Mardrömmen på Fotbollförbundet

Högst överraskande har fotbollens landslagschef, Jens T Andersson, 51 år i november, meddelat sin avgång. Lockad av oljepengar i Azerbajdzjan tillträder han en tjänst som sportchef i oljelandets ledande klubb, Nefttiju Baku PFC, som ägs av det statliga oljebolaget, Socar.

-Jag förstår att folk har synpunkter, men bra erbjudanden kommer sällan enligt tidtabell, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt kommer ytterligare uppgifter om problem på fotbollförbundet

janne Andersson och Håkan Sjöstrands samarbete spricker. Håkan lämnar fotbollförbundet vid nyår, men står till tjänst i ytterligare månader. Och Janne Andersson har en osäker framtid. Foto: Marcus Ericsson / TT

Jens T har varit både sportchef och vd. i AIK, han har tränat Sirius och har varit sportchef i danska AGF Aarhus och Hajduk Split i Kroatien.  2021 valdes han till ordförande i SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll men lämnade redan 2022 för den nyinrättade tjänsten som landslagschef med ansvar för SvFF:s samtliga landslag. 

Måste hitta ersättare

För SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt fortsätter mardrömmen. Hans generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, meddelade redan i våras att han gör sin sista arbetsdag 31 januari i år. 

Andrea Möllerberg, 50 år, och kanslichef på Stockholms Fotbollförbund pekas ut som Håkans efterträdare. Enligt uppgift har Reinfeldt förordat en kvinna på posten.

Förbundskapten Janne Andersson A-landslag trampar vatten och Sveriges chanser att nå nästa års EM-slutspel i Tyskland är näst intill obefintliga. Janne har kontrakt över 2024 men starka röster höjs för ett byte på kaptensstolen redan nu.

I kommande rekryteringsprocess hade Jens T varit ett bärande namn – nu tvingas Reinfeldt och SvFF söka på två fronter, i sökandet efter en helt ny landslagsledning. Kvar är förre elitspelaren, Stefan Pettersson, 60 år, som har rollen som chef för A-landslaget efter tidigare Lars Richt.

-Jag har trivts jättebra med min roll på förbundet, men jag är fotbollsarbetare och fattar mina beslut efter det. Jag  ser stora möjligheter i min nya klubb, ambitionen är att vi ska utvecklas och bli ett hot ute i Europa, förklarar Jens T Andersson.

Azerbajdzjan är mitt upp i en blodig konflikt med Armenien om regionen Nagorno-Karabach.  Sverige möter Azerbajdzjan i EM-kval i Baku den 16 november, då har Jens T redan börjat sin anställning i Nefttju Baku.

För Fotbollskanalen medger Jens T Andersson att hans beslut handlar om ekonomi.

-Som alltid när man tar ställning till den här typen av erbjudanden finns flera faktorer i vågskålen. En del är ekonomi, både när det handlar om klubben och för min egen del.

Märkliga metoder

Nefttji Baku har spelat gruppspel i Champions League och har sedan Sovjet-tiden nio ligatitlar och sex cupguld.  Oljebolaget Socar var tidigare sponsor för UEFA, men har nu all uppmärksamhet på sin egen klubb. Det är Jens T som ska leda lagets fortsatta utveckling.

Som Åke Stolt, krönikör i Idrottens Affärer, framhållit har nyvalde SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldt, allt svårare att styra Svff-verksamheten. I en intervju med Expressen har avslöjats häpnadsväckande detaljer. 

Som att interjuver ska bokas månader i förväg, att han på förbundets bekostnad låtit anställa en medarbetare, på halvtid, som är inhyst i eget rum på förbundets kansli. Intervjun bandas, och presschefen, Petra Thorén, tidigare Aftonbladet-journalist sitter med hela tiden.

En media-hantering fjärran från föregångare som Karl-Erik Nilsson och Lars Åke Lagrell önskade.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.