Stora förändringar inom toppfotbollen

Det är mannen som påverkade Janne Andersson att bli fotbollslandslagets nye förbundskapten. På en delvis avstängd stor parkeringsplats vid varuhuset Biltema i Katrinehom satt de i en bil och gjorde upp de sista detaljerna i överenskommelsen.

Men nu kliver Håkan Sjöstrand av jobbet som fotbollförbundets generalsekreterare.

På fredagsmorgonen kom tillkännagivandet och hans uppsägning blir officiell bara några veckor innan ordförande Karl-Erik Nilsson också lämnar förbundsjobbet.

Håkan Sjöstrand lyckades värva Janne Andersson.

Förbundet upplever en turbulent tid. Sjöstrand och Nilsson tar ytterdörren och kommer inte tillbaka, vilket innebär att organisationen utsätts för prövningar. Samtidigt pågår en förändring av SEF (Svensk Elitfotboll).

Föränringens vind är stark inom fotbollen och det torde visa sig i en eller annan form

Håkan Sjöstrand har varit ifrågasatt under det senaste halvåret. Han har anklagats för grabbighet och svågerpolitik.

Huruvida det har påverkats hans personliga beslut framkommer inte just nu.

– Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, är allt han säger i ett pressmeddelande.

Extrainsatt möte

Hans beslut är överraskande och det var naturligt att  förbundsstyrelsen kallade till ett extrainsatt möte på fredagen sedan uppgifterna läckt ut till media.

– Håkan Sjöstrand har gjort ett mycket gott jobb i en krävande roll, och på ett utmärkt sätt utvecklat och lett förbundets verksamhet. Förbundsstyrelsen och Håkan har diskuterat en tid och nu enats om den här uppgörelsen, säger Karl-Erik Nilsson i pressmeddelandet.Sjöstrand lämnar rollen som generalsekreterare den 31 december 2023 och enligt den överenskommelse som träffats mellan Förbundsstyrelsen och Sjöstrand, står han därefter till styrelsens förfogande i en rådgivande roll till och med den 30 juni 2024.

Håkan Sjöstrand kommenterar: 

- Jag och Karl-Erik Nilsson har haft ett nära samarbete i åtta och ett halvt år. För mig är bytet av ordförande en lämplig tidpunkt att i samförstånd med styrelsen ta beslut om att avsluta även mitt uppdrag. Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete. 

Avgångsvederlag

- Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare. 

I samband med att anställningen avslutas erhåller Håkan Sjöstrand sex månadslöner i avgångsvederlag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.