IFK Norrköping lånar 304 miljoner

IFK Norrköping tar ett lån på 304 miljoner kronor och tar över Nya Parken. Avgörande i diskussionerna med Norrköpings kommun blev ett 16 sidor tjockt kompendie om för- och nackdelar med ett köp.
Fansen till IFK Norrköping kan hoppas på en bättre morgondag. Köpet av nya parken ska förbättra finanserna i föreningen. Foto: Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix

 

- Det är en historisk dag för IFK Norrköping, säger Peter Hunt, ordförande i IFK och beskrev uppgörelsen som att man nu är herrar i sin egen borg.

Båda parter nöjda

IFK Norrköpings bolag Parken Event & Arena AB tar över ett lån på 304 miljoner kronor.

- Det är en stor seger, det är helt avgörande för IFK:s framtid, säger Peter Hunt enligt NT.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) visade också en belåten ming.

- Nu får stjärnidrotten sina egna villkor, man delar på bredd och elit, och det viktiga är att skattebetalarna inte ska riskera att stå för elitidrottens kostnader, säger han.

Måste räddda klubbens ekonomi

Avtalet innebär också att intentionerna från ett avtal 2010 fullföljs och konsekvensen blir att kommunen kommer att hyra Nya Parken för att ge möjlighet till breddidrotten att växa.

IFK har antagit ett finansieringsprogram med ett antal punkter som ska säkra klubbens framtid. Planen är att bolagisera fotbollsverksamheten och välkomna externa finansiärer som ska pumpa in 30 miljoner kronor i ett första skede.

I presentationen inför de politiska partierna betonar IFK att klubben måste ta ett radikalt grepp för att få ordning på en blödande ekonomi.

Enda möjligheten

I "Förslag till förvärv av AB Norrköpings Idrottspark” framhålls att förslaget är ”den enda möjligheten att trygga IFK Norrköpings framtida verksamhet.”

Ordföranden Peter Hunt har varit den drivande i processen:

- Vi försöker hitta en pragmatisk lösning på det här där alla egentligen är vinnare. IFK betyder så mycket för kommunen, kommunens invånare och alla som älskar fotboll, säger han till NT.

Fast ränta om tre procent

- Sjukdomsbilden måste först och främst göras klar och det hoppas jag vi har gjort nu. Därifrån måste vi hitta möjligheter att hitta lösningar.

I 300-miljoneraffären har  kommunen fortfarande kvar sitt lån men köpet består i att IFK lånar för motsvarande belopp från kommunens internbank. Räntekostnaden är baserad på fast ränta på tre procent till Norrköpings kommun under prognosperioden, tio år.

De fem första åren ska IFK även amortera 1 miljon kronor, därefter 7 miljoner kronor per år. I förslaget ingår också att IFK vill omförhandla den sista hyresinbetalningen för 2009 till kommunen.

Kari Manninen (inte verifierad)

sön, 2014-08-31 16:41

1. IFK Norrköpings framtid

Övertagande av Idrottsparken var ett misstag. Som det ser ut just i skrivandes stund driver den klubben ner till accelerande störtdykning. Det finns inte pengar till tillräckligt bra spelartrupp. Att sälja de bästa är ödesdigert.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Inte nog med alla tv-kanaler som slåss om rättigheterna att få sända från all sköns sport. Nu gör sig tidningarna allt mer gällande här. Senaste exemplet - Expressen köper rättigheterna till den franska toppligan i fotboll, Ligue 1. Samtliga matcher med superstjärnorna Messi, Neymar och Mbappé sänds live på Expressens plattformar med start redan på söndag.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.