Bengan, en oförglömlig ledarprofil

Svensk handboll har sorg. En av sporten största ledare har gått bort. Bengt Johansson blev folkkär som få andra. Inte bara tack vare alla framgångar utan också beroende på den person med den utstrålning och ledarbegåvning han ägde.

En av alla i landslaget, men Bengan hade ett orubbligt förtroende för sina spelare.

90-talet ägde Bengan och handbollslandslaget. Segerraden är magnifik: VM-guld: 1990 och 1999, VM-silver: 1997 och 2001, VM-brons: 1993 och 1995, OS-silver: 1992, 1996 och 2000 och EM-guld: 1994, 1998, 2000 och 2002. Det är oslagbart.

Bengan ödmjuka ledarstil passade landets bästa spelare. Hans ödmjuka och ändå bestämda karaktär styrde och formade landslaget. 

För evigt blir han också ihågkommen tack vare Gurkburken, vilket Var hans benämning på en taktik  

Ur Bengans skola kommer många profiler, inte minst fotbollens förbundskapten, Janne Andersson (båda från Halmstad och med samma rullande r i dialekten) och kända handbollsstjärnor som Magnus Wislander, Magnus _Andersson, Ola Lindgren, Erik Hajas, Per Carlén, Staffan Olsson, Ljubomir Vranjes, Stefan Lövgren, Martin Boquist, Peter Gentzel och Tomas Svensson. Alla ingick i Bengan Boys.Unikt att så många spelare utvecklas till ledarprofiler.

”Bengt Johansson var en av svensk handbolls största ledare genom tiderna och hans avtryck på svensk handboll såväl i Sverige som internationellt kan inte nog hyllas”, skriver Svenska handbollsförbundet på sin webbplats.

Bengt Johansson föddes i Halmstad 1942 och kom att gilla handboll, där han spelade i Halmstad HP, Hellas och Drott och i den klubben var han med om att vinna fyra SM-guld som spelare, Han har även 83 landskamper på meritlistan.

Bengt Johansson blev 79 år.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.