Rune Andersson tar fram plånboken igen

Rune Andersson har gjort det tidigare och nu greppar han sin plånbok igen. Hans Trelleborgs FF saknar pengar. Då kliver affärsmannen in och täcker underskottet om 8,8 miljoner kronor.
Annons

Vad vore Trelleborgs FF utan denne fotbollsintresserade affärsman och entreprenör?

En framgångsrik affärsman

Hans fotbollsintresse är grundmurat och han har tidigare varit vice ordföranden, men numera tar hans Mellby Gård AB all tid.

Företaget som grundades 1986 med lantbruk- och hästverksamhet har utvecklats stadigt och är i dag en internationell industrikoncern med placering i Malmö. 

Som vd och koncernchef i Trelleborg AB ledde han den koncernen till framgångar under åren 1983-1990 som VD och koncernchef. Därpå tog han rollen som styrelseordförande fram till 2002.

Gillar hästar och fotboll

Karriären började annars vid Högskolan i Luleå, där han var den först anställde, och uträttade en stor gärning som ledde till en utnämning till  teknologie hedersdoktor 1989.

Hans livsgärning omfattar också en tid som styrelseordförande för AB Electrolux.

Företagande är Rune Anderssons liv, men han har också en passion till hästar och fotboll. Hans travhästar och fotbollslaget TFF betyder mycket. I klubben är han också utnämnd till hedermedlem.

Har betalt åtskilliga miljoner

Hur många miljoner han har stoppat in i föreningen vill han inte riktigt bekänna. Det stannar inte vid de senaste 8,8 miljonerna.

Klubben har aldrig haft så hotfulla siffror. 30 miljoner i utgifter mot 21 miljoner kronor skakade om TFF.

Rune Andersson är inte bara en av Sveriges rikaste, med en uppskattad förmögenhet om 6 miljarder kronor, hans sätt att förhålla sig till skuldern är också unik.

- Det är inte så svårt att gissa att jag gör det, sa 67-åringen när han fick frågan om han kunde hjälpa till med underskottet.

Han vågade fråga Rune

Nu har han undanröjt skulden och han har ett enkelt råd inför framtiden:

- Mer publik, mindre utgifter, det finns inga genvägar.

I klubben är det ytterst Per-Anders Abrahamsson som är ansvarig. Han blev omvald till ordförande för tionde gången och det var också han som för 30 år sedan frågade Rune Andersson, då vd i Trelleborg AB, om han ville engagera sig i föreningen.

"Måste locka publik"

Skulle då inte Rune Andersson vilja engagera sig i föreningen?

- Jag hinner inte bli ordförande. Mina företag tar för mycket tid, säger han.

- Problemet är att, bortsett från Trelleborg AB, är det mest småföretag häromkring.  Sedan kommer inte folk till matcherna. Det är hela grunden för intresse, sponsorer och reklam. Det blir en positiv spiral, säger Rune Andersson.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.