"Jag ska skrika åt benen"

En uppgift kvar. En satans backe…

Sedan har Frida Karlsson besegrat även den. Och kan kvittera ut 1 miljon kronor.Tourseger ger nämligen så mycket.

- Drygt 900 000 kronor…Oj, det var mycket, konstaterar Frida själv.

Det är inte bara ett gyllene läge att bli den andra svenskan genom tiderna (efter Charlotte Kalla) att åka hem Tour de Ski – det är även ett gyllene läge att få ett ordentligt bidrag till plånboken.

Och Frida är laddad:

– Det ska bli kul, verkligen en tävling mot sig själv. Att få skrika åt benen ”håll käften”. I morgon ska jag bara upp för backen. Jag ska bara göra mitt bästa och så ser vi, säger Frida Karlsson till SVT.

Segraren av Tour de Ski, på såväl dam- som herrsidan, belönas nämligen med 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 svenska kronor.

– Oj, det var mycket, jag har faktiskt inte haft någon koll på det, jag brukar inte fokusera så mycket på det, men det är klart att det är en stor bonus, säger Frida  till TT

TT: Vad betyder en sådan summa för dig?

– Det är klart att det blir en trygghet, jag kan leva på skidåkningen.

Lockar till touren

Skidlandslagets damtränare Stefan Thomson tycker det är positivt att det är så pass "bra med pengar".

– Det är också en tanke att kunna locka till touren, att det ska vara stort att vinna touren. Det är en morot, vi börjar närma oss en miljon, det är en stor morot för åkarna. Det betyder mycket för alla, sådana prispengar skapar en trygghet för framtiden, säger han.

Det finns även något i touren som kallas för "Daily Prize-Money", vilket innebär prispengar för varje etapp. För en etappseger får segraren 3 000 schweizerfranc, omkring 34 000 kronor, tvåan får knappt 23 000 kronor, medan trean får drygt 11 000 kronor.

Karlsson har så här långt två etappsegrar och hon har blivit trea vid ett tillfälle under touren – vilket innebär omkring 79 000 kronor in på kontot.

Och det finns mer.

Den som leder touren efter varje etapp belönas med drygt 11 000 kronor. Karlsson har haft ledningen i touren sedan den tredje etappen, vilket betyder att hon i den här kategorin, så här långt, åkt hem omkring 34 000 kronor.

"Förtjänar prispengarna"

Och det finns ännu mer, nämligen bonuspoäng.

Den svenska längdstjärnan är i nuläget tvåa i "bonuspoängligan" och har så klart chans att vinna även den. Segraren där när touren är avgjord kan säga hej till omkring 68 000 kronor, tvåan till cirka 34 000 och trean till knappt 27 000 kronor.

En totalseger i Tour de Ski ger således betydligt mer in på kontot jämfört med vad segraren i den totala världscupen får (cirka 567 000 kronor). Däremot ger en seger per deltävling i världscupen desto mer, omkring 170 000 kronor.

Michal Lamplot är tävlingsdirektör på Internationella skidförbundet (Fis).

– Jag tycker det är bra, åkarna förtjänar prispengarna. Tour de Ski är höjdpunkten på vår säsong. De senaste tre säsongerna har vi ökat år för år, säger han.

Fakta

Prispengar Tour de Ski

Prispengar delas ut från segraren till 20-placerade i totalen, så mycket får topp fem:

1. 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 kronor.

2. 60 000 schweizerfranc, drygt 680 000 kronor.

3. 40 000 schweizerfranc, drygt 450 000 kronor.

4. 30 000 schweizerfranc, drygt 340 000 kronor.

5. 25 000 schweizerfranc, drygt 280 000 kronor.

Källa: Internationella skidförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.