Linköpings angenäma mångmiljonaffärer

Egentligen är situationen mycket angenäm. Stjärnorna vill spela i Linköpings HC. Bara det att de kostar åtskilliga miljoner. Och någon ska betala…

Det är en återkommande fråga på LHC:s styrelsemöten – klubben måste vara förutseende och klubben måste ordna finansieringen.

LHC söker finansering

- Ingen har kommit på svaret, än så länge. Men det finns idéer, menar Mike Helber, klubbdirektören, som trots uteblivna lösningar gillar förutsättningarna.

- Frågan diskuteras just nu i föreningen. Ska vi ha det lag vi vill ha kostar det mer. Vi kan inte vänta med att agera, utan måste agera nu. Vi har de förutsättningar vi har och ska göra något väldigt bra av det, säger Helber till Corren.

Det handlar om två tjeckiska storspelare och två svenska stjärnor, tillika hemvändare. En slags utbytesaffär som inleddes 2008.

Tänk om alla fyra kunde...

Önskedrömmen vore att få tillgång till alla fyra, men de pengarna finns inte i Östergötland.

Så lösningen är att Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka spelar på artistkontrakt ett år till, enligt gällande avtal, och sedan avtackas.

Nästa höst skrinnar Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson ut i Cloetta Center, då har de gjort sitt efter utlåningsåren i ryska KHL.

Billiga kontrakt

Två ut, två in – men riktigt så enkelt är det inte eftersom de svenska spelarna är betydligt dyrare. Tjeckerna har artistkontrakt medan avtalen för Weinhandl och Mårtensson redan är klara och enligt Corren får de löner på cirka 270 000 kronor i månaden.

Förhållandevis billiga kontrakt, men beloppen styrs av tidigare uppgörelser.

- Vi har fantastiska avtal för två världsspelare, medger Helber.

Tappar 6 miljoner i hyra

Även om Hlavac och Hlavac tjänar mer än svenskarna, tack vare artistkontrakten, blir utgifterna för Weinhandl och Mårtensson dyrare för klubben. Skatter och arbetsgivareavgifter tillkommer samtidigt som LHC tappar 6 miljoner i uteblivna hyresintäkter från St Petersburg.

Utgifterna väntas öka med 10 miljoner kronor och samtidigt ska landslagsbacken Magnus Johansson lön regleras.

Till saken hör att löneutgifterna har minskats med 12 miljoner under två år. Men nu har LHC inget annat val än att acceptera höjda lönekostnader.

"Det måsta lösa sig"

Mike Helber fastslår:

- Vi vill bli bäst, vi vill ta guld. Om vi inte vågar säga det och stå för det, hur ska vi då nå dit?

- Vi ska göra allt för att bli bäst i Sverige och hävda oss i Europa, säger Mike Helber.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carléntycker att livet är  ganska behagligt just nu.Malmö FF fortsätter att förstärka sin maktposition inom svensk fotboll. Om MFF besegrar Rangers i dubbelmötet finns 90 miljoner inom räckhåll. Det är bara början på utbetalningarna om framgångarna fortsätter.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.