Hion satsar på OS och skidalpinism!

För åttonde gången har Tove Alexandersson, 29 år, röstats fram till ”Årets Orienterare 2021”. Aldrig tidigare har någon belönats så många gånger. 

 Fem VM-guld, efter seger på samtliga fem distanser, två EM-guld samt seger i Världscupen för sjunde året i rad – det är Toves helt osannolika år!

Hon är också nominerad bland kandidater till Årets Jerring-pris, radiosportens klassiska belöning till säsongens främsta.

Hon har redan en glasskål modell större, belönad i januari 2020 för 2019 års medaljiver i två grenar, klassisk orientering och skidorientering.

Väljer skidalpinism

Nu har Tove lämnat skidorientering, och ägnar kommande månader åt den nya disciplinen skidalpinism. Hon befinner sig för närvarande i  skidorten Saas Fee i kantonen Valais i Schweiz för utprovning av material inför kommande Världscup-säsong. Debutsäsongen innebar en andra plats totalt, efter oklara regler vid säsongavslutningen.

Skidalpinism, eller SkiMo, är en utveckling av klassisk turåkning med skillnaden att utövarna i branta partier kan tvingas bära sina skidor på ryggen. Disciplinen är på frammarsch och har redan tagit plats i OS-programmet 2026 i Milano/Cortina som uppvisningsgren.

Enligt många insiders klassas Tove bland idrottsvärldens fem mest vältränade atleter. Hon belönas inte ekonomiskt i förhållande till detta.

Fem viktiga sponsorer

 Hon har fem personliga sponsorer som möjliggör en året runt-satsning på idrott. Dessa är Silva, Icebug, (skor), Zuzuki, (bilar), advokat firman Bergh & Staaf (idrottsjuridik) samt skogsbolaget Moelven. Hennes årsinkomst på sin idrott understiger en miljon kronor.

Björn Bettner, hennes rådgivare, understryker att idrotten alltid går först för Tove och att nuvarande stöd ändå innebär att hon kan satsa på heltid.

- Med tanke på hennes resultat under flera säsonger är jag överraskad över att flera varumärken inte vill förknippas med Tove. Historiskt har orienteringen aldrig tagit plats vid sponsorborden. Det är förvånande, säger Björn Bettner.

2022 års tävlingskalender rymmer såväl ett renodlat sprint-EM i Danmark, första gången någonsin, samt ett traditionellt skogs-VM i Estland på hösten.

Med Forsberg i podd

- Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats vara som bäst när det gäller, hälsar Tove i samtal med Pelle Forsberg i Oringenpodden inför den inhemska säsongens höjdpunkt, O-ringens i Uppsala 24-30 juli.

 Forsberg är även kommentator på längdskidor hos NENT-gruppen, säsongsnya rättighetsinnehavare för Världscupen.

Hon bekräftar också ett stort intresse för deltagande i  2026 års SkiMo-race uppför och utför branterna i Cortina. 

-Ja, absolut, det låter både intressant och lockande, säger hon.

Efter VM i Tjeckien i somras insjuknade Tove i covid-19, hon skadade ett knä senare på säsongen men inför Världscupfinalen i Italien var hon tillbaka med två raka segrar och sjunde raka Världscup-trofén.

Gustav Bergman, OK Ravinen, slutade på andra plats i omröstningen om ”Årets Orienterare”. Det nya stjärnskottet, 19-åriga Hanna Lundberg, Luleå, var på tredje plats.

Utmärkelsen har delats ut i obruten följd sedan 1948, med Gunnar Hallsten, Upplands Väsby, som premiärvinnare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.