Elfsborg vill starta fotbollens Idol

I Elfsborg är man på hugget. Flera projekt är på gång. Med klubbchefen Stefan Andreasson i spetsen planeras för ett fotbollens eget Idol i samarbete med TV4. Dessutom har klubben klart med ett marknadsföringsavtal värt 450 000 kronor med Borås stad.

- Vi tittar på ett projekt, det har potential och känns intressant. Men mer än så finns inte att säga för dagen, säger klubbchefen Stefan Andreasson som kommentar till att nyheten om ett fotbollsprogram har kommit ut.

TV4 träffade partners

Han är angelägen om att inte yppa för mycket.

Sanningen är den att Andreasson och Elfsborg har lyckats sälja in ett koncept till en TV-serie till TV4.
Upplägget är smart – finansiärer blir ett antal företag som på det viset också får en chans att synas i TV.

Trots hemlighetsmakeriet har det framkom att TV4 hade representanter i Borås på tisdagen och projektet presenterades för tilltänkta samarbetspartners.

"Proffsdrömmen" redan i vår

Planerna tar form allt mera och idén är att hitta Sveriges största fotbollstalang. Programmet har arbetsrubriken "Proffsdrömmen".

Unga fotbollsspelare ska visa upp sig på en audition som ska genomföras i fyra svenska städer.
24 talanger blir utvalda och ska träna i Elfsborg under fyra veckor. Via olika tävlingsmoment och bedömningar sker en gallring och slutligen utses en vinnare som får ett proffskontrakt med  Boråsklubben.

Det är bråttom för förhoppningen är att göra inspelningarna under de närmaste veckorna och sedan ska serien sändas i maj. 

Avtal med en speciell klausul

Dessutom har klubben skrivit ett marknadsföringsavtal med Borås Stad som för 450 000 kronor har skaffat sig flera rättigheter för 2012.

- Tröjreklamen där en loggo med Borås Stad ska finnas på spelarnas bröst.

- Framträdande placering på de så kallade led-skyltarna vid Borås Arenas långsida.

- Spelarna ska vara tillgängliga upp till tre tillfällen vid olika uppdrag inom marknadsföring.

Det finns en speciell klausul. Elfsborg ska ta avstånd från droger och dopning. Om klubben missköter den delen ska 225 000 kronor av avtalspengarna betalas tillbaka och det är Borås stad ensamt som bestämmer om agerandet är rätt eller fel.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.