Linköpings angenäma mångmiljonaffärer

Egentligen är situationen mycket angenäm. Stjärnorna vill spela i Linköpings HC. Bara det att de kostar åtskilliga miljoner. Och någon ska betala…

Det är en återkommande fråga på LHC:s styrelsemöten – klubben måste vara förutseende och klubben måste ordna finansieringen.

LHC söker finansering

- Ingen har kommit på svaret, än så länge. Men det finns idéer, menar Mike Helber, klubbdirektören, som trots uteblivna lösningar gillar förutsättningarna.

- Frågan diskuteras just nu i föreningen. Ska vi ha det lag vi vill ha kostar det mer. Vi kan inte vänta med att agera, utan måste agera nu. Vi har de förutsättningar vi har och ska göra något väldigt bra av det, säger Helber till Corren.

Det handlar om två tjeckiska storspelare och två svenska stjärnor, tillika hemvändare. En slags utbytesaffär som inleddes 2008.

Tänk om alla fyra kunde...

Önskedrömmen vore att få tillgång till alla fyra, men de pengarna finns inte i Östergötland.

Så lösningen är att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka spelar på artistkontrakt ett år till, enligt gällande avtal, och sedan avtackas.

Nästa höst skrinnar Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ut i Cloetta Center, då har de gjort sitt efter utlåningsåren i ryska KHL.

Billiga kontrakt

Två ut, två in – men riktigt så enkelt är det inte eftersom de svenska spelarna är betydligt dyrare. Tjeckerna har artistkontrakt medan avtalen för Weinhandl och Mårtensson redan är klara och enligt Corren får de löner på cirka 270 000 kronor i månaden.

Förhållandevis billiga kontrakt, men beloppen styrs av tidigare uppgörelser.

- Vi har fantastiska avtal för två världsspelare, medger Helber.

Tappar 6 miljoner i hyra

Även om Hlavac och Hlavac tjänar mer än svenskarna, tack vare artistkontrakten, blir utgifterna för Weinhandl och Mårtensson dyrare för klubben. Skatter och arbetsgivareavgifter tillkommer samtidigt som LHC tappar 6 miljoner i uteblivna hyresintäkter från St Petersburg.

Utgifterna väntas öka med 10 miljoner kronor och samtidigt ska landslagsbacken Magnus Johansson lön regleras.

Till saken hör att löneutgifterna har minskats med 12 miljoner under två år. Men nu har LHC inget annat val än att acceptera höjda lönekostnader.

"Det måsta lösa sig"

Mike Helber fastslår:

- Vi vill bli bäst, vi vill ta guld. Om vi inte vågar säga det och stå för det, hur ska vi då nå dit?

- Vi ska göra allt för att bli bäst i Sverige och hävda oss i Europa, säger Mike Helber.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.