Sjarapova ensam är en industri

Helst ska du vara tjej och riktigt duktig på att spela tennis. Då tjänar du grova pengar och blir till och med miljonär. Sju av världens tio rikaste idrottstjejer sysslar med just tennis. Maria Sjarapova har själv byggt en mångmiljonindustri.

Forsbes presenterar en världslista och det är alltså tre tjejer från andra idrotter som spränger tennisdominansen.

Tre undantag på listan

Banracingens Danica Patrick från USA, konståkningens Kim Yu-Na, Sydkorea, och golfspelaren Paula Creamer, USA, har trängt sig in på tio-i-topp.

Maria Sjarapova är överlägsen och tjänade under 2010 dubbelt så mycket som tvåan, danskan Caroline Wozniacki. Men så har Sjarapova också utvecklat en mindre industri runt sitt namn och varumärke.

Sjarapova lockar framträdande sponsorer som Nike, Head, Evian, Sony Ericsson och Tag Heuer. Det absolut främsta kontraktet skrev hon i fjol när Nike och hon enades om en uppgörelse som sträcker sig åtta år framåt i tiden och är värt 440 miljoner kronor.

Hon gör dessutom mycket reklamjobb och har sin egen parfym.

För två år sedan var hon inte bättre rankad än 126:a, efter ett osedvanligt snabbt ras på världsbästalistan, men för sjunde året i rad är hon världens bäst betalda idrottskvinna. Hennes tennis har blivit avsevärt bättre och Sjarapova rankas i dag som femma.

Världens tio bäst belönade

Här är världens tio belönade idrottskvinnorna under 2010:

1) Maria Sjarapova, Ryssland, tennis, 159 miljoner kronor.
2) Caroline Wozniacki, Danmark, tennis, 79 miljoner.
3) Danica Patrick, USA, bilsport, 76 miljoner.
4) Venus Williams, USA, tennis, 73 miljoner.
5) Kim Clijsters, Belgien, tennis, 70 miljoner.
6) Serena Williams, USA, tennis, 67 miljoner.
7) Kim Yu-Na, Sydkorea, konståkning, 63 miljoner.
8) Li Na, Kina, tennis, 51 miljoner.
9) Ana Ivanovic, Serbien, tennis, 38 miljoner.
10) Paula Creamer, USA, golf, 35 miljoner.

Källa: Forbes.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.