Unika Ebba får Specialpriset

Hon har vunnit allt inom parasporten. Dessutom segrat över sina egna tvivel kring sin funktionsnedsättning. Ebba Årsjö har ett mod som inte bara tar henne ned för de brantaste pister och isigaste backar.

– Det finns ju många små ”Ebbor” där ute som behöver någon som mig. Jag hade själv velat ha någon inom parasporten att se upp till som liten, så om folk ser mig som en förebild är det jättekul, säger en blygsam vinnare.

Ebba Årsjö - framgångsrik som få, tack vare sin vilja. Hon i en slalombacke - det ska egentligen vara omöjligt, med det sargade högerben hon har. Foto: Pontus Lundahl / TT

I samarbete med Expressen delar ideella Folkspel och Årets Eldsjäl ut Årets Specialpris. Vinnare 2023 är en världsstjärna från Norrköping, som vid sex års ålder började åka utför och som så småningom hamnade på skidgymnasiet i Östersund.

"Borde kunna göra ännu mera" 

– Jag känner mig själv inte som någon förebild för det känns som jag borde kunna göra ännu mer. Jag har ju fokus på min idrottskarriär, så det här andra är ju bara vid sidan av. Men att få det här priset gör att jag får synas och prata ännu mer om det här, vilket är jättebra.

Ebba föddes med en sjukdom som bland annat gör det omöjligt för det högra benet att bilda muskler i samma utsträckning som i det vänstra. Dessutom saknar det högra benet hudlager och trampdyna.

Fram till 18 års ålder valde Ebba att inte berätta, utan tävlade mot åkare utan funktionsnedsättning. Det resulterade bland annat i en andraplats i en FIS-tävling 2017.

Två år senare klassades hon som LW4 (nedsatthet muskelfunktion i ben).

Sedan dess har Ebba vunnit allt inom parasporten.

Som den makalösa säsongen 2022.

Dubbla guld (superkombination och slalom) och ett brons (störtlopp) i Paralympics, Peking.

Världsmästare dubbelt upp (slalom, parallellslalom) i norska Lillehammer.

I början av juni det aktuella året tilldelades Ebba även Victoriapriset. Några veckor senare var det dags för nya rubriker och hyllningar.

Då visade hon högerbenet

Fram till då hade Ebba aldrig visat upp sitt högra ben i allmänna sammanhang. Det gjorde hon från en balkong på Mallorca och med en bild som publicerades på Instagram.

I podden ”Vägen till toppen” berättade hon om en resa. Från en tid då det inte varit möjligt att förlika sig med sitt högra ben till att älska även denna kroppsdel. Dessutom med en tydlig hälsning till alla; ”glöm inte att tycka om er själva.”

Det var en öppen och ärlig handling fylld av mod, det var ett statement för många andra med någon form av funktionsnedsättning, det var framför allt ännu en seger för egen del.

Ebba Årsjö får ta emot utmärkelsen på Årets Eldsjäls galakväll, som genomförs på Cirkus i Stockholm 15 maj.

juryns motivering

"Paralympiska framgångar och VM-guld är individuella och enastående prestationer i sig. Att dessutom öppet och med stort mod kommunicera kring sin funktionsnedsättning av största vikt för så många andra. Den kombinationen har gjort Ebba Årsjö till en av Sveriges starkast lysande idrottare och gett parasporten en ännu större plats i det svenska medvetandet. Mottagaren av Årets Specialpris 2023 är ett föredöme och en inspiratör både på och utanför sin idrottsliga scen."

Fakta

Med Årets Specialpris vill Expressen och Folkspel/Årets Eldsjäl lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet.

Tidigare vinnare av Årets Specialpris:

2022: Erik Granqvist.

2021: Amanda Zahui.

2020: Jonathan Hedström.

2019: Loui Sand.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.