En viktig seger i skymundan

Lite i skymundan har svensk idrott vunnit en viktig delseger i EU-parlamentet. Parlamentet har röstat igenom förslaget till framtida momsregler inom EU och en konsekvens är att undantag kan tillåtas för ideella föreningar.
Annons

- En viktig signal, säger Helena Carlsson, Riksidrottsförbundets idrottspolitiska rådgivare från Bryssel, där hon hela våren lobbade och jobbade med frågan.

Egna beslut om momsregler

- I förslaget stöds att medlemsländerna själv får besluta om momsfrihet för ideella föreningar, fortsätter hon.

En motvind har förbytts till motsatsen. EU-kommissionen har varit starkt kritisk till de svenska reglerna och det svenska momsundantaget för idrott var i fara.

Men eftersom momsundantaget delas med länder som Finland, Danmark, Österrike, England och Holland så fanns ändå förhoppningen om att EU skulle gå på den svenska linjen.

Undviker också administration

- För idrotten är det här mycket viktigt. Det handlar inte bara om pengarna, utan om att undvika en adminstration som föreningarna nästan inte skulle klara av.

- Vi ser redan nu hur svårt det är att få kassörer till föreningar, säger Helena Carlsson.

Nu ska kommissionen revidera momsdirektivet, ett arbete som mynnar ut i ett lagförslag i slutet av 2012, om nu finansministrarna ger sitt klartecken.

Hans Lenkert (inte verifierad)

tors, 2011-10-27 16:21

1. VAT

Fantastisknyhet . Var kan man läsa beslutet?

Hans Lenkert (inte verifierad)

lör, 2011-10-29 09:42

2. VMomsfrågan är inte klar

Om jag förstått saken rätt så har Parlamentet sagt OK men inte Kommissionen. Så saken är inte klar.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Influencern Joakim Lundell, 35, är beredd att gå in med ”en ”extremt stor summa” – under förutsättning att satsningen går till  till en målvakt. Krislaget  LHC kan få hjälp från oväntast håll. Lundel, Influencern, östgöten och hockeyspportern vill bidra när LHC har inlett en insamling för att förstärka truppen.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.