Miljonärer och f d landslagsspelare

De lyckades göra verklighet av pojkdrömmarna. Efter långa karriärer och lönsamma utlandsäventyr har de kommit till slutet. Det är slutspelat i landslaget. 

Fem legionärer i fotbollens tjänst. Från de första stapplande stegen och bollövningarna tog de sig ut i världen och spelade i inte mindre än elva länder runt om i världen. De kommer hem som mångmiljonärer.

AIK-arna, fortfarande i landslagsdräkten här, men Mikael Lustig, t v, säger nu nej tack till en fortsättning i blågul dress och samma besked väntas Sebastian Larsson ge endera dag.

Andreas Granqvist, 36, var först med att berätta att han har tagit beslutet att tacka nej till landslaget. 

Sedan sa Marcus Berg  också ifrån. Nu berättar även Mikael Lustig 34, att han har kommit till den slutsatsen. Landslaget är ett avslutat kapitel,.  

De har tagit besluten efter samtal med förbundskapten Janne Andersson.

Väntade besked

Tre ”Nej, tack” kan snart bli både fyra och fem. Samma besked väntas nämligen komma även från Sebastian Larsson, 36, och Gustav Svensson, 34.

Fem ärrade och rutinerade herrar. 

En gång pojkar med samma drömmar som många tusen andra i ungdomslagen i dag, många gånger i mindre klubbar och inte alltid de med största talangen, däremot största viljan. Det i kombination med uthållighet och en viss del slump visar sig ofta vara bakomvarande förklaringar när landslagsspelare tittar bakåt och söker förklaringar till genombrotten.

Enbart ett fåtal klarar att ta sig hela vägen. Men för den skull blir det inte färre som hoppas och vill tro på en ljus framtid. 

Många sliter och vill uppleva samma äventyr. Och de här fem är ju föredömen och idoler utan att de omges av samma stjärnglans som andra mera namnkunniga spelare

Både via andra och sina egna ögon har de lyckats.  De blev klasspelare, de fick uppmärksamhet och nådde landslaget. De exponerades ytterligare och blev intressanta ochköpta av utländska klubbar. De fick förmånliga kontrakt, bo i nya miljöer, utvecklas som personer och idag är demångmiljonärer allihopa.  

Många beundrar dem för vad de har lyckats göra av sina liv. Gemensamt är att de kände hemlängtan och återvänder dit allt började och där kan de tänka sig att hjälpa till framöver.

Via elva nationer

Legionärernas karriärer:

Andreas Granqvist  Till England till en början. Hörde till Wigan Athletic FC i Premier League 2007 och juli 2008. köptes av nederländska FC Groningen Värvades 2011 av italienska Genoa , men 2013 hade han blivit upptäckt av FK Krasnodar i Ryssland, där han gjorde succé och spelade i fem säsonger iInnan han ville flytta hem. 

 Sebastian Larsson, 36 år:  lämnade IFK Eskilstuna 2001 och spelade i Arsenal fram till 2006 då han gick till Birmingham som han tillhörde i fem år. Sedan gjorde han en visit i både Sunderland Hull, innan han flyttade hem till Sverige och skrev på för AIK 2018.

Mikael Lustig:  Flyttade 2008 först till Rosenborg, sedan tog karriären fart i Skottland från 2012. Den 21 juni 2019 skrev han på ett kontrakt med Gent i Belgien. Men 2020 valde han att bli AIK-are.

Marcus Berg, 34:  holländska FC Groningen lockade hösten 2007, Två år senare värvades han av Hamburg.Efter ett år lånades han  ut till PSV Eindhoven. 2013 skrev han  på ett fyraårskontrakt med Panatinaikos. 2017  var det dags för nästa skifte. Då till klubben Al i Förenade Arabemiraten. De senaste två åren har han spelat i ryska Krasnodar.

Gustaf Svensson. Fick Kontrakt med ukrainska Tavrija SimferopolI i juli 2012, men det gick bara ett halvår innan han flyttade tillbaka till IFK Göteborg innan han värvades av kinesiska Guangzhou R&F. Han skrev på ett tre-årskontrakt, men upptäcktes av amerikanska Seattle Sounders i MLS och där stannade han i fyra år. Då dök kineserna upp igen och han tillhör fortfarande Guangzhou R&

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.