Allt hon gör blir till guld

För åttonde gången sedan 2012 har Tove Alexandersson, 30 år, Stora Tuna OK, röstats fram som ”Årets Orienterare” 2022. 

Tove Alexandersson är en av landets mest framgångsrika kvinnliga stjärnor. Hon har utnämnts till  årets idrottskvinna, har belönats med Bragdmedalj och vunnit Jerringpriset 2019. Allt Vd hon gör slutar med succé, men hennes idrottsliga prestationer har inte avspeglats inte bankkontot. Sponsorerna har varit kallsinniga till hennes medaljiver.

Hennes partners är mestadels nära förknippades med hennes idrott, som Silva, kompass och kläder och Icebug, skor och pjäxor, Här finns även T-kartor och Moelven. Mindre partners är Vålådalens turiststation, Webblandskapet och STH Bygg AB, Svärdsjö trävaror.

Nu har hon också ägnat tid och kraft åt skidalpinism, eller skimo, och här har Tove VM-brons och EM-guld i kombinerat och EM-silver.

Skimo, extrem skidåkning på hög höjd, är ny gren på 2026 års OS-program i Turin/Cortina.

Tove ändå tveksam

 I somras fastställdes OS-programmet och skimo-delen omfattar en sprint i starkt kuperad terräng, åktid cirka tre minuter i varje heat, enligt mönster från längdskidåkningens sprintdel, prolog, kvalheat och en final.

Tove har uttryckt tveksamhet till en OS-satsning i skimo/sprint. Hennes styrka är längre distanser med kraftmätningar upp till 90 minuters skidåkning i högalpin miljö.

Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet, hoppas att Tove håller dörren fortsatt öppen för en OS-satsning.

-Visst, det var en besvikelse när programmet fastställdes. Men jag blir inte överraskad om inte OS trots allt lockar, meddelar han.

Svenska Klätterförbundet ingår i RF-familjens 71 specialidrottsförbund,  grundades 1973 och omfattar i dag 80-talet klubbar. 

Förbundets skimo-satsning, läger och tävlingar i det alpina Europa har en budget på cirka en halv miljon kronor..

En uttalad OS-satsning från Toves sida innebär att hon kommer in på SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram och garanteras ekonomiskt stöd. 

-Ja, vi har en dialog med SOK, och det är upp till  Tove om hon vill satsa mot 2026. Vinterns tävlingar blir en fingervisning om framtiden, avslutar Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet.

Delar utmärkelsen

 Hon delar årets utmärkelse som ”Årets Orienterare” 2022 med Martin Regborn, 29 år, Hagaby GoIF som skrällvann vid EM i Estland lång distans. Det första svenska guldet på sportens blåa band sedan 2004, EM i Roskilde, med nuvarande förbundskaptenen Kalle Dalin som mästare.

Tove blev under säsongen dubbelt historisk, dels för  att hon var först någonsin att vinna Världscupen totalt åtta gånger. Hon var dessutom först ut med att ta hem den nya VM-disciplinen, knockoutsprint. Hon var även sista sträcks löpare i laget i sprintstafett, och kunde ohotad säkra Sveriges VM-guld.

Totalt har Tove, sedan VM-debuten 2011, makalösa 17 guld, 8 silver 3 brons. I skidorientering har hon i VM-sammanhang 8 guld 1 silver och 1 brons.

 Första världscuptävlingen avgörs i italienska PontediLegno  17-18  december.

VM äger rum  i spanska Boi Taull i månadsskiftet februari-mars.

 KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.