Nylander sista pusselbiten

Efter en halvljummen VM-vecka i Tammerfors blir den andra veckan desto mer intressant. Ja, det är inte alls orimligt att tro att förbundskapten Johan Garpenlöv kan blir Tre Kronors 12:e guldcoach genom tiderna.

 Efter Toronto-proffset William Nylander, 26 år,  ja till VM har ”Garpen” den offensiva kraft som kan ta Tre Kronor hela vägen, under söndagen 29 maj, de 86:e mästerskapens finaldag.

Förbundskapten ser den perfekta återstående pusselbiten i William Nylander

Nylander har i sina tidigare två VM-turneringar, 2017 och 2019, tagit plats i All Star laget. Vid VM 2017 då Tre Kronor vann guld blev han utsedd till turneringens MVP, mest värdefulla spelare efter sju mål  och seger i skytteligan tillsammans med ryssduon Nikita Kutjerov och Nikita Gusev.

En toppförstärkning

William Nylander är högerskytt men kan användas på alla positioner i det offensiva spelet. Garpenlövs angenäma sits är att hitta rätt omgivning, inte minst i power play där Nylanders spelintelligens, passningsskicklighet och målsinne definitivt är vinnarvapen.

I det hockeygalna Toronto antecknade Nylander för 80 poäng (34+46) på 81 matcher den gångna säsongen. Bland experter rankas han bland världens  bästa offensiva forwardar, på samma nivå som lagkompisen i Toronto, Austin Matthews och Edmontons Connor McDavid.

Han kommer nu att göra sitt tredje mästerskap och hans poängskörd är imponerande 32 poäng (12+20) på 18 matcher. Han väntas anlända till VM-staden under lördagen och kommer att vara redo för spel i de sista två gruppmatcherna, mot Norge och Lettland, söndag och måndag. Ny i laget är också Pittsburgh-backen Marcus Pettersson.

Totalt rymmer laget nu 12 NHL-spelare, det kan jämföras med 2017 års guldupplaga i Köln som bestod av 18 NHL-spelare. 2018 års guldlag i Köpenhamn hade hela 20 spelare från sidan Atlanten.

Johan Garpenlöv har navigerat skickligt i det lagpuzzel som nu tar form i Tammerfors. Laget är så här långt obesegrat, nu hägrar definitivt första eller andra plats i gruppen som i varje fall på papperet ger ett enklare motstånd i kvartsfinal.

William lojal som få andra

Defensiven har fungerat väl så här långt, märkligt vore väl annars med sådana ”generaler” som Rasmus Dahlin och Oliver Ekman Larsson. Som vi har längtat efter en offensiv spjutspets – nu är han här!

Johan Garpenlöv är inte sen att poängtera William Nylanders stora lojalitet med svensk ishockey, att alltid ställa upp för Tre Kronor när möjlighet ges.

Han är son till Mikael Nylander, med ett gediget CV från både NHL och Tre Kronor. William är född i Alberta Kanada, och hans första svenska klubbadress var SDE Hockey i Stockholms norra förorter.

 Hans hockeyutbildning fortsatte i Södertälje säsongen 2012-2013, därefter i tur och ordning, Modo och Rögle.  Han valdes i 2014  års NHL-draft som åttonde spelare i den första rundan av Toronto och skrev sitt första kontrakt 2015. 

Han började i farmarlaget Toronto Marlies. Från säsongen 2016-2017  tillhör han den grupp spelare som ska ge hockeytokiga Toronto en Stanley Cup-triumf i närtid.  Maple Leafs har 13 bucklor, men har inte vunnit hockeyvärldens mest prestigetunga trofé sedan säsongen 1966-67.

William Nylander nuvarande kontakt, sex år, går ut efter säsongen 2023-2024. Det ger honom årligen 97,3 miljoner kronor och tecknades under stor dramatik i december 2018.

 Parterna kom inte överens och i väntan på en överenskommelse tränade Nylander i Österrike och med AIK:s juniorer! Nylanders och Torontos svårigheter att komma överens var den höstens stora hockeysnackis.

William Nylander blir inte ensam superstjärna i VM, det ska vi kanske komma ihåg. Jämnårige tjecken David Pasternak har flugit in till Tjeckiens trupp. Tjecken, som även han har ett förflutet i Södertälje hade den gångna säsongen 77  poäng (40+37) i Boston där han är given i lagets första line. 

Värdnationen Finland, huvudfavorit i mångas ögon, har svarat upp med backen Miri Heiskanen, Dallas Stars och Mikael Granlund, Nashville, två mycket kompetenta spelare.

Det känns som om allvaret börjar först nu.

 Nutida VM-turneringar med två sex lags-grupper där fyra lag i varje grupp går vidare till play off, känns som en alltför stor kostym. IIHF, det internationella förbundet tycker däremot att upplägget är perfekt. 

Eller om det är förbundets promotionsbolag, Infront, som bestämmer, och ser miljoner flöda in i kommersiella rättigheter och reklamavtal.  Nuvarande avtal har en kontraktslängd långt in på 2030-talet. 

Ja ni läste rätt – så länge har Infront den internationella ishockeyn i ett järngrepp. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.