Fotbollförbundet vill ha 3,6 miljarder

Ett statligt stöd på 3,6 miljarder kronor för att bygga ut fyra arenor inför EM 2016. Det var budskapet från fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vid mötet med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Med de pengarna kan Sverige få arrangera EM 2016.
Annons

I maj beslutar Uefa vilket land som får arrangera EM 2016. I en gemensam ansökan presenterar Norge fyra arenor och Sverige fem.

- Ansökan ska lämnas in i februari och UEFA utser arrangör i maj 2010. Övriga som söker är är Italien, Frankrike och Turkiet, berättar Sune Hellströmer på förbundet.

Otillräckliga svenska arenor

Nu har förbundet och företrädare för Göteborg, Helsingborg, Malmö, Solna och Stockholm träffat kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och diskuterat förutsättningarna för Sverige och Norges gemensamma ansökan om Euro 2016.

Kruxet är att tre av de fem svenska arenorna måste byggas om. Ullevi i Göteborg måste rymma 60 000 åskådare, Olympia i Helsingborg och Swedbank Stadion i Malmö ska kunna ta emot 35 000 åskådare.

- Regeringen vill att Sverige ska arbeta för att ta hem stora arrangemang. Nu hoppas vi att regeringen ser att intäkterna av ett EM är så stora att den kommer att hjälpa oss att ta hem det här arrangemanget, säger förbundsordförande Lars-Åke Lagrell.

Just ombyggnationen av de tilltänkta EM-arenorna arenorna är den stora utgiftsposten. Beräkningar visar att det kostar 1,7 miljarder att bygga om Ullevi i Göteborg, 750 miljoner att rusta Olympia i Helsingborg, 800 miljoner för att förnya Swedbank Arena i Malmö och 300 miljoner för att förbättra Stockholm Arena.

”Det handlar om mycket pengar”

- Det var första gången vi hörde siffrorna. Vi fick en ordentlig genomgång kring bakgrund, arenabehov och de samhällsekonomiska effekterna, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet, till SvD.

- Vi vet att vi kan arrangera men vi måste också ha arenor så att vi klarar konkurrensen. Annars är det ingen vits att lägga ned kraft, har Lars-Åke Lagrell tidigare betonat.

Regeringen har bara en månad till att fundera och besluta. Enligt Lena Adelsohn Liljeroth fortsätter dialogen med fotbollsfolket.

- Men hon förklarade också att det handlar om mycket pengar och att det självklart måste vägas mot andra behov i samhället, säger Erik Kristow,
Lagrell betonar att det inte handlar om någon förlustgaranti utan här handlar det om ett lönsamt arrangemang för förbundet och för Sverige.
- Vi vill helt enkelt diskutera hur vi kan samarbeta för att stärka arena-biten som idag är den svaga punkten i vår ansökan, säger Lagrell.

Garantisumma som aldrig utnyttjades

- Inför arrangemanget av EM 1992 så fick SvFF en liten statlig garantisumma ställd via Tipstjänst, den behövde dock aldrig utnyttjas. Men vi behöver samarbete och hjälp.

Slutspelet i EM 2016 ska för första gången spelas med 24 lag istället för som tidigare 16 lag. Antalet matcher i detta slutspel blir hela 51 (varav troligen 28 inklusive finalen i så fall spelas i Sverige). En större turnering höjer förstås kraven på arrangören, men ökar också vinsten och nyttan för värdlandet.

EM 2008 i Österrike/Schweiz blev en mycket god affär för de båda värdländerna. En undersökning gjord i Österrike under och efter EM visar att statskassan där stärktes med motsvarande minst tre miljarder svenska kronor i direkta intäkter på de många extra turisterna. Därtill kommer ytterligare vinster i indirekta intäkter (skatteuttag), uppmärksamhet, och en förbättrad "infrastruktur" inför kommande evenemang.

Kan bilda ett nytt EM-bolag

Norges Fotbollförbund har för den norska regeringen presenterat en noggrann förstudie av de samhällsekonomiska effekterna av ett fotbolls-EM med 24 lag. De försiktigaste kalkylerna i den rapporten pekar mot drygt fyra miljarder (norska kronor) i direkt vinst för den norska statskassan.

- Vi har inte heller begärt något av den norska staten, vi har däremot bjudit in dom till en dialog om hur vi tillsammans kan lösa finansieringen, säger Norska Fotballforbundets ordförande Sondre Kåfjord som också deltog i dagens möte på Kulturdepartementet.

Det finns flera förslag till ekonomiska lösningar. Det är inte heller uteslutet med en liknande lösning som vid EM i Portugal 2004. Då startade UEFA, det portugisiska fotbollförbundet och den portugisiska staten gemensamma bolag för att ro iland alla förberedelser på ett bra sätt.

Fakta

Ansökan om Euro 2016

December 2005: Initiativ från samhället
2006-2007: Sonderingar och diskussioner
Sommaren 2008: SvFF och NFF beslutar formellt om att starta ansökningsarbetet September 2008: Första informationen till Kulturdepartementet
9 mars 2009: Intresseanmälan inlämnad
24 mars 2009: UEFA utser Frankrike, Italien, Sverige-Norge samt Turkiet till officiella kandidater till EURO 2016
April 2009: UEFA:s meddelar vilka kriterier som ska gälla
Juli 2009: Norges interna ansökningsprocess avslutad: Oslo, Lilleström, Stavanger, Trondheim utvalda
2 september: NFF överlämnar "Invitation till dialog om statstillskott" till Kulturminister Trond Giske
15 februari 2010: Ansökan ska inlämnas till UEFA
27 maj 2010: UEFA tar beslut om värdnation(er) för EURO 2016

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.