Lagrell: - Vi kan tjäna enorma pengar

I dag avslöjar Lars-Åke Lagrell varför Sverige och Norge ska göra allt för att få fotbolls-EM 2016. - Vi kan tjäna enormt stora pengar. Det här är en fantastisk möjlighet, dessutom skapas 6 800 årsarbetstillfällen, vi får internationell uppmärksamhet och hit kommer åtskilliga tusen besökare, betonar Lars-Åke Lagrell i en exklusiv intervju för Idrottens Affärer.

Lars-Åke Lagrell vill redovisa fakta och han gör det i dag i Idrottens Affärer. Dels i en intervju och dels i en krönika där han själv skriver om förutsättningarna att ro hem arrangemanget.

Göteborg & co tog initiativet till ett EM i Sverige, Svenska Fotbollförbundet nappade och via kontakt med Norges Fotbollsförbund påbörjades en gemensam jakt om att erövra värdskapet för Euro 2016.

I februari ska Uefa ha alla kompletta projektbeskrivningar på beslutsbordet. Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, manar på sina styrkor och vill se allt färdigt till årsskiftet.

Kan redan påvisa ett överskott

Det är regeringen som avgör. Lagrell och en delegation från matchstäderna uppvaktade idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och bad om ett statligt stöd på 3,6 miljarder för att bygga ut de aktuella arenorna.

- Många fokuserar på kostnaden när det i själva verket handlar om de stora vinster som väntar. Ja, jag säger så för all erfarenhet från exempelvis de tre föregående europamästerskapen som vi också har granskat noga visar på stora värden.

- Betänk att EM här 1992 gav 17,5 miljoner i överskott och då deltog åtta lag. Nu, 17 år senare, medverkar 24 lag och intäkterna är betydligt större.

Han har tagit hjälp av Ossian Stiernstrand, en auktoritet när det gäller att beräkna intäkter och utgifter vid stora internationella evenemang.

- Vi har siffror på vad EM kan ge. Det är mycket stora nettointäkter.

- Jag försäkrar, det är så långt ifrån en glädjekalkyl man kan komma. Det är vinsten i pengar, men det finns så mycket mera att vinna.

"I min värld finns det inget nej"

- Ett EM skulle ge 6 800 årsarbetstillfällen. Och vi får besök av åtskilliga tusen fotbollsfans. Vid senaste EM såldes två miljoner biljetter, men totalt rörde sig åtta miljoner besökare vid arenorna och på alla Fun Parks.

Lagrell stannar upp, och säger sedan:

- Det här ger effekter över flera år och i många avseenden. I min värld finns inte ett nej.

- Jag kan inte tänka mig annat än att regeringen ser de enorma skatteintäkterna när de nu ska syna förutsättningarna.

Lagrell och Ossian Stiernstrand, som är forsknings- och utvecklingsansvarig på Göteborg & co, har synat EM i Österrike/Schweiz 2008. Ett arrangemang som påminner mycket om det koncept som Norge/Sverige nu presenterar.

Inget lockar mer än fotboll

- Fotbolls-EM är det enda arrangemang som garanterat går att räkna hem. Det finns heller inget annat evenemang som lockar så många utländska besökare.

- Kom ihåg hur uppskattningsvis 100 000 svenskar var på plats när vi mötte Paraguay i VM i Berlin 2006, varav cirka 50 000 hade biljetter till Olympiastadion.

- Och som nu, vi vet att alla matcher blir slutsålda.

Lagrell har i samtalen med Lena Adelsohn Liljeroth betonat att Ossian Stiernstrand kan bistå regeringen till ett beslutsunderlag. Inte minst kan han påvisa effekterna i Österrike/Schweiz.

- När de till och med i regeringsförklaringen framhåller intresset av att Sverige ska få stora internationella arrangemang då vore det väl självaste den. Det här är störst och vi har en jättechans att bli värd för ett sådant gigantiskt, underbart äventyr.

Utredning för 5 miljoner

Lagrell berättar att det kostar Svenska Fotbollsförbundet fem miljoner kronor att sammanställa en EM-ansökan.

- Det tar vi, men sedan är vi öppna för ett resonemang när det gäller fördelningen av ett överskott. Det finns absolut inget som säger att vi ska ta hela kakan. Det blir en fråga mellan förbundet och regeringen, fastslår Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

 

Fakta

Euro 2016

Norge och Sverige gör en gemensam ansökan om att få Euro 2016.
Sverige arrangerade EM 1992 då endast åtta lag deltog. Sedan utökades turneringen till 16 lag som 2016 ska bli 24 lag.

Uefa har granskat buden och valt ut fyra intressenter. Frankrike, Italien och Turkiet är konkurrenter till det svensk/norska förslaget.

Planeringen har kommit långt. Regeringarna i Norge och Sverige har uppvaktats. Det finns kalkyler för kostnader och intäkter.

Fyra arenor i Norge och fem i Sverige är aktuella. Stockholm, Solna, Göteborg, Helsingborg och Malmö ska bli spelplatser och arenorna måste renoveras och byggas ut. Därför krävs ett statligt stöd på 3,6 miljarder kronor. Det önskemålet ska nu regeringen ta ställning till.

Diskussionerna hittills har resulterat i ett förslag om att öppningsmatchen spelas i Oslo, semifinalerna i Stockholm och Oslo medan Nya Ullevi Göteborg blir finalarena.

- Så ser jag det i dag. Göteborg har många fördelar. Framför allt erfarenhet, geografiska fördelar och logistik. Här kan ett presscenter och Uefas konvent genomföras med närhet till arenan, säger Lars-Åke Lagrell.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.