Elitfotbollen fick ny bas efter lottdragning!

Efter stor dramatik och lottdragning (!) valdes på fredagen Jens T Andersson till ny ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll.  Han slog ut valberedningens förslag, Ove Sjöblom med minsta möjliga marginal. Efter rösträkning hade båda erhållit 15 röster, och enligt stadgarna ska ordförande val då avgöras genom lottdragning.

Svensk Elitfotboll fick ny ordförande i förre IK-aren Jens T Andersson.

Jens T Andersson, i flera omgångar ledarprofil i AIK, drog den vinnande lotten och leder därmed svensk fotbolls tyngsta maktfaktor, vid sidan av Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Positionen innebär också att Jens T tar plats i SvFF:s huvudstyrelse.

Ett nederlag för f d ordföranden

Valutgången är ett svårt nederlag för avgående ordföranden Lars Christer Nilsson som i öppet brevtill SEF-klubbarna, totalt 32 i Allsvenskan och Superettan, öppet propagerat för Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius sedan åtta tillbaka.

Lars Christers intåg i valberedningens arbete väckte ont blod hos allsvenskans toppklubbar.  En falang enades snabbt om en motkandidat,  och toppdomaren Jonas Eriksson, sedan tidigare avböjt gick frågan till Jens T Andersson, för närvarande inte klubbansluten.

-Jag känner att jag har ett starkt stöd, en förutsättning för att jag ska kandidera, hade Jens T förklarat före den dramatiska omröstningen.

Lars Christers öppna brev tolkades som ett försök till påtryckning och som ett brott mot föreningsdemokratin. I över 30 år har Lars Christer varit en maktspelare i svensk och internationell fotboll. Han har suttit på SEF-stolen sedan 2012 och valdes på årsmötet som hedersordförande.

Nya namn

Hans försök att påverka ombuden, det vill säga, klubbarna blev dock kostsamt. Valberedningens ordförande, Leif Lindstrand, Gävle, var länge trygg med Ove Sjöblom, advokat, och erfaren vid förhandlingsbordet, som det samlande namnet för SEF.

Efter lottdragningen valde Leif Lindstrand att stiga åt sedan, till ny ordförande i valberedningen valdes Simon Åström, Örebro SK. Två nya styrelseledamöter valdes, Anders Billström, Häcken och Mattias Kronvall, Trelleborg. De ersätter avgående Rose Marie Febran, Örebro och Ove Sjöblom.

Det var inte bara Lars Christers brev som öppnades upp för Jens T Andersson. Ett märkligt beslut gällande arvoderingen av ordföranden i styrelsen ogillades också av SEF-ombuden.

SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist betonar i samtal med Idrottens Affärer att han aldrig varit någon del i valprocessen och att valberedningen arbetat helt fristående. Han har inga kommentarer till huruvida  yttre påverkan kan ha ägt rum. 

Jens T Andersson började sin fotbollsbana i Sirius i Uppsala och har stor ledarerfarenhet från AIK, som assisterande tränare, sportchef och klubbdirektör.

 Det sista uppdraget tvingades han lämna efter stridigheter med delar av AIK supportergrupper. Han har också arbetat i Danmark och Kroatien, men har inga klubbuppdrag i dag. Et var en förutsättning för att kunna väljas som ordförande i SEF.

Kjrll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.