Sjarapova ensam är en industri

Helst ska du vara tjej och riktigt duktig på att spela tennis. Då tjänar du grova pengar och blir till och med miljonär. Sju av världens tio rikaste idrottstjejer sysslar med just tennis. Maria Sjarapova har själv byggt en mångmiljonindustri.

Forsbes presenterar en världslista och det är alltså tre tjejer från andra idrotter som spränger tennisdominansen.

Tre undantag på listan

Banracingens Danica Patrick från USA, konståkningens Kim Yu-Na, Sydkorea, och golfspelaren Paula Creamer, USA, har trängt sig in på tio-i-topp.

Maria Sjarapova är överlägsen och tjänade under 2010 dubbelt så mycket som tvåan, danskan Caroline Wozniacki. Men så har Sjarapova också utvecklat en mindre industri runt sitt namn och varumärke.

Sjarapova lockar framträdande sponsorer som Nike, Head, Evian, Sony Ericsson och Tag Heuer. Det absolut främsta kontraktet skrev hon i fjol när Nike och hon enades om en uppgörelse som sträcker sig åtta år framåt i tiden och är värt 440 miljoner kronor.

Hon gör dessutom mycket reklamjobb och har sin egen parfym.

För två år sedan var hon inte bättre rankad än 126:a, efter ett osedvanligt snabbt ras på världsbästalistan, men för sjunde året i rad är hon världens bäst betalda idrottskvinna. Hennes tennis har blivit avsevärt bättre och Sjarapova rankas i dag som femma.

Världens tio bäst belönade

Här är världens tio belönade idrottskvinnorna under 2010:

1) Maria Sjarapova, Ryssland, tennis, 159 miljoner kronor.
2) Caroline Wozniacki, Danmark, tennis, 79 miljoner.
3) Danica Patrick, USA, bilsport, 76 miljoner.
4) Venus Williams, USA, tennis, 73 miljoner.
5) Kim Clijsters, Belgien, tennis, 70 miljoner.
6) Serena Williams, USA, tennis, 67 miljoner.
7) Kim Yu-Na, Sydkorea, konståkning, 63 miljoner.
8) Li Na, Kina, tennis, 51 miljoner.
9) Ana Ivanovic, Serbien, tennis, 38 miljoner.
10) Paula Creamer, USA, golf, 35 miljoner.

Källa: Forbes.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Årets deltagare i Mästarnas mästare är alla vana vid att stå på vinnarplats. Det blir en säsong där alla gör sitt allra yttersta, och lite till, för att erövra titeln eftersom det är förutsägbart att kampen blir hård. Fler vinnarskallar än kanske någonsin är rekryterade till  Mästarnas mästare 2023. Eller vad sägs om  Anja Pärson, Nils van der Poel, Charlotte Kalla, Rickard Nordstrand, Andreas Bergwall, Johan Wissman, Maria Gretzer, Anders Holmertz, Jonna Adlerteg och Elina Öhman. Räkna med tuffa strider om den åtråvärda bucklan.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.