Stora förändringar inom toppfotbollen

Det är mannen som påverkade Janne Andersson att bli fotbollslandslagets nye förbundskapten. På en delvis avstängd stor parkeringsplats vid varuhuset Biltema i Katrinehom satt de i en bil och gjorde upp de sista detaljerna i överenskommelsen.

Men nu kliver Håkan Sjöstrand av jobbet som fotbollförbundets generalsekreterare.

På fredagsmorgonen kom tillkännagivandet och hans uppsägning blir officiell bara några veckor innan ordförande Karl-Erik Nilsson också lämnar förbundsjobbet.

Håkan Sjöstrand lyckades värva Janne Andersson.

Förbundet upplever en turbulent tid. Sjöstrand och Nilsson tar ytterdörren och kommer inte tillbaka, vilket innebär att organisationen utsätts för prövningar. Samtidigt pågår en förändring av SEF (Svensk Elitfotboll).

Föränringens vind är stark inom fotbollen och det torde visa sig i en eller annan form

Håkan Sjöstrand har varit ifrågasatt under det senaste halvåret. Han har anklagats för grabbighet och svågerpolitik.

Huruvida det har påverkats hans personliga beslut framkommer inte just nu.

– Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, är allt han säger i ett pressmeddelande.

Extrainsatt möte

Hans beslut är överraskande och det var naturligt att  förbundsstyrelsen kallade till ett extrainsatt möte på fredagen sedan uppgifterna läckt ut till media.

– Håkan Sjöstrand har gjort ett mycket gott jobb i en krävande roll, och på ett utmärkt sätt utvecklat och lett förbundets verksamhet. Förbundsstyrelsen och Håkan har diskuterat en tid och nu enats om den här uppgörelsen, säger Karl-Erik Nilsson i pressmeddelandet.Sjöstrand lämnar rollen som generalsekreterare den 31 december 2023 och enligt den överenskommelse som träffats mellan Förbundsstyrelsen och Sjöstrand, står han därefter till styrelsens förfogande i en rådgivande roll till och med den 30 juni 2024.

Håkan Sjöstrand kommenterar: 

- Jag och Karl-Erik Nilsson har haft ett nära samarbete i åtta och ett halvt år. För mig är bytet av ordförande en lämplig tidpunkt att i samförstånd med styrelsen ta beslut om att avsluta även mitt uppdrag. Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete. 

Avgångsvederlag

- Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare. 

I samband med att anställningen avslutas erhåller Håkan Sjöstrand sex månadslöner i avgångsvederlag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.