Obol-männen undkommer straff

Obols två kompanjoner, Bo Johansson och Jan Saradlic, går fria. Nu står det klart att brottsundersökningen mot de två läggs ner. ”Det går inte bevisa bedrägeri och förskingring”, säger statsåklagaren Staffan Granerfeldt.

Såväl enskilda idrottare, föreningar och sponsorer känner sig lurade, men i dag tvingas de acceptera att Obol-härvan läggs till handlingarna.

Hundratals miljoner försvunna

Huvudmännen fick förtroende att förvalta åtskilliga miljoner, troligen flera hundra miljoner. Pengar som är försvunna.

Ändå blir det ingen rättslig prövning. För många frågor saknar svar. Både från Bo Johansson och Jan Saradlic.

Men det finns inte heller några riktigt klara besked från personerna som trodde att de gjorde en investering när de förde över pengar.

Går inte att bevisa uppsåt

Hur mycket pengar handlade det om? Och villka besked gavs? Hur såg villkoren ut?

Staffan Granerfeldt, Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, och hans kollegor i Luleå har inte fått fram fakta.

Granerfeldt har insett att det i domstol inte skulle gå att bevisa uppsåt, dvs att duon redan från början ville lura kunderna.

- Det är problemet, vi kan inte visa det.

Att spekulera inte straffbart

- De har investerat i aktier och det har inte gått hem. Men att spekulera i aktier är inte straffbart. De har sina förklaringar, och vi kan tycka att de är mer eller mindre trovärdiga, summerar Staffan Granerfeldt till Norrbottens-Kuriren.

Misstankarna bestod av skattebrott, bedrägeri, bokföringsbrott och förskingring.

Nu blir det endast ett åtal. Jan Saradlic misstänks för skattebrott av normalgraden för att inte ha deklarerat vissa pengar. En misstänkt falskdeklaration från Saradlic, som gällde 500 000 kronor, har redan preskriberats.

Bara en massa svammel

I Norrbottens-Kuriren menar Staffan Granerfeldt i en kommentar till Bo Johansson.

- Han ger inte intryck av att vara seriös, för den skull behöver det inte vara brottsligt, men det är för många obesvarade frågor. Som vem som sitter i styrelsen och var bokföringen finns. Bara en massa svammel.

Under utredningen har det i alla fall framkommit att en tredje person figurerar i Obol-härvan.

Granerfeldt medger också att han inte har en aning om var Bo Johansson och Jan Saradlic befinner sig. Det har bl a inneburit att Saradlic inte har kunnat delges brottsundersökningen.

Mer eller mindre trovärdiga

Åklagaren erkänner att det har varit mycket svårt att genomföra en utredning.

Kunderna satte in pengar på ett konto i Swedbank i Luleå, utan att riktiga avtals skrevs, och när sedan verksamhet omfattade även Västindien, Panama, Kanada, Luxemburg och Brittiska jungfruöarna och med ständigt nya partners blev det nästan omöjligt att få fram fakta.

- Det har varit komplicerat för att verksamheten inte legat i Sverige. Vi kan inte följa affärerna. De har investerat i aktier och det har inte gått hem. Men att spekulera i aktier är inte straffbart. De har sina förklaringar, och vi kan tycka att de är mer eller mindre trovärdiga, summerar Staffan Granerfeldt.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.