Ebba Årsjö får Årets Specialpris

Hon har vunnit allt inom parasporten. Dessutom segrat över sina egna tvivel kring sin funktionsnedsättning. Ebba Årsjö har ett mod som inte bara tar henne ned för de brantaste pister och isigaste backar.

– Det finns ju många små ”Ebbor” där ute som behöver någon som mig. Jag hade själv velat ha någon inom parasporten att se upp till som liten, så om folk ser mig som en förebild är det jättekul, säger en blygsam vinnare.

Ebba Årsjö - den framgångsrika. Hon i en slalombacke - det ska egentligen vara omöjligt, med det sargade högerben hon har.

I samarbete med Expressen delar ideella Folkspel och Årets Eldsjäl ut Årets Specialpris. Vinnare 2023 är en världsstjärna från Norrköping, som vid sex års ålder började åka utför och som så småningom hamnade på skidgymnasiet i Östersund.

"Borde kunna göra ännu mera" 

– Jag känner mig själv inte som någon förebild för det känns som jag borde kunna göra ännu mer. Jag har ju fokus på min idrottskarriär, så det här andra är ju bara vid sidan av. Men att få det här priset gör att jag får synas och prata ännu mer om det här, vilket är jättebra.

Ebba föddes med en sjukdom som bland annat gör det omöjligt för det högra benet att bilda muskler i samma utsträckning som i det vänstra. Dessutom saknar det högra benet hudlager och trampdyna.

Fram till 18 års ålder valde Ebba att inte berätta, utan tävlade mot åkare utan funktionsnedsättning. Det resulterade bland annat i en andraplats i en FIS-tävling 2017.

Två år senare klassades hon som LW4 (nedsatthet muskelfunktion i ben).

Sedan dess har Ebba vunnit allt inom parasporten.

Som den makalösa säsongen 2022.

Dubbla guld (superkombination och slalom) och ett brons (störtlopp) i Paralympics, Peking.

Världsmästare dubbelt upp (slalom, parallellslalom) i norska Lillehammer.

I början av juni det aktuella året tilldelades Ebba även Victoriapriset. Några veckor senare var det dags för nya rubriker och hyllningar.

Då visade hon högerbenet

Fram till då hade Ebba aldrig visat upp sitt högra ben i allmänna sammanhang. Det gjorde hon från en balkong på Mallorca och med en bild som publicerades på Instagram.

I podden ”Vägen till toppen” berättade hon om en resa. Från en tid då det inte varit möjligt att förlika sig med sitt högra ben till att älska även denna kroppsdel. Dessutom med en tydlig hälsning till alla; ”glöm inte att tycka om er själva.”

Det var en öppen och ärlig handling fylld av mod, det var ett statement för många andra med någon form av funktionsnedsättning, det var framför allt ännu en seger för egen del.

Ebba Årsjö får ta emot utmärkelsen på Årets Eldsjäls galakväll, som genomförs på Cirkus i Stockholm 15 maj.

juryns motivering

"Paralympiska framgångar och VM-guld är individuella och enastående prestationer i sig. Att dessutom öppet och med stort mod kommunicera kring sin funktionsnedsättning av största vikt för så många andra. Den kombinationen har gjort Ebba Årsjö till en av Sveriges starkast lysande idrottare och gett parasporten en ännu större plats i det svenska medvetandet. Mottagaren av Årets Specialpris 2023 är ett föredöme och en inspiratör både på och utanför sin idrottsliga scen."

Fakta

Med Årets Specialpris vill Expressen och Folkspel/Årets Eldsjäl lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

Tidigare vinnare av Årets Specialpris:

2022: Erik Granqvist.

2021: Amanda Zahui.

2020: Jonathan Hedström.

2019: Loui Sand.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen