Allt hon gör blir till guld

För åttonde gången sedan 2012 har Tove Alexandersson, 30 år, Stora Tuna OK, röstats fram som ”Årets Orienterare” 2022. 

Tove Alexandersson är en av landets mest framgångsrika kvinnliga stjärnor. Hon har utnämnts till  årets idrottskvinna, har belönats med Bragdmedalj och vunnit Jerringpriset 2019. Allt Vd hon gör slutar med succé, men hennes idrottsliga prestationer har inte avspeglats inte bankkontot. Sponsorerna har varit kallsinniga till hennes medaljiver.

Hennes partners är mestadels nära förknippades med hennes idrott, som Silva, kompass och kläder och Icebug, skor och pjäxor, Här finns även T-kartor och Moelven. Mindre partners är Vålådalens turiststation, Webblandskapet och STH Bygg AB, Svärdsjö trävaror.

Nu har hon också ägnat tid och kraft åt skidalpinism, eller skimo, och här har Tove VM-brons och EM-guld i kombinerat och EM-silver.

Skimo, extrem skidåkning på hög höjd, är ny gren på 2026 års OS-program i Turin/Cortina.

Tove ändå tveksam

 I somras fastställdes OS-programmet och skimo-delen omfattar en sprint i starkt kuperad terräng, åktid cirka tre minuter i varje heat, enligt mönster från längdskidåkningens sprintdel, prolog, kvalheat och en final.

Tove har uttryckt tveksamhet till en OS-satsning i skimo/sprint. Hennes styrka är längre distanser med kraftmätningar upp till 90 minuters skidåkning i högalpin miljö.

Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet, hoppas att Tove håller dörren fortsatt öppen för en OS-satsning.

-Visst, det var en besvikelse när programmet fastställdes. Men jag blir inte överraskad om inte OS trots allt lockar, meddelar han.

Svenska Klätterförbundet ingår i RF-familjens 71 specialidrottsförbund,  grundades 1973 och omfattar i dag 80-talet klubbar. 

Förbundets skimo-satsning, läger och tävlingar i det alpina Europa har en budget på cirka en halv miljon kronor..

En uttalad OS-satsning från Toves sida innebär att hon kommer in på SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram och garanteras ekonomiskt stöd. 

-Ja, vi har en dialog med SOK, och det är upp till  Tove om hon vill satsa mot 2026. Vinterns tävlingar blir en fingervisning om framtiden, avslutar Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet.

Delar utmärkelsen

 Hon delar årets utmärkelse som ”Årets Orienterare” 2022 med Martin Regborn, 29 år, Hagaby GoIF som skrällvann vid EM i Estland lång distans. Det första svenska guldet på sportens blåa band sedan 2004, EM i Roskilde, med nuvarande förbundskaptenen Kalle Dalin som mästare.

Tove blev under säsongen dubbelt historisk, dels för  att hon var först någonsin att vinna Världscupen totalt åtta gånger. Hon var dessutom först ut med att ta hem den nya VM-disciplinen, knockoutsprint. Hon var även sista sträcks löpare i laget i sprintstafett, och kunde ohotad säkra Sveriges VM-guld.

Totalt har Tove, sedan VM-debuten 2011, makalösa 17 guld, 8 silver 3 brons. I skidorientering har hon i VM-sammanhang 8 guld 1 silver och 1 brons.

 Första världscuptävlingen avgörs i italienska PontediLegno  17-18  december.

VM äger rum  i spanska Boi Taull i månadsskiftet februari-mars.

 KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen