Miljonärer och f d landslagsspelare

De lyckades göra verklighet av pojkdrömmarna. Efter långa karriärer och lönsamma utlandsäventyr har de kommit till slutet. Det är slutspelat i landslaget. 

Fem legionärer i fotbollens tjänst. Från de första stapplande stegen och bollövningarna tog de sig ut i världen och spelade i inte mindre än elva länder runt om i världen. De kommer hem som mångmiljonärer.

AIK-arna, fortfarande i landslagsdräkten här, men Mikael Lustig, t v, säger nu nej tack till en fortsättning i blågul dress och samma besked väntas Sebastian Larsson ge endera dag.

Andreas Granqvist, 36, var först med att berätta att han har tagit beslutet att tacka nej till landslaget. 

Sedan sa Marcus Berg  också ifrån. Nu berättar även Mikael Lustig 34, att han har kommit till den slutsatsen. Landslaget är ett avslutat kapitel,.  

De har tagit besluten efter samtal med förbundskapten Janne Andersson.

Väntade besked

Tre ”Nej, tack” kan snart bli både fyra och fem. Samma besked väntas nämligen komma även från Sebastian Larsson, 36, och Gustav Svensson, 34.

Fem ärrade och rutinerade herrar. 

En gång pojkar med samma drömmar som många tusen andra i ungdomslagen i dag, många gånger i mindre klubbar och inte alltid de med största talangen, däremot största viljan. Det i kombination med uthållighet och en viss del slump visar sig ofta vara bakomvarande förklaringar när landslagsspelare tittar bakåt och söker förklaringar till genombrotten.

Enbart ett fåtal klarar att ta sig hela vägen. Men för den skull blir det inte färre som hoppas och vill tro på en ljus framtid. 

Många sliter och vill uppleva samma äventyr. Och de här fem är ju föredömen och idoler utan att de omges av samma stjärnglans som andra mera namnkunniga spelare

Både via andra och sina egna ögon har de lyckats.  De blev klasspelare, de fick uppmärksamhet och nådde landslaget. De exponerades ytterligare och blev intressanta ochköpta av utländska klubbar. De fick förmånliga kontrakt, bo i nya miljöer, utvecklas som personer och idag är demångmiljonärer allihopa.  

Många beundrar dem för vad de har lyckats göra av sina liv. Gemensamt är att de kände hemlängtan och återvänder dit allt började och där kan de tänka sig att hjälpa till framöver.

Via elva nationer

Legionärernas karriärer:

Andreas Granqvist  Till England till en början. Hörde till Wigan Athletic FC i Premier League 2007 och juli 2008. köptes av nederländska FC Groningen Värvades 2011 av italienska Genoa , men 2013 hade han blivit upptäckt av FK Krasnodar i Ryssland, där han gjorde succé och spelade i fem säsonger iInnan han ville flytta hem. 

 Sebastian Larsson, 36 år:  lämnade IFK Eskilstuna 2001 och spelade i Arsenal fram till 2006 då han gick till Birmingham som han tillhörde i fem år. Sedan gjorde han en visit i både Sunderland Hull, innan han flyttade hem till Sverige och skrev på för AIK 2018.

Mikael Lustig:  Flyttade 2008 först till Rosenborg, sedan tog karriären fart i Skottland från 2012. Den 21 juni 2019 skrev han på ett kontrakt med Gent i Belgien. Men 2020 valde han att bli AIK-are.

Marcus Berg, 34:  holländska FC Groningen lockade hösten 2007, Två år senare värvades han av Hamburg.Efter ett år lånades han  ut till PSV Eindhoven. 2013 skrev han  på ett fyraårskontrakt med Panatinaikos. 2017  var det dags för nästa skifte. Då till klubben Al i Förenade Arabemiraten. De senaste två åren har han spelat i ryska Krasnodar.

Gustaf Svensson. Fick Kontrakt med ukrainska Tavrija SimferopolI i juli 2012, men det gick bara ett halvår innan han flyttade tillbaka till IFK Göteborg innan han värvades av kinesiska Guangzhou R&F. Han skrev på ett tre-årskontrakt, men upptäcktes av amerikanska Seattle Sounders i MLS och där stannade han i fyra år. Då dök kineserna upp igen och han tillhör fortfarande Guangzhou R&

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.