Rune Andersson tar fram plånboken igen

Rune Andersson har gjort det tidigare och nu greppar han sin plånbok igen. Hans Trelleborgs FF saknar pengar. Då kliver affärsmannen in och täcker underskottet om 8,8 miljoner kronor.
Annons

Vad vore Trelleborgs FF utan denne fotbollsintresserade affärsman och entreprenör?

En framgångsrik affärsman

Hans fotbollsintresse är grundmurat och han har tidigare varit vice ordföranden, men numera tar hans Mellby Gård AB all tid.

Företaget som grundades 1986 med lantbruk- och hästverksamhet har utvecklats stadigt och är i dag en internationell industrikoncern med placering i Malmö. 

Som vd och koncernchef i Trelleborg AB ledde han den koncernen till framgångar under åren 1983-1990 som VD och koncernchef. Därpå tog han rollen som styrelseordförande fram till 2002.

Gillar hästar och fotboll

Karriären började annars vid Högskolan i Luleå, där han var den först anställde, och uträttade en stor gärning som ledde till en utnämning till  teknologie hedersdoktor 1989.

Hans livsgärning omfattar också en tid som styrelseordförande för AB Electrolux.

Företagande är Rune Anderssons liv, men han har också en passion till hästar och fotboll. Hans travhästar och fotbollslaget TFF betyder mycket. I klubben är han också utnämnd till hedermedlem.

Har betalt åtskilliga miljoner

Hur många miljoner han har stoppat in i föreningen vill han inte riktigt bekänna. Det stannar inte vid de senaste 8,8 miljonerna.

Klubben har aldrig haft så hotfulla siffror. 30 miljoner i utgifter mot 21 miljoner kronor skakade om TFF.

Rune Andersson är inte bara en av Sveriges rikaste, med en uppskattad förmögenhet om 6 miljarder kronor, hans sätt att förhålla sig till skuldern är också unik.

- Det är inte så svårt att gissa att jag gör det, sa 67-åringen när han fick frågan om han kunde hjälpa till med underskottet.

Han vågade fråga Rune

Nu har han undanröjt skulden och han har ett enkelt råd inför framtiden:

- Mer publik, mindre utgifter, det finns inga genvägar.

I klubben är det ytterst Per-Anders Abrahamsson som är ansvarig. Han blev omvald till ordförande för tionde gången och det var också han som för 30 år sedan frågade Rune Andersson, då vd i Trelleborg AB, om han ville engagera sig i föreningen.

"Måste locka publik"

Skulle då inte Rune Andersson vilja engagera sig i föreningen?

- Jag hinner inte bli ordförande. Mina företag tar för mycket tid, säger han.

- Problemet är att, bortsett från Trelleborg AB, är det mest småföretag häromkring.  Sedan kommer inte folk till matcherna. Det är hela grunden för intresse, sponsorer och reklam. Det blir en positiv spiral, säger Rune Andersson.

Riksidrottsförbundet har svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.