Allt hon gör blir till guld

För åttonde gången sedan 2012 har Tove Alexandersson, 30 år, Stora Tuna OK, röstats fram som ”Årets Orienterare” 2022. 

Tove Alexandersson är en av landets mest framgångsrika kvinnliga stjärnor. Hon har utnämnts till  årets idrottskvinna, har belönats med Bragdmedalj och vunnit Jerringpriset 2019. Allt Vd hon gör slutar med succé, men hennes idrottsliga prestationer har inte avspeglats inte bankkontot. Sponsorerna har varit kallsinniga till hennes medaljiver.

Hennes partners är mestadels nära förknippades med hennes idrott, som Silva, kompass och kläder och Icebug, skor och pjäxor, Här finns även T-kartor och Moelven. Mindre partners är Vålådalens turiststation, Webblandskapet och STH Bygg AB, Svärdsjö trävaror.

Nu har hon också ägnat tid och kraft åt skidalpinism, eller skimo, och här har Tove VM-brons och EM-guld i kombinerat och EM-silver.

Skimo, extrem skidåkning på hög höjd, är ny gren på 2026 års OS-program i Turin/Cortina.

Tove ändå tveksam

 I somras fastställdes OS-programmet och skimo-delen omfattar en sprint i starkt kuperad terräng, åktid cirka tre minuter i varje heat, enligt mönster från längdskidåkningens sprintdel, prolog, kvalheat och en final.

Tove har uttryckt tveksamhet till en OS-satsning i skimo/sprint. Hennes styrka är längre distanser med kraftmätningar upp till 90 minuters skidåkning i högalpin miljö.

Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet, hoppas att Tove håller dörren fortsatt öppen för en OS-satsning.

-Visst, det var en besvikelse när programmet fastställdes. Men jag blir inte överraskad om inte OS trots allt lockar, meddelar han.

Svenska Klätterförbundet ingår i RF-familjens 71 specialidrottsförbund,  grundades 1973 och omfattar i dag 80-talet klubbar. 

Förbundets skimo-satsning, läger och tävlingar i det alpina Europa har en budget på cirka en halv miljon kronor..

En uttalad OS-satsning från Toves sida innebär att hon kommer in på SOK:s, Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram och garanteras ekonomiskt stöd. 

-Ja, vi har en dialog med SOK, och det är upp till  Tove om hon vill satsa mot 2026. Vinterns tävlingar blir en fingervisning om framtiden, avslutar Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Klätterförbundet.

Delar utmärkelsen

 Hon delar årets utmärkelse som ”Årets Orienterare” 2022 med Martin Regborn, 29 år, Hagaby GoIF som skrällvann vid EM i Estland lång distans. Det första svenska guldet på sportens blåa band sedan 2004, EM i Roskilde, med nuvarande förbundskaptenen Kalle Dalin som mästare.

Tove blev under säsongen dubbelt historisk, dels för  att hon var först någonsin att vinna Världscupen totalt åtta gånger. Hon var dessutom först ut med att ta hem den nya VM-disciplinen, knockoutsprint. Hon var även sista sträcks löpare i laget i sprintstafett, och kunde ohotad säkra Sveriges VM-guld.

Totalt har Tove, sedan VM-debuten 2011, makalösa 17 guld, 8 silver 3 brons. I skidorientering har hon i VM-sammanhang 8 guld 1 silver och 1 brons.

 Första världscuptävlingen avgörs i italienska PontediLegno  17-18  december.

VM äger rum  i spanska Boi Taull i månadsskiftet februari-mars.

 KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.