"Jag ska skrika åt benen"

En uppgift kvar. En satans backe…

Sedan har Frida Karlsson besegrat även den. Och kan kvittera ut 1 miljon kronor.Tourseger ger nämligen så mycket.

- Drygt 900 000 kronor…Oj, det var mycket, konstaterar Frida själv.

Det är inte bara ett gyllene läge att bli den andra svenskan genom tiderna (efter Charlotte Kalla) att åka hem Tour de Ski – det är även ett gyllene läge att få ett ordentligt bidrag till plånboken.

Och Frida är laddad:

– Det ska bli kul, verkligen en tävling mot sig själv. Att få skrika åt benen ”håll käften”. I morgon ska jag bara upp för backen. Jag ska bara göra mitt bästa och så ser vi, säger Frida Karlsson till SVT.

Segraren av Tour de Ski, på såväl dam- som herrsidan, belönas nämligen med 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 svenska kronor.

– Oj, det var mycket, jag har faktiskt inte haft någon koll på det, jag brukar inte fokusera så mycket på det, men det är klart att det är en stor bonus, säger Frida  till TT

TT: Vad betyder en sådan summa för dig?

– Det är klart att det blir en trygghet, jag kan leva på skidåkningen.

Lockar till touren

Skidlandslagets damtränare Stefan Thomson tycker det är positivt att det är så pass "bra med pengar".

– Det är också en tanke att kunna locka till touren, att det ska vara stort att vinna touren. Det är en morot, vi börjar närma oss en miljon, det är en stor morot för åkarna. Det betyder mycket för alla, sådana prispengar skapar en trygghet för framtiden, säger han.

Det finns även något i touren som kallas för "Daily Prize-Money", vilket innebär prispengar för varje etapp. För en etappseger får segraren 3 000 schweizerfranc, omkring 34 000 kronor, tvåan får knappt 23 000 kronor, medan trean får drygt 11 000 kronor.

Karlsson har så här långt två etappsegrar och hon har blivit trea vid ett tillfälle under touren – vilket innebär omkring 79 000 kronor in på kontot.

Och det finns mer.

Den som leder touren efter varje etapp belönas med drygt 11 000 kronor. Karlsson har haft ledningen i touren sedan den tredje etappen, vilket betyder att hon i den här kategorin, så här långt, åkt hem omkring 34 000 kronor.

"Förtjänar prispengarna"

Och det finns ännu mer, nämligen bonuspoäng.

Den svenska längdstjärnan är i nuläget tvåa i "bonuspoängligan" och har så klart chans att vinna även den. Segraren där när touren är avgjord kan säga hej till omkring 68 000 kronor, tvåan till cirka 34 000 och trean till knappt 27 000 kronor.

En totalseger i Tour de Ski ger således betydligt mer in på kontot jämfört med vad segraren i den totala världscupen får (cirka 567 000 kronor). Däremot ger en seger per deltävling i världscupen desto mer, omkring 170 000 kronor.

Michal Lamplot är tävlingsdirektör på Internationella skidförbundet (Fis).

– Jag tycker det är bra, åkarna förtjänar prispengarna. Tour de Ski är höjdpunkten på vår säsong. De senaste tre säsongerna har vi ökat år för år, säger han.

Fakta

Prispengar Tour de Ski

Prispengar delas ut från segraren till 20-placerade i totalen, så mycket får topp fem:

1. 80 000 schweizerfranc, drygt 900 000 kronor.

2. 60 000 schweizerfranc, drygt 680 000 kronor.

3. 40 000 schweizerfranc, drygt 450 000 kronor.

4. 30 000 schweizerfranc, drygt 340 000 kronor.

5. 25 000 schweizerfranc, drygt 280 000 kronor.

Källa: Internationella skidförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen