Linköpings angenäma mångmiljonaffärer

Egentligen är situationen mycket angenäm. Stjärnorna vill spela i Linköpings HC. Bara det att de kostar åtskilliga miljoner. Och någon ska betala…

Det är en återkommande fråga på LHC:s styrelsemöten – klubben måste vara förutseende och klubben måste ordna finansieringen.

LHC söker finansering

- Ingen har kommit på svaret, än så länge. Men det finns idéer, menar Mike Helber, klubbdirektören, som trots uteblivna lösningar gillar förutsättningarna.

- Frågan diskuteras just nu i föreningen. Ska vi ha det lag vi vill ha kostar det mer. Vi kan inte vänta med att agera, utan måste agera nu. Vi har de förutsättningar vi har och ska göra något väldigt bra av det, säger Helber till Corren.

Det handlar om två tjeckiska storspelare och två svenska stjärnor, tillika hemvändare. En slags utbytesaffär som inleddes 2008.

Tänk om alla fyra kunde...

Önskedrömmen vore att få tillgång till alla fyra, men de pengarna finns inte i Östergötland.

Så lösningen är att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka spelar på artistkontrakt ett år till, enligt gällande avtal, och sedan avtackas.

Nästa höst skrinnar Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ut i Cloetta Center, då har de gjort sitt efter utlåningsåren i ryska KHL.

Billiga kontrakt

Två ut, två in – men riktigt så enkelt är det inte eftersom de svenska spelarna är betydligt dyrare. Tjeckerna har artistkontrakt medan avtalen för Weinhandl och Mårtensson redan är klara och enligt Corren får de löner på cirka 270 000 kronor i månaden.

Förhållandevis billiga kontrakt, men beloppen styrs av tidigare uppgörelser.

- Vi har fantastiska avtal för två världsspelare, medger Helber.

Tappar 6 miljoner i hyra

Även om Hlavac och Hlavac tjänar mer än svenskarna, tack vare artistkontrakten, blir utgifterna för Weinhandl och Mårtensson dyrare för klubben. Skatter och arbetsgivareavgifter tillkommer samtidigt som LHC tappar 6 miljoner i uteblivna hyresintäkter från St Petersburg.

Utgifterna väntas öka med 10 miljoner kronor och samtidigt ska landslagsbacken Magnus Johansson lön regleras.

Till saken hör att löneutgifterna har minskats med 12 miljoner under två år. Men nu har LHC inget annat val än att acceptera höjda lönekostnader.

"Det måsta lösa sig"

Mike Helber fastslår:

- Vi vill bli bäst, vi vill ta guld. Om vi inte vågar säga det och stå för det, hur ska vi då nå dit?

- Vi ska göra allt för att bli bäst i Sverige och hävda oss i Europa, säger Mike Helber.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.