AIK Fotboll börjar bygga om

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Just Brommapojkarna har<stor påverkan på styrke-förhållandet mellan tvillingklubbarna. Flödet av spelare och ledare dit från BP är påtagligt. Det BP som nu ska spela allsvensk igen 2023.

AIK:s styrelseordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

Manuel Lindberg får bära nya AIK på sina aaxlar. 48-åringen som kommer från, just det, BP blir tf sportchef, vd och klubbdirektör. Han får sannerligen göra skäl för lönen.

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Styrelsens ordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

-Inte alls, en enig styrelse står bakom beslutet. Vi har gjort en gedigen utredning och kommit fram till att ett byte av sportchef är nödvändigt, då vi under säsongen misslyckades med att nå vår sportsliga målsättning, sammanfattar Robert Falck som i övrigt avböjer frågor.

Henrik Jurelius sista uppdrag för AIK blev kontraktet med Anderas Brännström, 46 år, som ny tränare, närmat från en lyckosam tid hos allsvenska Mjällby. 

 Brännström har också en tydlig BP-koppling, fostrad i föreningens ungdomsakademi. En lovande spelarkarriär avbröts på grund av skador. Hans första tränaruppdrag var i Sirius ungdom 2007.

Det är således stark BP-prägel över AIK:s nya ledarduo, Lindberg/Brännström. 

Även i Djurgården har BP en stark position.

 I augusti i år föll Peter Kisfaludy, 54 år, för Djurgårdens locktoner. Han har varit BP trogen sedan 6 års ålder, som spelare och ledare i en mängd roller, och starkt delaktig i den mängd elitspelare som börjat på Grimsta IP. Den senaste i raden är Dejan Kulusevski, Tottenham.

I Djurgården blir hans officiella benämning, sportkoordinator från U till A, det vill säga sportchefen Bosse Anderssons högra hand och öga vad gäller föreningens ungdomsakademi och formandet av egna elitspelare.

 Peter Kisfaludy har också en period i AIK bakom sig, säsongerna 2003 och 2004. Precis som Henrik Jurelius fick Kisfaludy sparken, utsågs till syndabock då AIK föll ur allsvenskan hösten 2004..

I boken ”Att skapa vinnare, från talang till fotbollsproffs” tillsammans med journalisten Niclas Andersson hävdar Kisfaludy att ”elitsatsning helst ska börja vid åtta års ålder”

Till 2023 års allsvenska säsong är BP tillbaka i fotbollens finrum efter övertygande serieseger i Superettan. Talangfabriken modell 2023 har stark Kisfaludy-prägel, han var lagansvarig närmast föregående säsonger.. 

Om BP:s varumärke är starkt har AIK:s dito prövats hårt i höst. 

Damlaget föll med ett brak ur elitfotboll dam efter stora konflikter på ledar- och tränarsidan. AIK:s bandylag, som utmanat om SM-guld, begärdes nyligen i konkurs efter miljonskulder. Laget kom aldrig till spel i seriepremiären. Hockeylaget för en anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan,  för närvarande på 10:e plats och utan reell chans att når SHL.

Och nu Henrik Jurelius hastiga uttåg ur Solna-borgen.

Ordförande i AIK:s huvudstyrelse är Jenny Nilzon. Den förste att greppa klubban var Isidor Behrens 1891. Perioden 1967-1980 var blivande UEFA-presidenten Lennart Johansson ordförande. På styrelsens hemsida poängteras uppgiften att ”värna och vårda föreningens identitet och klubbmärke”.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.