"Där drabbade och anhöriga ska få stöd"

Hockeylegendaren Börje Salmings kamp mot den obotliga och dödliga sjukdomen ALS skakar om idrotts-Sverige.

 Inte minst inom ishockeyn och  landets ledande ligor, SHL, Hockeyallsvenskan SDHL (damer) kommer att hedra Börje i omgång 21 i slutet av november – en påminnelse om Börjes tröjnummer under 17 i säsonger i NHL, varav 16 i Toronto där hans nummer är hissat i taket i Scotiabank Arena.

För att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS har Börje Salmings ALS-stiftelse startas, borjesalmingstiftelse.se. Intiativtagare är Karin Karlström, tidigare ambulanssjukvårdare och med en bakgrund inom Stockholms Hockeyförbund. 

Börje Salming och infälld - Pia Klarström, initiativtagare till Börje Salmings ALS-stiftelse.

Som ledare i TV-pucken, men främst en engagerad mamma, som hon beskriver sig själv – ”en riktig hockeymorsa till två söner”.

I styrelsen för stiftelsen återfinns också Detroit-ikonen, Nicklas Lidström, sju gånger belönad med Norris Trophy, som NHL:s bäste back.

-Jag kände det som en självklarhet när jag fick frågan. Det är en ära att få bidra med det jag kan, och få uppmärksamhet runt stiftelsen, säger Nicklas.

-Börje har betytt så mycket för mig personligen, men också för svensk ishockey i stort. Han banade väg för oss svenskar,  det är väl känt. Han spelade i NHL under en tid, på 70-talet, då det verkligen var tufft i ligan, speciellt för nya spelare, poängterar Nicklas.

Nicklas, som är 19 år yngre än Börje, spelade tillsammans med Börje i Canada Cup 1991.

De åtta i styrelsen

 Han minns speciellt en händelse, före matchen skulle alla spelare presenteras, så kallad line up. Kanadas lagledning slopade den ceremonin, de ville undvika att publiken skulle ge Börje, i motståndarlaget, en stående ovation.

 Ordförande i stiftelsen är Rikard Josefson, vd. på Avanza Bank. Från Svenska Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg. I styrelsen ingår också Börje fru Pia och äldsta dotter, Teresa, Billy Ydefjäll, insamlingschef, Hjärtebarnsfonden, och  Ulf Hedin, Professor och , överläkare, Karolinska institutet, och Nicklas Lidström samt Karin Klarström.

Karin Karlström har i dag lämnat sjukvården, hon har pluggat ekonomi och arbetar i dag med utbildning av konsulter i eget bolag, inom ramen för B3 Consulting Group B3 har 700 medarbetare och omsättningen för 2021 uppgick 921 miljoner kronor.

På stiftelsens hemsida finns en längre beskrivning hur stiftelsen ska arbeta.

visionen

-En vision är att skapa ett center där drabbade och anhöriga kan få stöd, poängterar Karin Klarström.

För ”the King”, Börjes tilltal bland hockeyfans i Toronto, ofta beskrivet som ishockeyns Mekka, inte bara i Kanada utan hela hockeyvärlden, har sjukdomsförloppet gått snabbt. 

Expressen rapporterade i mitten av oktober att sjukdomen har satt sig på svalget, Börje får nu sond matas. Talet är borta och  han tvingas nu kommunicera via en speciell dator.

Familjens försök att inhandla bromsmedicin i Kanada, dock förbjuden i Europa, har stoppats av svenska myndigheter.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.