Rune Andersson tar fram plånboken igen

Rune Andersson har gjort det tidigare och nu greppar han sin plånbok igen. Hans Trelleborgs FF saknar pengar. Då kliver affärsmannen in och täcker underskottet om 8,8 miljoner kronor.

Vad vore Trelleborgs FF utan denne fotbollsintresserade affärsman och entreprenör?

En framgångsrik affärsman

Hans fotbollsintresse är grundmurat och han har tidigare varit vice ordföranden, men numera tar hans Mellby Gård AB all tid.

Företaget som grundades 1986 med lantbruk- och hästverksamhet har utvecklats stadigt och är i dag en internationell industrikoncern med placering i Malmö. 

Som vd och koncernchef i Trelleborg AB ledde han den koncernen till framgångar under åren 1983-1990 som VD och koncernchef. Därpå tog han rollen som styrelseordförande fram till 2002.

Gillar hästar och fotboll

Karriären började annars vid Högskolan i Luleå, där han var den först anställde, och uträttade en stor gärning som ledde till en utnämning till  teknologie hedersdoktor 1989.

Hans livsgärning omfattar också en tid som styrelseordförande för AB Electrolux.

Företagande är Rune Anderssons liv, men han har också en passion till hästar och fotboll. Hans travhästar och fotbollslaget TFF betyder mycket. I klubben är han också utnämnd till hedermedlem.

Har betalt åtskilliga miljoner

Hur många miljoner han har stoppat in i föreningen vill han inte riktigt bekänna. Det stannar inte vid de senaste 8,8 miljonerna.

Klubben har aldrig haft så hotfulla siffror. 30 miljoner i utgifter mot 21 miljoner kronor skakade om TFF.

Rune Andersson är inte bara en av Sveriges rikaste, med en uppskattad förmögenhet om 6 miljarder kronor, hans sätt att förhålla sig till skuldern är också unik.

- Det är inte så svårt att gissa att jag gör det, sa 67-åringen när han fick frågan om han kunde hjälpa till med underskottet.

Han vågade fråga Rune

Nu har han undanröjt skulden och han har ett enkelt råd inför framtiden:

- Mer publik, mindre utgifter, det finns inga genvägar.

I klubben är det ytterst Per-Anders Abrahamsson som är ansvarig. Han blev omvald till ordförande för tionde gången och det var också han som för 30 år sedan frågade Rune Andersson, då vd i Trelleborg AB, om han ville engagera sig i föreningen.

"Måste locka publik"

Skulle då inte Rune Andersson vilja engagera sig i föreningen?

- Jag hinner inte bli ordförande. Mina företag tar för mycket tid, säger han.

- Problemet är att, bortsett från Trelleborg AB, är det mest småföretag häromkring.  Sedan kommer inte folk till matcherna. Det är hela grunden för intresse, sponsorer och reklam. Det blir en positiv spiral, säger Rune Andersson.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.