AIK Fotboll börjar bygga om

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Just Brommapojkarna har<stor påverkan på styrke-förhållandet mellan tvillingklubbarna. Flödet av spelare och ledare dit från BP är påtagligt. Det BP som nu ska spela allsvensk igen 2023.

AIK:s styrelseordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

Manuel Lindberg får bära nya AIK på sina aaxlar. 48-åringen som kommer från, just det, BP blir tf sportchef, vd och klubbdirektör. Han får sannerligen göra skäl för lönen.

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Styrelsens ordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

-Inte alls, en enig styrelse står bakom beslutet. Vi har gjort en gedigen utredning och kommit fram till att ett byte av sportchef är nödvändigt, då vi under säsongen misslyckades med att nå vår sportsliga målsättning, sammanfattar Robert Falck som i övrigt avböjer frågor.

Henrik Jurelius sista uppdrag för AIK blev kontraktet med Anderas Brännström, 46 år, som ny tränare, närmat från en lyckosam tid hos allsvenska Mjällby. 

 Brännström har också en tydlig BP-koppling, fostrad i föreningens ungdomsakademi. En lovande spelarkarriär avbröts på grund av skador. Hans första tränaruppdrag var i Sirius ungdom 2007.

Det är således stark BP-prägel över AIK:s nya ledarduo, Lindberg/Brännström. 

Även i Djurgården har BP en stark position.

 I augusti i år föll Peter Kisfaludy, 54 år, för Djurgårdens locktoner. Han har varit BP trogen sedan 6 års ålder, som spelare och ledare i en mängd roller, och starkt delaktig i den mängd elitspelare som börjat på Grimsta IP. Den senaste i raden är Dejan Kulusevski, Tottenham.

I Djurgården blir hans officiella benämning, sportkoordinator från U till A, det vill säga sportchefen Bosse Anderssons högra hand och öga vad gäller föreningens ungdomsakademi och formandet av egna elitspelare.

 Peter Kisfaludy har också en period i AIK bakom sig, säsongerna 2003 och 2004. Precis som Henrik Jurelius fick Kisfaludy sparken, utsågs till syndabock då AIK föll ur allsvenskan hösten 2004..

I boken ”Att skapa vinnare, från talang till fotbollsproffs” tillsammans med journalisten Niclas Andersson hävdar Kisfaludy att ”elitsatsning helst ska börja vid åtta års ålder”

Till 2023 års allsvenska säsong är BP tillbaka i fotbollens finrum efter övertygande serieseger i Superettan. Talangfabriken modell 2023 har stark Kisfaludy-prägel, han var lagansvarig närmast föregående säsonger.. 

Om BP:s varumärke är starkt har AIK:s dito prövats hårt i höst. 

Damlaget föll med ett brak ur elitfotboll dam efter stora konflikter på ledar- och tränarsidan. AIK:s bandylag, som utmanat om SM-guld, begärdes nyligen i konkurs efter miljonskulder. Laget kom aldrig till spel i seriepremiären. Hockeylaget för en anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan,  för närvarande på 10:e plats och utan reell chans att når SHL.

Och nu Henrik Jurelius hastiga uttåg ur Solna-borgen.

Ordförande i AIK:s huvudstyrelse är Jenny Nilzon. Den förste att greppa klubban var Isidor Behrens 1891. Perioden 1967-1980 var blivande UEFA-presidenten Lennart Johansson ordförande. På styrelsens hemsida poängteras uppgiften att ”värna och vårda föreningens identitet och klubbmärke”.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.