Hion satsar på OS och skidalpinism!

För åttonde gången har Tove Alexandersson, 29 år, röstats fram till ”Årets Orienterare 2021”. Aldrig tidigare har någon belönats så många gånger. 

 Fem VM-guld, efter seger på samtliga fem distanser, två EM-guld samt seger i Världscupen för sjunde året i rad – det är Toves helt osannolika år!

Hon är också nominerad bland kandidater till Årets Jerring-pris, radiosportens klassiska belöning till säsongens främsta.

Hon har redan en glasskål modell större, belönad i januari 2020 för 2019 års medaljiver i två grenar, klassisk orientering och skidorientering.

Väljer skidalpinism

Nu har Tove lämnat skidorientering, och ägnar kommande månader åt den nya disciplinen skidalpinism. Hon befinner sig för närvarande i  skidorten Saas Fee i kantonen Valais i Schweiz för utprovning av material inför kommande Världscup-säsong. Debutsäsongen innebar en andra plats totalt, efter oklara regler vid säsongavslutningen.

Skidalpinism, eller SkiMo, är en utveckling av klassisk turåkning med skillnaden att utövarna i branta partier kan tvingas bära sina skidor på ryggen. Disciplinen är på frammarsch och har redan tagit plats i OS-programmet 2026 i Milano/Cortina som uppvisningsgren.

Enligt många insiders klassas Tove bland idrottsvärldens fem mest vältränade atleter. Hon belönas inte ekonomiskt i förhållande till detta.

Fem viktiga sponsorer

 Hon har fem personliga sponsorer som möjliggör en året runt-satsning på idrott. Dessa är Silva, Icebug, (skor), Zuzuki, (bilar), advokat firman Bergh & Staaf (idrottsjuridik) samt skogsbolaget Moelven. Hennes årsinkomst på sin idrott understiger en miljon kronor.

Björn Bettner, hennes rådgivare, understryker att idrotten alltid går först för Tove och att nuvarande stöd ändå innebär att hon kan satsa på heltid.

- Med tanke på hennes resultat under flera säsonger är jag överraskad över att flera varumärken inte vill förknippas med Tove. Historiskt har orienteringen aldrig tagit plats vid sponsorborden. Det är förvånande, säger Björn Bettner.

2022 års tävlingskalender rymmer såväl ett renodlat sprint-EM i Danmark, första gången någonsin, samt ett traditionellt skogs-VM i Estland på hösten.

Med Forsberg i podd

- Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats vara som bäst när det gäller, hälsar Tove i samtal med Pelle Forsberg i Oringenpodden inför den inhemska säsongens höjdpunkt, O-ringens i Uppsala 24-30 juli.

 Forsberg är även kommentator på längdskidor hos NENT-gruppen, säsongsnya rättighetsinnehavare för Världscupen.

Hon bekräftar också ett stort intresse för deltagande i  2026 års SkiMo-race uppför och utför branterna i Cortina. 

-Ja, absolut, det låter både intressant och lockande, säger hon.

Efter VM i Tjeckien i somras insjuknade Tove i covid-19, hon skadade ett knä senare på säsongen men inför Världscupfinalen i Italien var hon tillbaka med två raka segrar och sjunde raka Världscup-trofén.

Gustav Bergman, OK Ravinen, slutade på andra plats i omröstningen om ”Årets Orienterare”. Det nya stjärnskottet, 19-åriga Hanna Lundberg, Luleå, var på tredje plats.

Utmärkelsen har delats ut i obruten följd sedan 1948, med Gunnar Hallsten, Upplands Väsby, som premiärvinnare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.