Lagrell: - Vi kan tjäna enorma pengar

I dag avslöjar Lars-Åke Lagrell varför Sverige och Norge ska göra allt för att få fotbolls-EM 2016. - Vi kan tjäna enormt stora pengar. Det här är en fantastisk möjlighet, dessutom skapas 6 800 årsarbetstillfällen, vi får internationell uppmärksamhet och hit kommer åtskilliga tusen besökare, betonar Lars-Åke Lagrell i en exklusiv intervju för Idrottens Affärer.

Lars-Åke Lagrell vill redovisa fakta och han gör det i dag i Idrottens Affärer. Dels i en intervju och dels i en krönika där han själv skriver om förutsättningarna att ro hem arrangemanget.

Göteborg & co tog initiativet till ett EM i Sverige, Svenska Fotbollförbundet nappade och via kontakt med Norges Fotbollsförbund påbörjades en gemensam jakt om att erövra värdskapet för Euro 2016.

I februari ska Uefa ha alla kompletta projektbeskrivningar på beslutsbordet. Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, manar på sina styrkor och vill se allt färdigt till årsskiftet.

Kan redan påvisa ett överskott

Det är regeringen som avgör. Lagrell och en delegation från matchstäderna uppvaktade idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och bad om ett statligt stöd på 3,6 miljarder för att bygga ut de aktuella arenorna.

- Många fokuserar på kostnaden när det i själva verket handlar om de stora vinster som väntar. Ja, jag säger så för all erfarenhet från exempelvis de tre föregående europamästerskapen som vi också har granskat noga visar på stora värden.

- Betänk att EM här 1992 gav 17,5 miljoner i överskott och då deltog åtta lag. Nu, 17 år senare, medverkar 24 lag och intäkterna är betydligt större.

Han har tagit hjälp av Ossian Stiernstrand, en auktoritet när det gäller att beräkna intäkter och utgifter vid stora internationella evenemang.

- Vi har siffror på vad EM kan ge. Det är mycket stora nettointäkter.

- Jag försäkrar, det är så långt ifrån en glädjekalkyl man kan komma. Det är vinsten i pengar, men det finns så mycket mera att vinna.

"I min värld finns det inget nej"

- Ett EM skulle ge 6 800 årsarbetstillfällen. Och vi får besök av åtskilliga tusen fotbollsfans. Vid senaste EM såldes två miljoner biljetter, men totalt rörde sig åtta miljoner besökare vid arenorna och på alla Fun Parks.

Lagrell stannar upp, och säger sedan:

- Det här ger effekter över flera år och i många avseenden. I min värld finns inte ett nej.

- Jag kan inte tänka mig annat än att regeringen ser de enorma skatteintäkterna när de nu ska syna förutsättningarna.

Lagrell och Ossian Stiernstrand, som är forsknings- och utvecklingsansvarig på Göteborg & co, har synat EM i Österrike/Schweiz 2008. Ett arrangemang som påminner mycket om det koncept som Norge/Sverige nu presenterar.

Inget lockar mer än fotboll

- Fotbolls-EM är det enda arrangemang som garanterat går att räkna hem. Det finns heller inget annat evenemang som lockar så många utländska besökare.

- Kom ihåg hur uppskattningsvis 100 000 svenskar var på plats när vi mötte Paraguay i VM i Berlin 2006, varav cirka 50 000 hade biljetter till Olympiastadion.

- Och som nu, vi vet att alla matcher blir slutsålda.

Lagrell har i samtalen med Lena Adelsohn Liljeroth betonat att Ossian Stiernstrand kan bistå regeringen till ett beslutsunderlag. Inte minst kan han påvisa effekterna i Österrike/Schweiz.

- När de till och med i regeringsförklaringen framhåller intresset av att Sverige ska få stora internationella arrangemang då vore det väl självaste den. Det här är störst och vi har en jättechans att bli värd för ett sådant gigantiskt, underbart äventyr.

Utredning för 5 miljoner

Lagrell berättar att det kostar Svenska Fotbollsförbundet fem miljoner kronor att sammanställa en EM-ansökan.

- Det tar vi, men sedan är vi öppna för ett resonemang när det gäller fördelningen av ett överskott. Det finns absolut inget som säger att vi ska ta hela kakan. Det blir en fråga mellan förbundet och regeringen, fastslår Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

 

Fakta

Euro 2016

Norge och Sverige gör en gemensam ansökan om att få Euro 2016.
Sverige arrangerade EM 1992 då endast åtta lag deltog. Sedan utökades turneringen till 16 lag som 2016 ska bli 24 lag.

Uefa har granskat buden och valt ut fyra intressenter. Frankrike, Italien och Turkiet är konkurrenter till det svensk/norska förslaget.

Planeringen har kommit långt. Regeringarna i Norge och Sverige har uppvaktats. Det finns kalkyler för kostnader och intäkter.

Fyra arenor i Norge och fem i Sverige är aktuella. Stockholm, Solna, Göteborg, Helsingborg och Malmö ska bli spelplatser och arenorna måste renoveras och byggas ut. Därför krävs ett statligt stöd på 3,6 miljarder kronor. Det önskemålet ska nu regeringen ta ställning till.

Diskussionerna hittills har resulterat i ett förslag om att öppningsmatchen spelas i Oslo, semifinalerna i Stockholm och Oslo medan Nya Ullevi Göteborg blir finalarena.

- Så ser jag det i dag. Göteborg har många fördelar. Framför allt erfarenhet, geografiska fördelar och logistik. Här kan ett presscenter och Uefas konvent genomföras med närhet till arenan, säger Lars-Åke Lagrell.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.