Regeringen har tröttnat på bråket

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu har regeringen tröttnat och gett Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att "utreda elitstödets utformning och verkan". En halv miljard står på spel.

Beslutet och i lika hög grad problemet är att SOK ska äska pengar hos RF.

- Det är vi på SOK och SPK som äger OS- och Paralympicsfrågan, och då borde regeringen prata med oss och lyssna på vad vi säger. Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig helt obegripligt.

Det är Stefan Lindebergs senaste utspel och som retar de ansvariga på RF.

Startar en utredning

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu vill regeringen att Centrum för idrottsforskning (CIF) "genomför en fördjupad analys av det samlade elitstödets utformning och verkan samt övrig verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft”.

Samtidigt ska CIF, som det heter, analysera i vilken omfattning idrottens organisation och verksamhet på alla nivåer medverkar till att uppfylla syftet med statsbidraget att människor med annan kulturell och etnisk bakgrund ska bli mer delaktiga i idrotten.

Arbetet får ta tid, eftersom kulturdepartementet anger att först den 1 juni 2012 ska en rapport vara färdig.

Hotar med halverat OS-deltagande

Beslutet från regeringen är ett resultat av den senaste ordfighten mellan Stefan Lindeberg på SOK och Karin Mattsson Weijber på RF.

- Om inte SOK får begärda pengar kan halva den svenska OS-truppen få stanna hemma, hotade ordföranden Stefan Lindeberg.

På RF står man helt frågande inför kraven och hänvisar till en tidigare överenskommelse.

Saknar 17 miljoner

Enligt Stefan Lindeberg har Riksidrottsförbundet begärt endast 34 miljoner kronor i speciellt OS-stöd av regeringen.

- Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig obegripligt, menade Lindeberg som saknar 17 miljoner och att det kommer slå hårt mot svensk OS-representation.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber ger en annan bild. SOK har inte sökt pengar genom RF, som parterna har enats om, utan har tagit kontakt direkt med kulturdepartementet. RF ska göra ett äskande den 30 mars, enligt direktiven, och det ska egentligen inkludera SOK:s önskemål.

Idrottsbudgeten ger besked?

- Vi har bett SOK höra av sig och berätta om sina behov, men SOK har aldrig gett RF en chans, säger Karin Mattsson Weijber.

Regeringen har försökt få styrsel på hanteringen som totalt gäller mer än en halv miljard. Men parternas förhållande blir allt mera infekterat trots medlarförsök.

Vad regeringen tycker kan visa sig den 16 december när fördelningen av 1,7 miljarder i idrottsbudgeten ska presenteras.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.