SM-finalen kostade 11 miljoner

SM-finalen i bandy på Studenternas IP i Uppsala slog alla möjliga rekord. Hammarby vann för första gången, vädret har aldrig varit värre, åskådarna (25 560) aldrig så många, tv-tittarna aldrig flera (839 000) och budgeten aldrig större. 11 miljoner kostade tidernas kalas i snöstorm.

Tänk att så många kan ha roligt när väder och vind gör allt och lite till för att förstöra ett evenemang. 25 560 stod där genomfrusna och blöta och det bara fortsatte att snöa och blåsa. Och ändå var alla glada till slut. Mer eller mindre i alla fall, Hammarby-fansen jublade mest men hälsingarna hängde på då de ändå tyckte att det var kul att var en part av en SM-final.

Kul att se alla stelfrusna

Dessa 25 000 betraktades av 839 000 tittare som satt hemma i stugvärmen och ett makalöst scenario på tv. Skrattretande på sitt sätt, men hur ska man förklara att rekordmånga följde något som egentligen var löjeväckande.  De såg snöskottning och en publikmassa i ett enda vitt töcken.

Alla tyckte onekligen att det var underhållande nog. Ändå pågick dramat rekordlänge. Försnack, 3x30 minuters så kallat spel med två pauser på runt 20 minuter vardera. Plus prisutdelning.  Nästan tre timmar totalt.

839 000 tittare fanns som mest vid tv-apparaterna, i snitt 665 000. 250 000 fler än i fjol.

Fler än vid Champions League

- Det är fler tittare än vad en Champions League-final i fotboll har. Det är ett bevis på att bandy är en utav de stora tv-sporterna, konstaterade SVT:s Chris Härenstam och siffrorna blev än mera anmärkningsvärda.

11 miljoner kronor kostar SM-finalerna i Uppsala att arrangera. Dryga 8 miljoner kommer från biljettintäkter och försäljning, 3 från sponsorer.

För säkerhets skull har Uppsala kommun lovat en förlustgaranti på 2,8 miljoner. Men det är Svenska Bandyförbundet som äger arrangemanget och därför är många siffror hemligstämplade, därmed också förbundets egen vinst. 

Förbundet tar 1 miljon

Över huvud taget har inga fakta runt avtalet mellan kommunen och förbundet framkommit. Men bedömningen måste vara den att förbundet tjänar runt 1 miljoner kronor på SM-finalerna.

Det nuvarande avtalet tillkom i december 2009 när Göteborg gärna ville ta över. Förbundet hade då en bra förhandlingsposition eftersom Uppsala ovillkorligen ville behålla arrangemanget och det slutade med att ett nytt avtal som sträcker sig till och med 2012.

Arrangemanget kräver stora utgifter. Som hyra av tält och extraläktare, det är de tunga bitarna. Därtill marknadsföring, bankett på Uppsala slott och Konserthuset.

Stora spinoff-effekter

Efter 2009-års final fick kommunen skjuta till 3,4 miljoner kronor eftersom det saknades så mycket på bandyfinalens konto.  I år vill inte ansvariga inte ge någon prognos. Förvisso var det flera åskådare, men extrainsatser som snöröjning i vädrets spår kostar extra.

De stora pengarna finns i själv evenemangets spinoff-effekter. 25-30 000 besökte Uppsala i helgen och de skulle äta, tanka fordon, bo någonstans och gjorde av med pengar som gynnade många näringsidkare.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.

Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor  för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

0-ringen,  eller tidigare 5-dagars, världens största orienterings-tävling med över 15 000 deltagare ska arrangeras i Stockholm 2027. Som alltid i O-ringen gäller vecka 30.

O-ringen staden kommer att byggs upp i Frescati universitetsområde.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.