AIK Fotboll börjar bygga om

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Just Brommapojkarna har<stor påverkan på styrke-förhållandet mellan tvillingklubbarna. Flödet av spelare och ledare dit från BP är påtagligt. Det BP som nu ska spela allsvensk igen 2023.

AIK:s styrelseordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

Manuel Lindberg får bära nya AIK på sina aaxlar. 48-åringen som kommer från, just det, BP blir tf sportchef, vd och klubbdirektör. Han får sannerligen göra skäl för lönen.

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Styrelsens ordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

-Inte alls, en enig styrelse står bakom beslutet. Vi har gjort en gedigen utredning och kommit fram till att ett byte av sportchef är nödvändigt, då vi under säsongen misslyckades med att nå vår sportsliga målsättning, sammanfattar Robert Falck som i övrigt avböjer frågor.

Henrik Jurelius sista uppdrag för AIK blev kontraktet med Anderas Brännström, 46 år, som ny tränare, närmat från en lyckosam tid hos allsvenska Mjällby. 

 Brännström har också en tydlig BP-koppling, fostrad i föreningens ungdomsakademi. En lovande spelarkarriär avbröts på grund av skador. Hans första tränaruppdrag var i Sirius ungdom 2007.

Det är således stark BP-prägel över AIK:s nya ledarduo, Lindberg/Brännström. 

Även i Djurgården har BP en stark position.

 I augusti i år föll Peter Kisfaludy, 54 år, för Djurgårdens locktoner. Han har varit BP trogen sedan 6 års ålder, som spelare och ledare i en mängd roller, och starkt delaktig i den mängd elitspelare som börjat på Grimsta IP. Den senaste i raden är Dejan Kulusevski, Tottenham.

I Djurgården blir hans officiella benämning, sportkoordinator från U till A, det vill säga sportchefen Bosse Anderssons högra hand och öga vad gäller föreningens ungdomsakademi och formandet av egna elitspelare.

 Peter Kisfaludy har också en period i AIK bakom sig, säsongerna 2003 och 2004. Precis som Henrik Jurelius fick Kisfaludy sparken, utsågs till syndabock då AIK föll ur allsvenskan hösten 2004..

I boken ”Att skapa vinnare, från talang till fotbollsproffs” tillsammans med journalisten Niclas Andersson hävdar Kisfaludy att ”elitsatsning helst ska börja vid åtta års ålder”

Till 2023 års allsvenska säsong är BP tillbaka i fotbollens finrum efter övertygande serieseger i Superettan. Talangfabriken modell 2023 har stark Kisfaludy-prägel, han var lagansvarig närmast föregående säsonger.. 

Om BP:s varumärke är starkt har AIK:s dito prövats hårt i höst. 

Damlaget föll med ett brak ur elitfotboll dam efter stora konflikter på ledar- och tränarsidan. AIK:s bandylag, som utmanat om SM-guld, begärdes nyligen i konkurs efter miljonskulder. Laget kom aldrig till spel i seriepremiären. Hockeylaget för en anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan,  för närvarande på 10:e plats och utan reell chans att når SHL.

Och nu Henrik Jurelius hastiga uttåg ur Solna-borgen.

Ordförande i AIK:s huvudstyrelse är Jenny Nilzon. Den förste att greppa klubban var Isidor Behrens 1891. Perioden 1967-1980 var blivande UEFA-presidenten Lennart Johansson ordförande. På styrelsens hemsida poängteras uppgiften att ”värna och vårda föreningens identitet och klubbmärke”.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen