"Måste synliggöra vår sponsring"

Svenska Spels vd Lennart Käll brukar alltid lyfta fram sitt företags stora spelansvarstagande. Ändå låter sig det statliga spelbolaget marknadsföras av barn.
Svenska Spel använder ungdomslandslagen, men framför allt barn i sin reklam.

 

Den 1 oktober 2010 införde Svenska Spel åldersgräns på samtliga sina produkter – på eget bevåg. Samtidigt utbildades alla ombud att fråga om legitimation på alla som kunde misstänkas vara under 25 år. 

Inte konsekvent

Däremot är Svenska Spel inte lika konsekvent när det gäller minderåriga och reklam. För några år sedan, när begreppet Gräsroten där 50 miljoner kronor varje år fördelas ut till de största idrottsföreningarnas ungdomssektioner, använde sig Svenska Spel av åttaåringar i reklamfilmen – vilket väckte anstöt hos många.

”Vi ska aldrig sammankoppla barn med våra produkter i någon form av säljande verksamhet. Men när det gäller modervarumärket kan barn synas när man inte marknadsför spel. Det är den avgränsningen vi har”, hette det i ett utlåtande den gången. 

Nu dyker andra exempel upp.

Svenska Spel är en stor sponsor av Svenska Fotbollförbundet – och har sett till att de svenska pojk- och flicklandslagen i just fotboll bär en blaffig Svenska Spel-logotype på sina tröjor. Detta trots att många av killarna och tjejerna har minst två år kvar innan de ens själva får spela på Svenska Spels produkter. 

"Vill synliggöra sponsringen"

- Vi har endast vuxna som målgrupp för vår kommunikation. Som starkt engagerade i svensk idrott vill vi synliggöra vilket värde vårt samarbete med Svenska Fotbollförbundet har för ungdomsfotbollen. I sådana sammanhang händer det att vi i vår kommunikation visualiserar nyttan och ändamålet med filmer där minderåriga förekommer, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska Spel, som svar på gräsrotsdiskussionen och ungdomslandslagens reklam.

Hur väl klingar detta med ert ställningstagande om att vara ett spelbolag som tar spelansvar?

- Det är viktigt att titta på i vilken kontext minderåriga förekommer i vår marknadsföring. Vi är väldigt tydliga med vår 18-årsgräns för spel. Samtidigt måste vi kunna synliggöra värdet av vår sponsring. I det sammanhanget förekommer ibland barn och ungdomar. Denna marknadsföring innehåller dock ingen uppmaning att spela och enskilda spelprodukter visas inte. Det är vuxna som är målgruppen och syftet är att berätta om hur vi bidrar till utvecklingen av idrotten, inte minst på gräsrotsnivå.

Så ni tänker fortsätta med det?

- Vi tänker fortsätta berätta att vår sponsring har en positiv effekt på bland annat ungdomsidrotten. Samtidigt inser vi att marknadsföringen kan väcka anstöt hos vissa. Det är därför en fråga som vi är observanta på och vi är noga med att följa de regler och riktlinjer som finns kring marknadsföring av spel. När det gäller exponeringen av vår logotyp på ungdomslandslagens matchställ så beslutade vi förra året att upphöra med denna. Logotypen kommer fasas ut i takt med att lagen får nya ställ. Vi håller med om att ungdomslandslagens matchställ inte är rätt ställe att exponera vårt varumärke på.

Tobias Jansson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.