Mardrömmen på Fotbollförbundet

Högst överraskande har fotbollens landslagschef, Jens T Andersson, 51 år i november, meddelat sin avgång. Lockad av oljepengar i Azerbajdzjan tillträder han en tjänst som sportchef i oljelandets ledande klubb, Nefttiju Baku PFC, som ägs av det statliga oljebolaget, Socar.

-Jag förstår att folk har synpunkter, men bra erbjudanden kommer sällan enligt tidtabell, säger han till Fotbollskanalen.

Samtidigt kommer ytterligare uppgifter om problem på fotbollförbundet

janne Andersson och Håkan Sjöstrands samarbete spricker. Håkan lämnar fotbollförbundet vid nyår, men står till tjänst i ytterligare månader. Och Janne Andersson har en osäker framtid. Foto: Marcus Ericsson / TT

Jens T har varit både sportchef och vd. i AIK, han har tränat Sirius och har varit sportchef i danska AGF Aarhus och Hajduk Split i Kroatien.  2021 valdes han till ordförande i SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll men lämnade redan 2022 för den nyinrättade tjänsten som landslagschef med ansvar för SvFF:s samtliga landslag. 

Måste hitta ersättare

För SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt fortsätter mardrömmen. Hans generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, meddelade redan i våras att han gör sin sista arbetsdag 31 januari i år. 

Andrea Möllerberg, 50 år, och kanslichef på Stockholms Fotbollförbund pekas ut som Håkans efterträdare. Enligt uppgift har Reinfeldt förordat en kvinna på posten.

Förbundskapten Janne Andersson A-landslag trampar vatten och Sveriges chanser att nå nästa års EM-slutspel i Tyskland är näst intill obefintliga. Janne har kontrakt över 2024 men starka röster höjs för ett byte på kaptensstolen redan nu.

I kommande rekryteringsprocess hade Jens T varit ett bärande namn – nu tvingas Reinfeldt och SvFF söka på två fronter, i sökandet efter en helt ny landslagsledning. Kvar är förre elitspelaren, Stefan Pettersson, 60 år, som har rollen som chef för A-landslaget efter tidigare Lars Richt.

-Jag har trivts jättebra med min roll på förbundet, men jag är fotbollsarbetare och fattar mina beslut efter det. Jag  ser stora möjligheter i min nya klubb, ambitionen är att vi ska utvecklas och bli ett hot ute i Europa, förklarar Jens T Andersson.

Azerbajdzjan är mitt upp i en blodig konflikt med Armenien om regionen Nagorno-Karabach.  Sverige möter Azerbajdzjan i EM-kval i Baku den 16 november, då har Jens T redan börjat sin anställning i Nefttju Baku.

För Fotbollskanalen medger Jens T Andersson att hans beslut handlar om ekonomi.

-Som alltid när man tar ställning till den här typen av erbjudanden finns flera faktorer i vågskålen. En del är ekonomi, både när det handlar om klubben och för min egen del.

Märkliga metoder

Nefttji Baku har spelat gruppspel i Champions League och har sedan Sovjet-tiden nio ligatitlar och sex cupguld.  Oljebolaget Socar var tidigare sponsor för UEFA, men har nu all uppmärksamhet på sin egen klubb. Det är Jens T som ska leda lagets fortsatta utveckling.

Som Åke Stolt, krönikör i Idrottens Affärer, framhållit har nyvalde SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldt, allt svårare att styra Svff-verksamheten. I en intervju med Expressen har avslöjats häpnadsväckande detaljer. 

Som att interjuver ska bokas månader i förväg, att han på förbundets bekostnad låtit anställa en medarbetare, på halvtid, som är inhyst i eget rum på förbundets kansli. Intervjun bandas, och presschefen, Petra Thorén, tidigare Aftonbladet-journalist sitter med hela tiden.

En media-hantering fjärran från föregångare som Karl-Erik Nilsson och Lars Åke Lagrell önskade.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen