Bengan, en oförglömlig ledarprofil

Svensk handboll har sorg. En av sporten största ledare har gått bort. Bengt Johansson blev folkkär som få andra. Inte bara tack vare alla framgångar utan också beroende på den person med den utstrålning och ledarbegåvning han ägde.

En av alla i landslaget, men Bengan hade ett orubbligt förtroende för sina spelare.

90-talet ägde Bengan och handbollslandslaget. Segerraden är magnifik: VM-guld: 1990 och 1999, VM-silver: 1997 och 2001, VM-brons: 1993 och 1995, OS-silver: 1992, 1996 och 2000 och EM-guld: 1994, 1998, 2000 och 2002. Det är oslagbart.

Bengan ödmjuka ledarstil passade landets bästa spelare. Hans ödmjuka och ändå bestämda karaktär styrde och formade landslaget. 

För evigt blir han också ihågkommen tack vare Gurkburken, vilket Var hans benämning på en taktik  

Ur Bengans skola kommer många profiler, inte minst fotbollens förbundskapten, Janne Andersson (båda från Halmstad och med samma rullande r i dialekten) och kända handbollsstjärnor som Magnus Wislander, Magnus _Andersson, Ola Lindgren, Erik Hajas, Per Carlén, Staffan Olsson, Ljubomir Vranjes, Stefan Lövgren, Martin Boquist, Peter Gentzel och Tomas Svensson. Alla ingick i Bengan Boys.Unikt att så många spelare utvecklas till ledarprofiler.

”Bengt Johansson var en av svensk handbolls största ledare genom tiderna och hans avtryck på svensk handboll såväl i Sverige som internationellt kan inte nog hyllas”, skriver Svenska handbollsförbundet på sin webbplats.

Bengt Johansson föddes i Halmstad 1942 och kom att gilla handboll, där han spelade i Halmstad HP, Hellas och Drott och i den klubben var han med om att vinna fyra SM-guld som spelare, Han har även 83 landskamper på meritlistan.

Bengt Johansson blev 79 år.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.