Lagrell: - Vi kan tjäna enorma pengar

I dag avslöjar Lars-Åke Lagrell varför Sverige och Norge ska göra allt för att få fotbolls-EM 2016. - Vi kan tjäna enormt stora pengar. Det här är en fantastisk möjlighet, dessutom skapas 6 800 årsarbetstillfällen, vi får internationell uppmärksamhet och hit kommer åtskilliga tusen besökare, betonar Lars-Åke Lagrell i en exklusiv intervju för Idrottens Affärer.

Lars-Åke Lagrell vill redovisa fakta och han gör det i dag i Idrottens Affärer. Dels i en intervju och dels i en krönika där han själv skriver om förutsättningarna att ro hem arrangemanget.

Göteborg & co tog initiativet till ett EM i Sverige, Svenska Fotbollförbundet nappade och via kontakt med Norges Fotbollsförbund påbörjades en gemensam jakt om att erövra värdskapet för Euro 2016.

I februari ska Uefa ha alla kompletta projektbeskrivningar på beslutsbordet. Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, manar på sina styrkor och vill se allt färdigt till årsskiftet.

Kan redan påvisa ett överskott

Det är regeringen som avgör. Lagrell och en delegation från matchstäderna uppvaktade idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och bad om ett statligt stöd på 3,6 miljarder för att bygga ut de aktuella arenorna.

- Många fokuserar på kostnaden när det i själva verket handlar om de stora vinster som väntar. Ja, jag säger så för all erfarenhet från exempelvis de tre föregående europamästerskapen som vi också har granskat noga visar på stora värden.

- Betänk att EM här 1992 gav 17,5 miljoner i överskott och då deltog åtta lag. Nu, 17 år senare, medverkar 24 lag och intäkterna är betydligt större.

Han har tagit hjälp av Ossian Stiernstrand, en auktoritet när det gäller att beräkna intäkter och utgifter vid stora internationella evenemang.

- Vi har siffror på vad EM kan ge. Det är mycket stora nettointäkter.

- Jag försäkrar, det är så långt ifrån en glädjekalkyl man kan komma. Det är vinsten i pengar, men det finns så mycket mera att vinna.

"I min värld finns det inget nej"

- Ett EM skulle ge 6 800 årsarbetstillfällen. Och vi får besök av åtskilliga tusen fotbollsfans. Vid senaste EM såldes två miljoner biljetter, men totalt rörde sig åtta miljoner besökare vid arenorna och på alla Fun Parks.

Lagrell stannar upp, och säger sedan:

- Det här ger effekter över flera år och i många avseenden. I min värld finns inte ett nej.

- Jag kan inte tänka mig annat än att regeringen ser de enorma skatteintäkterna när de nu ska syna förutsättningarna.

Lagrell och Ossian Stiernstrand, som är forsknings- och utvecklingsansvarig på Göteborg & co, har synat EM i Österrike/Schweiz 2008. Ett arrangemang som påminner mycket om det koncept som Norge/Sverige nu presenterar.

Inget lockar mer än fotboll

- Fotbolls-EM är det enda arrangemang som garanterat går att räkna hem. Det finns heller inget annat evenemang som lockar så många utländska besökare.

- Kom ihåg hur uppskattningsvis 100 000 svenskar var på plats när vi mötte Paraguay i VM i Berlin 2006, varav cirka 50 000 hade biljetter till Olympiastadion.

- Och som nu, vi vet att alla matcher blir slutsålda.

Lagrell har i samtalen med Lena Adelsohn Liljeroth betonat att Ossian Stiernstrand kan bistå regeringen till ett beslutsunderlag. Inte minst kan han påvisa effekterna i Österrike/Schweiz.

- När de till och med i regeringsförklaringen framhåller intresset av att Sverige ska få stora internationella arrangemang då vore det väl självaste den. Det här är störst och vi har en jättechans att bli värd för ett sådant gigantiskt, underbart äventyr.

Utredning för 5 miljoner

Lagrell berättar att det kostar Svenska Fotbollsförbundet fem miljoner kronor att sammanställa en EM-ansökan.

- Det tar vi, men sedan är vi öppna för ett resonemang när det gäller fördelningen av ett överskott. Det finns absolut inget som säger att vi ska ta hela kakan. Det blir en fråga mellan förbundet och regeringen, fastslår Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

 

Fakta

Euro 2016

Norge och Sverige gör en gemensam ansökan om att få Euro 2016.
Sverige arrangerade EM 1992 då endast åtta lag deltog. Sedan utökades turneringen till 16 lag som 2016 ska bli 24 lag.

Uefa har granskat buden och valt ut fyra intressenter. Frankrike, Italien och Turkiet är konkurrenter till det svensk/norska förslaget.

Planeringen har kommit långt. Regeringarna i Norge och Sverige har uppvaktats. Det finns kalkyler för kostnader och intäkter.

Fyra arenor i Norge och fem i Sverige är aktuella. Stockholm, Solna, Göteborg, Helsingborg och Malmö ska bli spelplatser och arenorna måste renoveras och byggas ut. Därför krävs ett statligt stöd på 3,6 miljarder kronor. Det önskemålet ska nu regeringen ta ställning till.

Diskussionerna hittills har resulterat i ett förslag om att öppningsmatchen spelas i Oslo, semifinalerna i Stockholm och Oslo medan Nya Ullevi Göteborg blir finalarena.

- Så ser jag det i dag. Göteborg har många fördelar. Framför allt erfarenhet, geografiska fördelar och logistik. Här kan ett presscenter och Uefas konvent genomföras med närhet till arenan, säger Lars-Åke Lagrell.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.