Loui gör omstart bland "prärievargar"

En svår tid i NHL-laget Vancouver, följdes av stor uppmärksamhet kring hans engagemang i  21 gruppen AB, restauranger, i sin hemstad Göteborg.

 Loui Eriksson, 36 år, firad guldhjälte i Globen-VM med Tre Kronor 2013, har upplevt baksidan med tillvaron som yrkesman i världens mest prestige tunga liga, NHL, och han har som företagare drabbats av den globala smittspridningen av covid-19.

Inte en dag utan ett träningspass innan avresan till Arizona. Nu vill Loui Eriksson visa att han fortfarande har kapacitet som räcker långt. Foto: Tommy Holl

 

 

 

Pandemin, och Folkhälsomyndighetens  (FHM) allmänna restriktioner slog hårt  mot 21 gruppens verksamhet i centrala Göteborg, med fyra restauranger på Avenyn eller i dess närhet.

I Frölundaborg förbereder sig nu Loui Eriksson, tillsammans med andra NHL-proffs  i väst-Sverige för ännu en säsong i NHL, hans 17:e sedan debuten med Dallas Stars säsongen 2006-2007.

Arizona tog över 6-årskontraktet

Arizona Coyotes har övertagit hans 6-års kontrakt, signerat 1/7 2016 och värt totalt 36 miljoner dollar, eller årligen 49,8 miljoner kronor. Det har stuckit i ögonen I Vancouver, och när resultaten uteblivit, för Loui personligen och för laget, var skilsmässan inte oväntad.

I juli i år var Loui part i en uppmärksammad trade eller ”bytesaffär”, där bland annat Arizonas svenske lagkapten, Oliver Ekman Larsson byttes mot Loui samt ytterligare två forwardar.

Säsongen 2020-2021 spelade Loui endast sju matcher för Vancouver och noterade för honom blygsamma 1+1.  Att jämföra med säsongen 2008-2009 i Dallas, totalt 63 poäng (36+27).

-Jag gör en omstart i Arizona, ingen tvekan om det. Jag fick aldrig den roll som jag hade hoppats på i Vancouver. De uppgifter som spreds om osämja med coachen Travis Green är felaktiga, det vill jag starkt betona.

Stark tro på sig själv

- Nu vill jag bra titta framåt. Jag är glad över att få en ny möjlighet i Arizona, jag hoppas jag  kan spela bra ishockey, och bidra till framgång för laget, framhåller Loui efter ännu ett  träningspass i Frölundaborg, på en is där karriären en gång tog fart kring millenieskiftet.

-Mitt intryck av Arizonas nye coach, André Tourigny, 47 år är mycket bra. Jag har stora förhoppningar om att han vill ge mig en position i någon av lagets ledande offensiva enheter. Även om jag under åren utvecklats i spelets alla former, vill jag ändå se mig främst som en offensiv kraft, betonar Loui Eriksson.

André var assisterande coach i Kanadas världsmästarlag i Riga i våras och tidigare haft flera roller i Hockey Canada, Ottawa och Colorado.

Loui tar med sig hela familjen, fru Michaela och fyra barn på ännu ett proffsår. Den nya postadressen blir Glendale där Gila River Arena, invigd 2003, blir hans nya arbetsplats.

Flyttar till Quebec?

Lagets framtid är oviss, och hyresförhandlingar pågår. Av ekonomiska skäl ser  helst The City o Glendale att laget lämnar Gila River Arena och att NHL-organisationen hell enkelt flyttar på laget. Quebec i Kanada har enligt media uppgifter anmält intresse. 

 Presidenten, Xavier A. Guiterrez, hoppas dock ännu på en lösning, och säger på lagets hemsida att han är övertygad om att ”prärievargarna” (coyotes) blir kvar i arenan.

-Det är mitt sista kontraktsår, men jag stänger inga dörrar. Avgörande blir hur  det går den här säsongen, förklarar Loui.

I laget får han sällskap av ytterligare två svenska spelare, backen Anton Strålman, som ansluter från Florida Panthers och forwarden Johan Larsson, andra säsongen efter tidigare flerårig sejour i Buffalo.

Loui Erikssons inhopp i Göteborgs krogvärld  ägde rum 2016  då ett mindre imperium fanns på marknaden,  21-gruppen AB började från noll, och första åtgärd var att ansöka hos kommunens tillståndsenhet om rätten att servera alkohol. De första boksluten sedan övertagandet 2016 visade mångmiljonförluster. Ett ägartillskott lade grund för fortsatt verksamhet – sedan kom pandemin.

Bokslutet för 2020 visade ett minus på hanterbara 188 000 kronor. Alla tillstånd är sedan länge på plats, och krogpubliken börjar så smått att komma tillbaka.

"Berört mig illa"

-Det har tidigare varit mycket negativa skriverier, och det har berört mig illa. Men jag  har från dag ett  starkt förtroende för de som leder arbetet.  Jag har grymt bra personal, och jag vill verkligen lyfta fram deras arbete under en svår period för, inte bara för A 21 gruppen, utan för hela näringen, framhåller Loui.

-Jag har under mina proffsår lärt mig att uppskatta olika matkulturer, och min förhoppning är att kunna bidra med idéer och inspel när ishockeyn är över.

-Pandemin har varit tuff för alla i den här branschen, men jag kommer inte att lämna kök och restaurang. Det är ett stort intresse som  jag vill syssla med i framtiden, när ishockeyn är över, betonar Loui Eriksson.

Efter åren i  Dallas följde Boston, och hans rykte som het målskytt  tog honom som ”free agent” till Vancouver,. Hans agentfirma CAA, Creative Artists Agency, var mycket lyckosam i förhandlingarna med Vancouver. Totalt 320 miljoner kronor för sex år.

 Den svenska löneligan toppas inför 2021-2022 års säsong av Washington Capitals Nicklas Bäckström med ett totalt kontraktsvärde, till och med säsongen 2024-2025, på 46 miljoner dollar eller 397 miljoner svenska kronor.

En sammanställning av olika media uppgifter, kontraktslängd och bonus visar att Loui Eriksson tjänat över en halv miljard kronor på något som började som en lek i Lerums BK regi, moderklubben, två mil öster om Göteborg.  

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.