Hion satsar på OS och skidalpinism!

För åttonde gången har Tove Alexandersson, 29 år, röstats fram till ”Årets Orienterare 2021”. Aldrig tidigare har någon belönats så många gånger. 

 Fem VM-guld, efter seger på samtliga fem distanser, två EM-guld samt seger i Världscupen för sjunde året i rad – det är Toves helt osannolika år!

Hon är också nominerad bland kandidater till Årets Jerring-pris, radiosportens klassiska belöning till säsongens främsta.

Hon har redan en glasskål modell större, belönad i januari 2020 för 2019 års medaljiver i två grenar, klassisk orientering och skidorientering.

Väljer skidalpinism

Nu har Tove lämnat skidorientering, och ägnar kommande månader åt den nya disciplinen skidalpinism. Hon befinner sig för närvarande i  skidorten Saas Fee i kantonen Valais i Schweiz för utprovning av material inför kommande Världscup-säsong. Debutsäsongen innebar en andra plats totalt, efter oklara regler vid säsongavslutningen.

Skidalpinism, eller SkiMo, är en utveckling av klassisk turåkning med skillnaden att utövarna i branta partier kan tvingas bära sina skidor på ryggen. Disciplinen är på frammarsch och har redan tagit plats i OS-programmet 2026 i Milano/Cortina som uppvisningsgren.

Enligt många insiders klassas Tove bland idrottsvärldens fem mest vältränade atleter. Hon belönas inte ekonomiskt i förhållande till detta.

Fem viktiga sponsorer

 Hon har fem personliga sponsorer som möjliggör en året runt-satsning på idrott. Dessa är Silva, Icebug, (skor), Zuzuki, (bilar), advokat firman Bergh & Staaf (idrottsjuridik) samt skogsbolaget Moelven. Hennes årsinkomst på sin idrott understiger en miljon kronor.

Björn Bettner, hennes rådgivare, understryker att idrotten alltid går först för Tove och att nuvarande stöd ändå innebär att hon kan satsa på heltid.

- Med tanke på hennes resultat under flera säsonger är jag överraskad över att flera varumärken inte vill förknippas med Tove. Historiskt har orienteringen aldrig tagit plats vid sponsorborden. Det är förvånande, säger Björn Bettner.

2022 års tävlingskalender rymmer såväl ett renodlat sprint-EM i Danmark, första gången någonsin, samt ett traditionellt skogs-VM i Estland på hösten.

Med Forsberg i podd

- Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats vara som bäst när det gäller, hälsar Tove i samtal med Pelle Forsberg i Oringenpodden inför den inhemska säsongens höjdpunkt, O-ringens i Uppsala 24-30 juli.

 Forsberg är även kommentator på längdskidor hos NENT-gruppen, säsongsnya rättighetsinnehavare för Världscupen.

Hon bekräftar också ett stort intresse för deltagande i  2026 års SkiMo-race uppför och utför branterna i Cortina. 

-Ja, absolut, det låter både intressant och lockande, säger hon.

Efter VM i Tjeckien i somras insjuknade Tove i covid-19, hon skadade ett knä senare på säsongen men inför Världscupfinalen i Italien var hon tillbaka med två raka segrar och sjunde raka Världscup-trofén.

Gustav Bergman, OK Ravinen, slutade på andra plats i omröstningen om ”Årets Orienterare”. Det nya stjärnskottet, 19-åriga Hanna Lundberg, Luleå, var på tredje plats.

Utmärkelsen har delats ut i obruten följd sedan 1948, med Gunnar Hallsten, Upplands Väsby, som premiärvinnare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ytterligheternas klubb – FC Barcelona. Tidigt i våras framkom uppgifter om att klubben hade runt 10 miljarder i skulder. Nu redovisar klubbens styrande en sensationell vinst på 1 miljard - trots spelarköp på nära 2 miljarder blev det en vinst på 98 miljoner euro, motsvarande cirka 1miljard svenska kronor, enligt klubbens pressmeddelande.

Höjningen av styrräntan med en hel procent till 1,75 sänder kalla kårar till SHL-lagen och underliggande ligor.

 Visserligen talar riksbankchefen Stefan Ingves om en ”mild inbromsning av ekonomin”, andra som Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, beskriver höjningen som  en ”räntesmocka”. Det påverkar hockeypublikens plånbok.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.