Pisternas verkliga drottning

27-åriga Mikaela Shiffrin, uppvuxen i  amerikanska Vail, ett skidparadis i delstaten Colorado, har efter helgens historiska dubbel i Åre förstärkt sin hushållskassa med drygt 10 miljoner kronor. FIS, det internationella förbundet, redovisar öppet en tabell, ”prize money standing” efter varje tävlingshelg.

 I topp efter Åre-helgen, Shiffrin förstås, 901 800 00  (CHF) eller drygt 10 miljoner kronor. Hennes pojkvän, den norske fartåkaren Alexander Amodt Kilde innehar andra plats i herrlistan med  686 982 00 (CHF), eller drygt 7 miljoner svenska kronor.

  Österrikes Marco Odermatt, säsongens världscupetta har åkt in en dryg miljon kronor mer än norrmannen. Herrarna tävlade i helgen i Kranjska Gora i Slovenien, men Odermatt hamnar i skuggan av Shiffrin.

hon är "ståsäker"

Enligt amerikanska uppgifter hade Mikael Shiffrin, före den här säsongen, en personlig förmögenhet på drygt 45 miljoner kronor.

För Mikaela Shiffrin slöts en cirkel i Åre-pisten. Det var här hon vann sin första världscupseger, kvällsslalom den 20 december 2012. Nu har hon vunnit 87 gånger i världscupen och passerat Ingemar Stenmarks 86 segrar – ett rekord som vi trodde var omöjligt att slå.

Fredagens triumf i storslalom och lördagens i slalom var Shiffrins 12:e och 13:e för säsongen, I nyligen avgjorde VM  var hennes facit ett guld och två silver.

Hemligheten med Shiffrin är att hon är ”ståsäker”, hon åker väldigt sällan ur. Ett bevis är att hon inte körde ur i slalom på drygt fyra år, från Semmering i Österrike december 2012 till Zagreb januari 2017.

Hon har också en förmåga, som ingen annan,  att ha ”rena” skär i backens fallinje. När andra lämnar snösprut i ryggen dansar Shiffrin ned till synes utan ansträngning.

I en intervju med FIS hemsida gratulerade Stenmark sin överkvinna och konstaterade:

-Hon förtjänar det här mer än någon annan. Hon är den kompletta åkaren, och jag tror hon kan nå 100 segrar.  Det är motivationen som avgör.

-Jag minns själv hur svårt det var att hitta tändvätska i slutet av min karriär, sade ”Stenis” som vann för  86:e och sista gången i Aspen, USA 1989.

hon kör alla discipliner

34 år senare Mikaela Shiffrin obestridlig etta.

Till skillnad från Ingemar, som har alla sina segrar i slalom och storslalom, har Shiffrin vunnit världscupsegrar i alla discipliner, utöver slalom och storslalom, även, störtlopp, super G, kombination och stadsslalom, typ Hammarbybacken i Stockholm.

Just hennes mångsidighet gör henne till en synnerligen värdig innehavare till det nya alpina rekordet. 

Svt-experten Pernilla Wiberg,  två OS-guld och 4 VM-guld och 24 VC-segrar under 1990-talet, rankar fortfarande Ingemar som nummer ett. En märklig bedömning då Shriffrins all round-kunnande måste placera henne för Tärnabys stora stolthet.

-What an unbeliveable day, var Shriffrins kommentar till FIS när hon dansat ned i lördagens slalom, med 92 hundradelar i marginal, en evighet i slalom, till tvåan Wendy Holdener, Schweiz

Anna-Sween Larsson, Rättvik, fick viss revansch för VM-fiaskot i Courchevel, uråkning, med en tredje plats. Hon skakade på huvudet och sade apropå Shiffrin.

-Det är sinnessjukt, det är sjuk häftigt, en sådan stabilitet. Att hantera pressen. Nej, jag vet inte vad jag ska säga!.

En tröst för Anna-Sween är beskedet över inkörda prispengar den här säsongen. Hon ät på 15;e plats i ”prize money standing” med 100 500 (CHF) eller  1 177 000 kronor.

KJELL  NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.