Elitfotbollen fick ny bas efter lottdragning!

Efter stor dramatik och lottdragning (!) valdes på fredagen Jens T Andersson till ny ordförande i SEF, Svensk Elitfotboll.  Han slog ut valberedningens förslag, Ove Sjöblom med minsta möjliga marginal. Efter rösträkning hade båda erhållit 15 röster, och enligt stadgarna ska ordförande val då avgöras genom lottdragning.

Svensk Elitfotboll fick ny ordförande i förre IK-aren Jens T Andersson.

Jens T Andersson, i flera omgångar ledarprofil i AIK, drog den vinnande lotten och leder därmed svensk fotbolls tyngsta maktfaktor, vid sidan av Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Positionen innebär också att Jens T tar plats i SvFF:s huvudstyrelse.

Ett nederlag för f d ordföranden

Valutgången är ett svårt nederlag för avgående ordföranden Lars Christer Nilsson som i öppet brevtill SEF-klubbarna, totalt 32 i Allsvenskan och Superettan, öppet propagerat för Ove Sjöblom, ordförande i IK Sirius sedan åtta tillbaka.

Lars Christers intåg i valberedningens arbete väckte ont blod hos allsvenskans toppklubbar.  En falang enades snabbt om en motkandidat,  och toppdomaren Jonas Eriksson, sedan tidigare avböjt gick frågan till Jens T Andersson, för närvarande inte klubbansluten.

-Jag känner att jag har ett starkt stöd, en förutsättning för att jag ska kandidera, hade Jens T förklarat före den dramatiska omröstningen.

Lars Christers öppna brev tolkades som ett försök till påtryckning och som ett brott mot föreningsdemokratin. I över 30 år har Lars Christer varit en maktspelare i svensk och internationell fotboll. Han har suttit på SEF-stolen sedan 2012 och valdes på årsmötet som hedersordförande.

Nya namn

Hans försök att påverka ombuden, det vill säga, klubbarna blev dock kostsamt. Valberedningens ordförande, Leif Lindstrand, Gävle, var länge trygg med Ove Sjöblom, advokat, och erfaren vid förhandlingsbordet, som det samlande namnet för SEF.

Efter lottdragningen valde Leif Lindstrand att stiga åt sedan, till ny ordförande i valberedningen valdes Simon Åström, Örebro SK. Två nya styrelseledamöter valdes, Anders Billström, Häcken och Mattias Kronvall, Trelleborg. De ersätter avgående Rose Marie Febran, Örebro och Ove Sjöblom.

Det var inte bara Lars Christers brev som öppnades upp för Jens T Andersson. Ett märkligt beslut gällande arvoderingen av ordföranden i styrelsen ogillades också av SEF-ombuden.

SEF:s generalsekreterare Mats Enqvist betonar i samtal med Idrottens Affärer att han aldrig varit någon del i valprocessen och att valberedningen arbetat helt fristående. Han har inga kommentarer till huruvida  yttre påverkan kan ha ägt rum. 

Jens T Andersson började sin fotbollsbana i Sirius i Uppsala och har stor ledarerfarenhet från AIK, som assisterande tränare, sportchef och klubbdirektör.

 Det sista uppdraget tvingades han lämna efter stridigheter med delar av AIK supportergrupper. Han har också arbetat i Danmark och Kroatien, men har inga klubbuppdrag i dag. Et var en förutsättning för att kunna väljas som ordförande i SEF.

Kjrll Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.