Supporterns succe, men nu avgår Martin

Det här kom överraskade, ja ingen såg det komma. Martin Åkerberg, klubbdirektör i SHL-laget IK Oskarshamn har lämnat in sin avskedsansökan. Efter tio år i hetluften och med stor del i det hockeymirakel som ägt rum i den lilla kommunen på ostkusten, drygt 18 900  invånare i tätorten.

Glädjen och uppslutningen runt hockeylaget i Oskarshamn har varit total, inte minst har Martin Åkerberg (infälld) hyllats. Men nu har han plötsligt sagt upp sig.

Den gångna säsongen, den tredje i högsta serien pressade ostkustlaget till och med tabellettan Rögle till sju matcher i hockeyns SM-kvartsfinal.

Från klacken till direktörsstolen

Martin Åkerberg säger i ett pressmeddelande att det är tid för honom att lämna över stafettpinnen och bygga vidare på den plattform han skapat. Föreningens ordförande Johan Franzén vill inte höra talas om schism eller andra orsaker till Åkerbergs beslut. 

Franzén och Åkerberg har för övrigt synts tillsammans på läktarplats under hockey-VM i Nokia Arena i Helsingfors.

Åkerbergs historia tål att berättas ännu en gång. Som 13-åring stod han i klacken med halsduk och klubbmärket tatuerat på ena armen. Han fick en halv tids tjänst på kansliet, och blev nyss fyllda 25 år den yngsta klubbchefen på elitnivå.

Han har lotsat sitt älskade lag genom med och motgång, 2015 jagades laget av konkursspöket och fyra år senare var SHL-platsen verklig efter ett osannolikt kvaldrama mot Timrå.

Han har varit med om det mesta, hans position har varit mycket stark och hans engagemang har hela tiden upplevts som äkta. Hösten 2019 prisades han som årets ledare i svensk ishockey av Ishockeyjournalisternas kamratförening.

Med mindre plånbok

Hans kostym blir svår att fylla – om det överhuvudtaget går. 

Tillsammans med sportchefen, Thomas Fröberg, handplockad av just Åkerberg, har de utgjort ett starkt team. Med betydligt mindre plånbok än sina konkurrenter har de byggt ett slagkraftigt lag som i vårens play off-spel chockade stora delar av hockey-Sverige.

Johan Franzén meddelar att föreningen nu inleder en rekryteringsprocess. Det är nästan så det brinner – det är nu lagbygget för nästa säsong ska slutföras. Thomas Fröberg har varit flitigt i aktion, och hämtat in spelare från Tjeckien, Finland, ja till och med Polen.

Flera tunga namn lämnat, nu är det också klart att lagets förste center, Fredrik Olofsson försvinner till NHL-laget Dallas. En övergång som förstärker kassan med knappt 2miljoner kronor. IK Oskarshamns del av svensk ishockeys NHL-avtal.

Vem ska då ersätta Martin Åkerberg, Tidningen Barometers krönikör Christian Gustafsson lanserar en kandidat, Johan Göransson, turistchef på Öland, styrelseledamot i Kalmar FF och med erfarenhet av idrottsturism inom Destination Kalmar.

Ska bygga ny arena

Flera SHL-lag har under senare år tänkt utanför ”boxen” vid anställning av tunga chefsposter på kansli. I Rögle huserar exempelvis Daniel Koch, hämtad från livsmedelskoncernen Nestlés huvudkontor i USA. I Färjestad tas inga beslut av vikt utan att Stefan Larsson är vidtalad, inplockad från en chefstjänst på SAS amerikanska flygdivision. 

Arenafrågan har haft en central roll i Martin Åkerberg arbete. Han har envist och med stort tålamod ”lobbat” mot politiker och tjänstemän. Nu är beslut klubbat, plats är bestämd för en modern evenemangsarena med plats för 4 500 åskådare á cirka 300 miljoner.

Preliminär byggstart våren 2023 och första nedsläpp tre år senare.

En ny arena ge nya möjligheter, och en härlig utmaning för IKO:s blivande klubbdirektör.

 Föreningen plånbok är numér välfylld av TV-avtalspengar, cirka 45 miljoner i år.  Den lokala företagsmarknaden har tagit plats på hockeytåget på ostkusten. Bland supporters är längtan till höstens seriepremiär redan stark, lokalderby mot Växjö, lördagen 17 september 15,15..

Framtiden ser ljus ut – om styrelsen hittar rätt man till Åkerbergs nu tomma kontorsstol.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen