Loui gör omstart bland "prärievargar"

En svår tid i NHL-laget Vancouver, följdes av stor uppmärksamhet kring hans engagemang i  21 gruppen AB, restauranger, i sin hemstad Göteborg.

 Loui Eriksson, 36 år, firad guldhjälte i Globen-VM med Tre Kronor 2013, har upplevt baksidan med tillvaron som yrkesman i världens mest prestige tunga liga, NHL, och han har som företagare drabbats av den globala smittspridningen av covid-19.

Inte en dag utan ett träningspass innan avresan till Arizona. Nu vill Loui Eriksson visa att han fortfarande har kapacitet som räcker långt. Foto: Tommy Holl

 

 

 

Pandemin, och Folkhälsomyndighetens  (FHM) allmänna restriktioner slog hårt  mot 21 gruppens verksamhet i centrala Göteborg, med fyra restauranger på Avenyn eller i dess närhet.

I Frölundaborg förbereder sig nu Loui Eriksson, tillsammans med andra NHL-proffs  i väst-Sverige för ännu en säsong i NHL, hans 17:e sedan debuten med Dallas Stars säsongen 2006-2007.

Arizona tog över 6-årskontraktet

Arizona Coyotes har övertagit hans 6-års kontrakt, signerat 1/7 2016 och värt totalt 36 miljoner dollar, eller årligen 49,8 miljoner kronor. Det har stuckit i ögonen I Vancouver, och när resultaten uteblivit, för Loui personligen och för laget, var skilsmässan inte oväntad.

I juli i år var Loui part i en uppmärksammad trade eller ”bytesaffär”, där bland annat Arizonas svenske lagkapten, Oliver Ekman Larsson byttes mot Loui samt ytterligare två forwardar.

Säsongen 2020-2021 spelade Loui endast sju matcher för Vancouver och noterade för honom blygsamma 1+1.  Att jämföra med säsongen 2008-2009 i Dallas, totalt 63 poäng (36+27).

-Jag gör en omstart i Arizona, ingen tvekan om det. Jag fick aldrig den roll som jag hade hoppats på i Vancouver. De uppgifter som spreds om osämja med coachen Travis Green är felaktiga, det vill jag starkt betona.

Stark tro på sig själv

- Nu vill jag bra titta framåt. Jag är glad över att få en ny möjlighet i Arizona, jag hoppas jag  kan spela bra ishockey, och bidra till framgång för laget, framhåller Loui efter ännu ett  träningspass i Frölundaborg, på en is där karriären en gång tog fart kring millenieskiftet.

-Mitt intryck av Arizonas nye coach, André Tourigny, 47 år är mycket bra. Jag har stora förhoppningar om att han vill ge mig en position i någon av lagets ledande offensiva enheter. Även om jag under åren utvecklats i spelets alla former, vill jag ändå se mig främst som en offensiv kraft, betonar Loui Eriksson.

André var assisterande coach i Kanadas världsmästarlag i Riga i våras och tidigare haft flera roller i Hockey Canada, Ottawa och Colorado.

Loui tar med sig hela familjen, fru Michaela och fyra barn på ännu ett proffsår. Den nya postadressen blir Glendale där Gila River Arena, invigd 2003, blir hans nya arbetsplats.

Flyttar till Quebec?

Lagets framtid är oviss, och hyresförhandlingar pågår. Av ekonomiska skäl ser  helst The City o Glendale att laget lämnar Gila River Arena och att NHL-organisationen hell enkelt flyttar på laget. Quebec i Kanada har enligt media uppgifter anmält intresse. 

 Presidenten, Xavier A. Guiterrez, hoppas dock ännu på en lösning, och säger på lagets hemsida att han är övertygad om att ”prärievargarna” (coyotes) blir kvar i arenan.

-Det är mitt sista kontraktsår, men jag stänger inga dörrar. Avgörande blir hur  det går den här säsongen, förklarar Loui.

I laget får han sällskap av ytterligare två svenska spelare, backen Anton Strålman, som ansluter från Florida Panthers och forwarden Johan Larsson, andra säsongen efter tidigare flerårig sejour i Buffalo.

Loui Erikssons inhopp i Göteborgs krogvärld  ägde rum 2016  då ett mindre imperium fanns på marknaden,  21-gruppen AB började från noll, och första åtgärd var att ansöka hos kommunens tillståndsenhet om rätten att servera alkohol. De första boksluten sedan övertagandet 2016 visade mångmiljonförluster. Ett ägartillskott lade grund för fortsatt verksamhet – sedan kom pandemin.

Bokslutet för 2020 visade ett minus på hanterbara 188 000 kronor. Alla tillstånd är sedan länge på plats, och krogpubliken börjar så smått att komma tillbaka.

"Berört mig illa"

-Det har tidigare varit mycket negativa skriverier, och det har berört mig illa. Men jag  har från dag ett  starkt förtroende för de som leder arbetet.  Jag har grymt bra personal, och jag vill verkligen lyfta fram deras arbete under en svår period för, inte bara för A 21 gruppen, utan för hela näringen, framhåller Loui.

-Jag har under mina proffsår lärt mig att uppskatta olika matkulturer, och min förhoppning är att kunna bidra med idéer och inspel när ishockeyn är över.

-Pandemin har varit tuff för alla i den här branschen, men jag kommer inte att lämna kök och restaurang. Det är ett stort intresse som  jag vill syssla med i framtiden, när ishockeyn är över, betonar Loui Eriksson.

Efter åren i  Dallas följde Boston, och hans rykte som het målskytt  tog honom som ”free agent” till Vancouver,. Hans agentfirma CAA, Creative Artists Agency, var mycket lyckosam i förhandlingarna med Vancouver. Totalt 320 miljoner kronor för sex år.

 Den svenska löneligan toppas inför 2021-2022 års säsong av Washington Capitals Nicklas Bäckström med ett totalt kontraktsvärde, till och med säsongen 2024-2025, på 46 miljoner dollar eller 397 miljoner svenska kronor.

En sammanställning av olika media uppgifter, kontraktslängd och bonus visar att Loui Eriksson tjänat över en halv miljard kronor på något som började som en lek i Lerums BK regi, moderklubben, två mil öster om Göteborg.  

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.