Allt hon gör blir till guld

För åttonde gången sedan 2012 har Tove Alexandersson, 30 år, Stora Tuna OK, röstats fram som ”Årets Orienterare” 2022. 

Tove Alexandersson är en av landets mest framgångsrika kvinnliga stjärnor. Hon har utnämnts till  årets idrottskvinna, har belönats med Bragdmedalj och vunnit Jerringpriset 2019. Allt Vd hon gör slutar med succé, men hennes idrottsliga prestationer har inte avspeglats inte bankkontot. Sponsorerna har varit kallsinniga till hennes medaljiver.

Hennes partners är mestadels nära förknippades med hennes idrott, som Silva, kompass och kläder och Icebug, skor och pjäxor, Här finns även T-kartor och Moelven. Mindre partners är Vålådalens turiststation, Webblandskapet och STH Bygg AB, Svärdsjö trävaror.

Nu har hon också ägnat tid och kraft åt skidalpinism, eller skimo, och här har Tove VM-brons och EM-guld i kombinerat och EM-silver.

Skimo, extrem skidåkning på hög höjd, är ny gren på 2026 års OS-program i Turin/Cortina.

Tove ändå tveksam

 I somras fastställdes OS-programmet och skimo-delen omfattar en sprint i starkt kuperad terräng, åktid cirka tre minuter i varje heat, enligt mönster från längdskidåkningens sprintdel, prolog, kvalheat och en final.

Tove har uttryckt tveksamhet till en OS-satsning i skimo/sprint. Hennes styrka är längre distanser med kraftmätningar upp till 90 minuters skidåkning i högalpin miljö.

Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet, hoppas att Tove håller dörren fortsatt öppen för en OS-satsning.

-Visst, det var en besvikelse när programmet fastställdes. Men jag blir inte överraskad om inte OS trots allt lockar, meddelar han.

Svenska Klätterförbundet ingår i RF-familjens 71 specialidrottsförbund,  grundades 1973 och omfattar i dag 80-talet klubbar. 

Förbundets skimo-satsning, läger och tävlingar i det alpina Europa har en budget på cirka en halv miljon kronor..

En uttalad OS-satsning från Toves sida innebär att hon kommer in på SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram och garanteras ekonomiskt stöd. 

-Ja, vi har en dialog med SOK, och det är upp till  Tove om hon vill satsa mot 2026. Vinterns tävlingar blir en fingervisning om framtiden, avslutar Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet.

Delar utmärkelsen

 Hon delar årets utmärkelse som ”Årets Orienterare” 2022 med Martin Regborn, 29 år, Hagaby GoIF som skrällvann vid EM i Estland lång distans. Det första svenska guldet på sportens blåa band sedan 2004, EM i Roskilde, med nuvarande förbundskaptenen Kalle Dalin som mästare.

Tove blev under säsongen dubbelt historisk, dels för  att hon var först någonsin att vinna Världscupen totalt åtta gånger. Hon var dessutom först ut med att ta hem den nya VM-disciplinen, knockoutsprint. Hon var även sista sträcks löpare i laget i sprintstafett, och kunde ohotad säkra Sveriges VM-guld.

Totalt har Tove, sedan VM-debuten 2011, makalösa 17 guld, 8 silver 3 brons. I skidorientering har hon i VM-sammanhang 8 guld 1 silver och 1 brons.

 Första världscuptävlingen avgörs i italienska PontediLegno  17-18  december.

VM äger rum  i spanska Boi Taull i månadsskiftet februari-mars.

 KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.