Regeringen har tröttnat på bråket

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu har regeringen tröttnat och gett Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att "utreda elitstödets utformning och verkan". En halv miljard står på spel.

Beslutet och i lika hög grad problemet är att SOK ska äska pengar hos RF.

- Det är vi på SOK och SPK som äger OS- och Paralympicsfrågan, och då borde regeringen prata med oss och lyssna på vad vi säger. Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig helt obegripligt.

Det är Stefan Lindebergs senaste utspel och som retar de ansvariga på RF.

Startar en utredning

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu vill regeringen att Centrum för idrottsforskning (CIF) "genomför en fördjupad analys av det samlade elitstödets utformning och verkan samt övrig verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft”.

Samtidigt ska CIF, som det heter, analysera i vilken omfattning idrottens organisation och verksamhet på alla nivåer medverkar till att uppfylla syftet med statsbidraget att människor med annan kulturell och etnisk bakgrund ska bli mer delaktiga i idrotten.

Arbetet får ta tid, eftersom kulturdepartementet anger att först den 1 juni 2012 ska en rapport vara färdig.

Hotar med halverat OS-deltagande

Beslutet från regeringen är ett resultat av den senaste ordfighten mellan Stefan Lindeberg på SOK och Karin Mattsson Weijber på RF.

- Om inte SOK får begärda pengar kan halva den svenska OS-truppen få stanna hemma, hotade ordföranden Stefan Lindeberg.

På RF står man helt frågande inför kraven och hänvisar till en tidigare överenskommelse.

Saknar 17 miljoner

Enligt Stefan Lindeberg har Riksidrottsförbundet begärt endast 34 miljoner kronor i speciellt OS-stöd av regeringen.

- Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig obegripligt, menade Lindeberg som saknar 17 miljoner och att det kommer slå hårt mot svensk OS-representation.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber ger en annan bild. SOK har inte sökt pengar genom RF, som parterna har enats om, utan har tagit kontakt direkt med kulturdepartementet. RF ska göra ett äskande den 30 mars, enligt direktiven, och det ska egentligen inkludera SOK:s önskemål.

Idrottsbudgeten ger besked?

- Vi har bett SOK höra av sig och berätta om sina behov, men SOK har aldrig gett RF en chans, säger Karin Mattsson Weijber.

Regeringen har försökt få styrsel på hanteringen som totalt gäller mer än en halv miljard. Men parternas förhållande blir allt mera infekterat trots medlarförsök.

Vad regeringen tycker kan visa sig den 16 december när fördelningen av 1,7 miljarder i idrottsbudgeten ska presenteras.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.