"Jag ska skrika åt benen"

En uppgift kvar. En satans backe…

Sedan har Frida Karlsson besegrat även den. Och kan kvittera ut 1 miljon kronor.Tourseger ger nämligen så mycket.

- Drygt 900 000 kronor…Oj, det var mycket, konstaterar Frida själv.

Det är inte bara ett gyllene läge att bli den andra svenskan genom tiderna (efter Charlotte Kalla) att åka hem Tour de Ski – det är även ett gyllene läge att få ett ordentligt bidrag till plånboken.

Och Frida är laddad:

– Det ska bli kul, verkligen en tävling mot sig själv. Att få skrika åt benen ”håll käften”. I morgon ska jag bara upp för backen. Jag ska bara göra mitt bästa och så ser vi, säger Frida Karlsson till SVT.

Segraren av Tour de Ski, på såväl dam- som herrsidan, belönas nämligen med 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 svenska kronor.

– Oj, det var mycket, jag har faktiskt inte haft någon koll på det, jag brukar inte fokusera så mycket på det, men det är klart att det är en stor bonus, säger Frida  till TT

TT: Vad betyder en sådan summa för dig?

– Det är klart att det blir en trygghet, jag kan leva på skidåkningen.

Lockar till touren

Skidlandslagets damtränare Stefan Thomson tycker det är positivt att det är så pass "bra med pengar".

– Det är också en tanke att kunna locka till touren, att det ska vara stort att vinna touren. Det är en morot, vi börjar närma oss en miljon, det är en stor morot för åkarna. Det betyder mycket för alla, sådana prispengar skapar en trygghet för framtiden, säger han.

Det finns även något i touren som kallas för "Daily Prize-Money", vilket innebär prispengar för varje etapp. För en etappseger får segraren 3 000 schweizerfranc, omkring 34 000 kronor, tvåan får knappt 23 000 kronor, medan trean får drygt 11 000 kronor.

Karlsson har så här långt två etappsegrar och hon har blivit trea vid ett tillfälle under touren – vilket innebär omkring 79 000 kronor in på kontot.

Och det finns mer.

Den som leder touren efter varje etapp belönas med drygt 11 000 kronor. Karlsson har haft ledningen i touren sedan den tredje etappen, vilket betyder att hon i den här kategorin, så här långt, åkt hem omkring 34 000 kronor.

"Förtjänar prispengarna"

Och det finns ännu mer, nämligen bonuspoäng.

Den svenska längdstjärnan är i nuläget tvåa i "bonuspoängligan" och har så klart chans att vinna även den. Segraren där när touren är avgjord kan säga hej till omkring 68 000 kronor, tvåan till cirka 34 000 och trean till knappt 27 000 kronor.

En totalseger i Tour de Ski ger således betydligt mer in på kontot jämfört med vad segraren i den totala världscupen får (cirka 567 000 kronor). Däremot ger en seger per deltävling i världscupen desto mer, omkring 170 000 kronor.

Michal Lamplot är tävlingsdirektör på Internationella skidförbundet (Fis).

– Jag tycker det är bra, åkarna förtjänar prispengarna. Tour de Ski är höjdpunkten på vår säsong. De senaste tre säsongerna har vi ökat år för år, säger han.

Fakta

Prispengar Tour de Ski

Prispengar delas ut från segraren till 20-placerade i totalen, så mycket får topp fem:

1. 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 kronor.

2. 60 000 schweizerfranc, drygt 680 000 kronor.

3. 40 000 schweizerfranc, drygt 450 000 kronor.

4. 30 000 schweizerfranc, drygt 340 000 kronor.

5. 25 000 schweizerfranc, drygt 280 000 kronor.

Källa: Internationella skidförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.