoderingen av ordföranden i styrelsen ogillades också av SEF-ombuden.

SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist betonar i samtal med Idrottens Affärer att han aldrig varit någon del i valprocessen och att valberedningen arbetat helt fristående. Han har inga kommentarer till huruvida  yttre påverkan kan ha ägt rum. 

Jens T Andersson började sin fotbollsbana i Sirius i Uppsala och har stor ledarerfarenhet från AIK, som assisterande tränare, sportchef och klubbdirektör.

 Det sista uppdraget tvingades han lämna efter stridigheter med delar av AIK supportergrupper. Han har också arbetat i Danmark och Kroatien, men har inga klubbuppdrag i dag. Et var en förutsättning för att kunna väljas som ordförande i SEF.

Kjrll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.