Supporterns succe, men nu avgår Martin

Det här kom överraskade, ja ingen såg det komma. Martin Åkerberg, klubbdirektör i SHL-laget IK Oskarshamn har lämnat in sin avskedsansökan. Efter tio år i hetluften och med stor del i det hockeymirakel som ägt rum i den lilla kommunen på ostkusten, drygt 18 900  invånare i tätorten.

Glädjen och uppslutningen runt hockeylaget i Oskarshamn har varit total, inte minst har Martin Åkerberg (infälld) hyllats. Men nu har han plötsligt sagt upp sig.

Den gångna säsongen, den tredje i högsta serien pressade ostkustlaget till och med tabellettan Rögle till sju matcher i hockeyns SM-kvartsfinal.

Från klacken till direktörsstolen

Martin Åkerberg säger i ett pressmeddelande att det är tid för honom att lämna över stafettpinnen och bygga vidare på den plattform han skapat. Föreningens ordförande Johan Franzén vill inte höra talas om schism eller andra orsaker till Åkerbergs beslut. 

Franzén och Åkerberg har för övrigt synts tillsammans på läktarplats under hockey-VM i Nokia Arena i Helsingfors.

Åkerbergs historia tål att berättas ännu en gång. Som 13-åring stod han i klacken med halsduk och klubbmärket tatuerat på ena armen. Han fick en halv tids tjänst på kansliet, och blev nyss fyllda 25 år den yngsta klubbchefen på elitnivå.

Han har lotsat sitt älskade lag genom med och motgång, 2015 jagades laget av konkursspöket och fyra år senare var SHL-platsen verklig efter ett osannolikt kvaldrama mot Timrå.

Han har varit med om det mesta, hans position har varit mycket stark och hans engagemang har hela tiden upplevts som äkta. Hösten 2019 prisades han som årets ledare i svensk ishockey av Ishockeyjournalisternas kamratförening.

Med mindre plånbok

Hans kostym blir svår att fylla – om det överhuvudtaget går. 

Tillsammans med sportchefen, Thomas Fröberg, handplockad av just Åkerberg, har de utgjort ett starkt team. Med betydligt mindre plånbok än sina konkurrenter har de byggt ett slagkraftigt lag som i vårens play off-spel chockade stora delar av hockey-Sverige.

Johan Franzén meddelar att föreningen nu inleder en rekryteringsprocess. Det är nästan så det brinner – det är nu lagbygget för nästa säsong ska slutföras. Thomas Fröberg har varit flitigt i aktion, och hämtat in spelare från Tjeckien, Finland, ja till och med Polen.

Flera tunga namn lämnat, nu är det också klart att lagets förste center, Fredrik Olofsson försvinner till NHL-laget Dallas. En övergång som förstärker kassan med knappt 2miljoner kronor. IK Oskarshamns del av svensk ishockeys NHL-avtal.

Vem ska då ersätta Martin Åkerberg, Tidningen Barometers krönikör Christian Gustafsson lanserar en kandidat, Johan Göransson, turistchef på Öland, styrelseledamot i Kalmar FF och med erfarenhet av idrottsturism inom Destination Kalmar.

Ska bygga ny arena

Flera SHL-lag har under senare år tänkt utanför ”boxen” vid anställning av tunga chefsposter på kansli. I Rögle huserar exempelvis Daniel Koch, hämtad från livsmedelskoncernen Nestlés huvudkontor i USA. I Färjestad tas inga beslut av vikt utan att Stefan Larsson är vidtalad, inplockad från en chefstjänst på SAS amerikanska flygdivision. 

Arenafrågan har haft en central roll i Martin Åkerberg arbete. Han har envist och med stort tålamod ”lobbat” mot politiker och tjänstemän. Nu är beslut klubbat, plats är bestämd för en modern evenemangsarena med plats för 4 500 åskådare á cirka 300 miljoner.

Preliminär byggstart våren 2023 och första nedsläpp tre år senare.

En ny arena ge nya möjligheter, och en härlig utmaning för IKO:s blivande klubbdirektör.

 Föreningen plånbok är numér välfylld av TV-avtalspengar, cirka 45 miljoner i år.  Den lokala företagsmarknaden har tagit plats på hockeytåget på ostkusten. Bland supporters är längtan till höstens seriepremiär redan stark, lokalderby mot Växjö, lördagen 17 september 15,15..

Framtiden ser ljus ut – om styrelsen hittar rätt man till Åkerbergs nu tomma kontorsstol.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.