Peters annorlunda tränarkarriär i Sverige

Peter Antoine har avlidit. Hans barska stämma och smittosamma skratt har tystnat, men så syntes och hördes han mer än de flesta andra fotbollstränare. Utan att riktigt veta vad han ville med livet när han lämnade Essen, mer än att han var besatt av fotboll kom sporten att  forma hans liv i Sverige.  

Peter gjorde karriär här och blev välkänd, som tränare, som expertkommentator i TV och som aktör i reklam tack vare sin lidelse till sporten, och i de 15-20 klubbar, dit han var knuten, uttrycker man i dag en sorg och saknad över en oförglömlig och karismatisk person. 

Fotbollstränare som blev expertkommentator i TV och som därtill medverkade i reklamfilmer, som här, anlitad av MediaMarkt

 

Hängiven sin sport, målmedveten som få, med sin speciella tyska brytning uppfattades han som en brysk person, men var egentligen mycket snäll. Så nådde han också framgångar som ledare när han blev en framgångsrik  fotbollstränare.

Han älskade sin sport, fotboll, och var fullständigt övertygad om att han visste hur konsten skulle utövas bäst, i alla lägen. Med den totala passionen hade han lika gärna kunnat nå framgång som tränare i någon annan sport om han hade velat.

Fast bandy begrep han sig inte på - och så råkade han hamna i Katrineholm i slutet i av 60-tale. I i dåtidens huvudstad för sporten, där han fick jobb.

– Det var roliga tider i Katrineholm. Jag jobbade som montör på SKF, det gillade min mamma, berättade Peter stolt en gång.

Samtal, diskussioner - och gräl

Han  flyttade med familjen från Köping och snart nog spreds ryktet om att en fotbollstokig tysk hade sökt sig tillJulita, halvvägs till Eskilstuna.

Där ute på landet började hans fotbollsresa som i Sverige inkluderade tränaruppdrag i 15-tal klubbar. 

Från bygdeföreningen sökte han sig till KSK i div III, där halva laget var året-runt-idrottare, alltså bandyspelare som gillade att spela fotboll. Peter värnade om dem och stred för att de också skulle få spela fotboll trots att KSK Bandy tog dubbla SM-guld och alltid höll sig i toppen under de här åren.

”Tysken” var härlig att jobba med som journalist på Katrineholms-Kuriren. Vi hade våra samtal, diskussioner och gräl…Han svor så det glödde för att i nästa stund skratta hjärtligt, både på och vid sidan av planen, och likaså inför såväl mot- som medspelare, för att inte tala om domarna. De fick vet att de levde... 

Han var både charmig och het, men hans goda hjärta tog ingen miste på.

Han gjorde några år som spelare, som kompromisslös centerhalv och skrämde slag på ett antal forwards. Han erkände aldrig, men hade säkert en dröm om att efterlikna en viss Beckenbauer…

Via KSK gjorde han några år i Broby, halvvägs till Nyköping   

Nannskogs minnen

Med en säregen närhet och omtanke till sina spelare nådde han resultat på både hög och lägre nivå. Det kom att känneteckna honom som tränare

Till och med impulsive och krävande Daniel Nannskog (de två var samtidigt i Assyriska) säger i dag:

- En extremt rolig och speciell tränare,. Och faktiskt, väldigt modern som visade fina sidor och brydde sig om de mjuka värdena.

Under slutet av 70-talet flyttade Peter med familj till Blekinge och under de följande åren upplevde han sin största framgångar.

Han bodde i Sölvesborg och anslöt till Mjällby som blev klubben i hans hjärta.

han tränade laget i två perioder och ledde klubben till division II. Dessutom matchade han Assyriska till allsvenskt kval.

Peter blev 79 år och avled i sviterna av en lunginflammation, dagen efter sin 79-årsdag.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen