Supporterns succe, men nu avgår Martin

Det här kom överraskade, ja ingen såg det komma. Martin Åkerberg, klubbdirektör i SHL-laget IK Oskarshamn har lämnat in sin avskedsansökan. Efter tio år i hetluften och med stor del i det hockeymirakel som ägt rum i den lilla kommunen på ostkusten, drygt 18 900  invånare i tätorten.

Glädjen och uppslutningen runt hockeylaget i Oskarshamn har varit total, inte minst har Martin Åkerberg (infälld) hyllats. Men nu har han plötsligt sagt upp sig.

Den gångna säsongen, den tredje i högsta serien pressade ostkustlaget till och med tabellettan Rögle till sju matcher i hockeyns SM-kvartsfinal.

Från klacken till direktörsstolen

Martin Åkerberg säger i ett pressmeddelande att det är tid för honom att lämna över stafettpinnen och bygga vidare på den plattform han skapat. Föreningens ordförande Johan Franzén vill inte höra talas om schism eller andra orsaker till Åkerbergs beslut. 

Franzén och Åkerberg har för övrigt synts tillsammans på läktarplats under hockey-VM i Nokia Arena i Helsingfors.

Åkerbergs historia tål att berättas ännu en gång. Som 13-åring stod han i klacken med halsduk och klubbmärket tatuerat på ena armen. Han fick en halv tids tjänst på kansliet, och blev nyss fyllda 25 år den yngsta klubbchefen på elitnivå.

Han har lotsat sitt älskade lag genom med och motgång, 2015 jagades laget av konkursspöket och fyra år senare var SHL-platsen verklig efter ett osannolikt kvaldrama mot Timrå.

Han har varit med om det mesta, hans position har varit mycket stark och hans engagemang har hela tiden upplevts som äkta. Hösten 2019 prisades han som årets ledare i svensk ishockey av Ishockeyjournalisternas kamratförening.

Med mindre plånbok

Hans kostym blir svår att fylla – om det överhuvudtaget går. 

Tillsammans med sportchefen, Thomas Fröberg, handplockad av just Åkerberg, har de utgjort ett starkt team. Med betydligt mindre plånbok än sina konkurrenter har de byggt ett slagkraftigt lag som i vårens play off-spel chockade stora delar av hockey-Sverige.

Johan Franzén meddelar att föreningen nu inleder en rekryteringsprocess. Det är nästan så det brinner – det är nu lagbygget för nästa säsong ska slutföras. Thomas Fröberg har varit flitigt i aktion, och hämtat in spelare från Tjeckien, Finland, ja till och med Polen.

Flera tunga namn lämnat, nu är det också klart att lagets förste center, Fredrik Olofsson försvinner till NHL-laget Dallas. En övergång som förstärker kassan med knappt 2miljoner kronor. IK Oskarshamns del av svensk ishockeys NHL-avtal.

Vem ska då ersätta Martin Åkerberg, Tidningen Barometers krönikör Christian Gustafsson lanserar en kandidat, Johan Göransson, turistchef på Öland, styrelseledamot i Kalmar FF och med erfarenhet av idrottsturism inom Destination Kalmar.

Ska bygga ny arena

Flera SHL-lag har under senare år tänkt utanför ”boxen” vid anställning av tunga chefsposter på kansli. I Rögle huserar exempelvis Daniel Koch, hämtad från livsmedelskoncernen Nestlés huvudkontor i USA. I Färjestad tas inga beslut av vikt utan att Stefan Larsson är vidtalad, inplockad från en chefstjänst på SAS amerikanska flygdivision. 

Arenafrågan har haft en central roll i Martin Åkerberg arbete. Han har envist och med stort tålamod ”lobbat” mot politiker och tjänstemän. Nu är beslut klubbat, plats är bestämd för en modern evenemangsarena med plats för 4 500 åskådare á cirka 300 miljoner.

Preliminär byggstart våren 2023 och första nedsläpp tre år senare.

En ny arena ge nya möjligheter, och en härlig utmaning för IKO:s blivande klubbdirektör.

 Föreningen plånbok är numér välfylld av TV-avtalspengar, cirka 45 miljoner i år.  Den lokala företagsmarknaden har tagit plats på hockeytåget på ostkusten. Bland supporters är längtan till höstens seriepremiär redan stark, lokalderby mot Växjö, lördagen 17 september 15,15..

Framtiden ser ljus ut – om styrelsen hittar rätt man till Åkerbergs nu tomma kontorsstol.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.