AIK Fotboll börjar bygga om

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Just Brommapojkarna har<stor påverkan på styrke-förhållandet mellan tvillingklubbarna. Flödet av spelare och ledare dit från BP är påtagligt. Det BP som nu ska spela allsvensk igen 2023.

AIK:s styrelseordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

Manuel Lindberg får bära nya AIK på sina aaxlar. 48-åringen som kommer från, just det, BP blir tf sportchef, vd och klubbdirektör. Han får sannerligen göra skäl för lönen.

Den allsvenska femteplatsen var en stor besvikelse, och nu sparkar AIK Fotboll AB sportchefen Henrik Jurelius efter två och ett halvt år som sportsligt ansvarig.

 Manuel Lindberg, 48 år och som under 2022 rekryterats från BP, axlar rollen som tf sportchef, parallellt med uppdraget som vd. och klubbdirektör.

Styrelsens ordförande, Robert Falck, är fåordig och avvisar påståendet, att AIK går igenom en turbulent period.

-Inte alls, en enig styrelse står bakom beslutet. Vi har gjort en gedigen utredning och kommit fram till att ett byte av sportchef är nödvändigt, då vi under säsongen misslyckades med att nå vår sportsliga målsättning, sammanfattar Robert Falck som i övrigt avböjer frågor.

Henrik Jurelius sista uppdrag för AIK blev kontraktet med Anderas Brännström, 46 år, som ny tränare, närmat från en lyckosam tid hos allsvenska Mjällby. 

 Brännström har också en tydlig BP-koppling, fostrad i föreningens ungdomsakademi. En lovande spelarkarriär avbröts på grund av skador. Hans första tränaruppdrag var i Sirius ungdom 2007.

Det är således stark BP-prägel över AIK:s nya ledarduo, Lindberg/Brännström. 

Även i Djurgården har BP en stark position.

 I augusti i år föll Peter Kisfaludy, 54 år, för Djurgårdens locktoner. Han har varit BP trogen sedan 6 års ålder, som spelare och ledare i en mängd roller, och starkt delaktig i den mängd elitspelare som börjat på Grimsta IP. Den senaste i raden är Dejan Kulusevski, Tottenham.

I Djurgården blir hans officiella benämning, sportkoordinator från U till A, det vill säga sportchefen Bosse Anderssons högra hand och öga vad gäller föreningens ungdomsakademi och formandet av egna elitspelare.

 Peter Kisfaludy har också en period i AIK bakom sig, säsongerna 2003 och 2004. Precis som Henrik Jurelius fick Kisfaludy sparken, utsågs till syndabock då AIK föll ur allsvenskan hösten 2004..

I boken ”Att skapa vinnare, från talang till fotbollsproffs” tillsammans med journalisten Niclas Andersson hävdar Kisfaludy att ”elitsatsning helst ska börja vid åtta års ålder”

Till 2023 års allsvenska säsong är BP tillbaka i fotbollens finrum efter övertygande serieseger i Superettan. Talangfabriken modell 2023 har stark Kisfaludy-prägel, han var lagansvarig närmast föregående säsonger.. 

Om BP:s varumärke är starkt har AIK:s dito prövats hårt i höst. 

Damlaget föll med ett brak ur elitfotboll dam efter stora konflikter på ledar- och tränarsidan. AIK:s bandylag, som utmanat om SM-guld, begärdes nyligen i konkurs efter miljonskulder. Laget kom aldrig till spel i seriepremiären. Hockeylaget för en anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan,  för närvarande på 10:e plats och utan reell chans att når SHL.

Och nu Henrik Jurelius hastiga uttåg ur Solna-borgen.

Ordförande i AIK:s huvudstyrelse är Jenny Nilzon. Den förste att greppa klubban var Isidor Behrens 1891. Perioden 1967-1980 var blivande UEFA-presidenten Lennart Johansson ordförande. På styrelsens hemsida poängteras uppgiften att ”värna och vårda föreningens identitet och klubbmärke”.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.