Hion satsar på OS och skidalpinism!

För åttonde gången har Tove Alexandersson, 29 år, röstats fram till ”Årets Orienterare 2021”. Aldrig tidigare har någon belönats så många gånger. 

 Fem VM-guld, efter seger på samtliga fem distanser, två EM-guld samt seger i Världscupen för sjunde året i rad – det är Toves helt osannolika år!

Hon är också nominerad bland kandidater till Årets Jerring-pris, radiosportens klassiska belöning till säsongens främsta.

Hon har redan en glasskål modell större, belönad i januari 2020 för 2019 års medaljiver i två grenar, klassisk orientering och skidorientering.

Väljer skidalpinism

Nu har Tove lämnat skidorientering, och ägnar kommande månader åt den nya disciplinen skidalpinism. Hon befinner sig för närvarande i  skidorten Saas Fee i kantonen Valais i Schweiz för utprovning av material inför kommande Världscup-säsong. Debutsäsongen innebar en andra plats totalt, efter oklara regler vid säsongavslutningen.

Skidalpinism, eller SkiMo, är en utveckling av klassisk turåkning med skillnaden att utövarna i branta partier kan tvingas bära sina skidor på ryggen. Disciplinen är på frammarsch och har redan tagit plats i OS-programmet 2026 i Milano/Cortina som uppvisningsgren.

Enligt många insiders klassas Tove bland idrottsvärldens fem mest vältränade atleter. Hon belönas inte ekonomiskt i förhållande till detta.

Fem viktiga sponsorer

 Hon har fem personliga sponsorer som möjliggör en året runt-satsning på idrott. Dessa är Silva, Icebug, (skor), Zuzuki, (bilar), advokat firman Bergh & Staaf (idrottsjuridik) samt skogsbolaget Moelven. Hennes årsinkomst på sin idrott understiger en miljon kronor.

Björn Bettner, hennes rådgivare, understryker att idrotten alltid går först för Tove och att nuvarande stöd ändå innebär att hon kan satsa på heltid.

- Med tanke på hennes resultat under flera säsonger är jag överraskad över att flera varumärken inte vill förknippas med Tove. Historiskt har orienteringen aldrig tagit plats vid sponsorborden. Det är förvånande, säger Björn Bettner.

2022 års tävlingskalender rymmer såväl ett renodlat sprint-EM i Danmark, första gången någonsin, samt ett traditionellt skogs-VM i Estland på hösten.

Med Forsberg i podd

- Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats vara som bäst när det gäller, hälsar Tove i samtal med Pelle Forsberg i Oringenpodden inför den inhemska säsongens höjdpunkt, O-ringens i Uppsala 24-30 juli.

 Forsberg är även kommentator på längdskidor hos NENT-gruppen, säsongsnya rättighetsinnehavare för Världscupen.

Hon bekräftar också ett stort intresse för deltagande i  2026 års SkiMo-race uppför och utför branterna i Cortina. 

-Ja, absolut, det låter både intressant och lockande, säger hon.

Efter VM i Tjeckien i somras insjuknade Tove i covid-19, hon skadade ett knä senare på säsongen men inför Världscupfinalen i Italien var hon tillbaka med två raka segrar och sjunde raka Världscup-trofén.

Gustav Bergman, OK Ravinen, slutade på andra plats i omröstningen om ”Årets Orienterare”. Det nya stjärnskottet, 19-åriga Hanna Lundberg, Luleå, var på tredje plats.

Utmärkelsen har delats ut i obruten följd sedan 1948, med Gunnar Hallsten, Upplands Väsby, som premiärvinnare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.