Obol-männen undkommer straff

Obols två kompanjoner, Bo Johansson och Jan Saradlic, går fria. Nu står det klart att brottsundersökningen mot de två läggs ner. ”Det går inte bevisa bedrägeri och förskingring”, säger statsåklagaren Staffan Granerfeldt.

Såväl enskilda idrottare, föreningar och sponsorer känner sig lurade, men i dag tvingas de acceptera att Obol-härvan läggs till handlingarna.

Hundratals miljoner försvunna

Huvudmännen fick förtroende att förvalta åtskilliga miljoner, troligen flera hundra miljoner. Pengar som är försvunna.

Ändå blir det ingen rättslig prövning. För många frågor saknar svar. Både från Bo Johansson och Jan Saradlic.

Men det finns inte heller några riktigt klara besked från personerna som trodde att de gjorde en investering när de förde över pengar.

Går inte att bevisa uppsåt

Hur mycket pengar handlade det om? Och villka besked gavs? Hur såg villkoren ut?

Staffan Granerfeldt, Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, och hans kollegor i Luleå har inte fått fram fakta.

Granerfeldt har insett att det i domstol inte skulle gå att bevisa uppsåt, dvs att duon redan från början ville lura kunderna.

- Det är problemet, vi kan inte visa det.

Att spekulera inte straffbart

- De har investerat i aktier och det har inte gått hem. Men att spekulera i aktier är inte straffbart. De har sina förklaringar, och vi kan tycka att de är mer eller mindre trovärdiga, summerar Staffan Granerfeldt till Norrbottens-Kuriren.

Misstankarna bestod av skattebrott, bedrägeri, bokföringsbrott och förskingring.

Nu blir det endast ett åtal. Jan Saradlic misstänks för skattebrott av normalgraden för att inte ha deklarerat vissa pengar. En misstänkt falskdeklaration från Saradlic, som gällde 500 000 kronor, har redan preskriberats.

Bara en massa svammel

I Norrbottens-Kuriren menar Staffan Granerfeldt i en kommentar till Bo Johansson.

- Han ger inte intryck av att vara seriös, för den skull behöver det inte vara brottsligt, men det är för många obesvarade frågor. Som vem som sitter i styrelsen och var bokföringen finns. Bara en massa svammel.

Under utredningen har det i alla fall framkommit att en tredje person figurerar i Obol-härvan.

Granerfeldt medger också att han inte har en aning om var Bo Johansson och Jan Saradlic befinner sig. Det har bl a inneburit att Saradlic inte har kunnat delges brottsundersökningen.

Mer eller mindre trovärdiga

Åklagaren erkänner att det har varit mycket svårt att genomföra en utredning.

Kunderna satte in pengar på ett konto i Swedbank i Luleå, utan att riktiga avtals skrevs, och när sedan verksamhet omfattade även Västindien, Panama, Kanada, Luxemburg och Brittiska jungfruöarna och med ständigt nya partners blev det nästan omöjligt att få fram fakta.

- Det har varit komplicerat för att verksamheten inte legat i Sverige. Vi kan inte följa affärerna. De har investerat i aktier och det har inte gått hem. Men att spekulera i aktier är inte straffbart. De har sina förklaringar, och vi kan tycka att de är mer eller mindre trovärdiga, summerar Staffan Granerfeldt.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.