Förre höjdaren straffas ännu mer

Anders Besseberg, norsk skidskytte förre bas, dömdes till fängelse i tre år och en månad för grov korruption under sin tid som ordförande i Internationella skidskytteförbundet. Nu straffas han ytterligare. Besseberg fråntas sitt hedersmedlemskap i Norges idrottsförbund 

Anders Bessebergs arvtagare, Olle Dahlin till vänster, och generalssekreterareb i, IBU Matthew (Max Cobb under rättegången mot Besseberg i Buskerud tingrett i januari. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den tillförordnande ordföranden i idrottsförbundet, Arne Bård Dalhaug, säger att beslutet inte har tagits med koppling till nästa steg i rättegången. I stället handlar det om att att  rätt underlag saknas för hedersmedlemskapet.

– Vi reagerar på att han får veta det genom medierna. Besseberg betonar att domen mot honom inte trätt i kraft och ser det här som en del i att vara dömd på förhand, säger Mikkel Toft Gimse, Besebergs advokat till VG.

Besseberg själv betonar att domen mot honom inte är rättsligt bindande och ser den som en del av förhandsdomen mot honom.

Bessebergs advokat  reagerar starkt på beskedet att Besseberg inte får behålla sin hedersexamen.

Men styrelsen för norsk Idrott anser att Besseberg har skadat idrottens rykte.

Besseberg utsågs till hedersledamot i NIF 2013. I motiveringen stod det att "han har bidragit till utvecklingen av skidskyttet, både som tävlingsform och som tv-sänd sport". 78-åringen var president för IBU från 1993 till 2018.

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.