IFK Norrköping lånar 304 miljoner

IFK Norrköping tar ett lån på 304 miljoner kronor och tar över Nya Parken. Avgörande i diskussionerna med Norrköpings kommun blev ett 16 sidor tjockt kompendie om för- och nackdelar med ett köp.
Fansen till IFK Norrköping kan hoppas på en bättre morgondag. Köpet av nya parken ska förbättra finanserna i föreningen. Foto: Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix

 

- Det är en historisk dag för IFK Norrköping, säger Peter Hunt, ordförande i IFK och beskrev uppgörelsen som att man nu är herrar i sin egen borg.

Båda parter nöjda

IFK Norrköpings bolag Parken Event & Arena AB tar över ett lån på 304 miljoner kronor.

- Det är en stor seger, det är helt avgörande för IFK:s framtid, säger Peter Hunt enligt NT.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) visade också en belåten ming.

- Nu får stjärnidrotten sina egna villkor, man delar på bredd och elit, och det viktiga är att skattebetalarna inte ska riskera att stå för elitidrottens kostnader, säger han.

Måste räddda klubbens ekonomi

Avtalet innebär också att intentionerna från ett avtal 2010 fullföljs och konsekvensen blir att kommunen kommer att hyra Nya Parken för att ge möjlighet till breddidrotten att växa.

IFK har antagit ett finansieringsprogram med ett antal punkter som ska säkra klubbens framtid. Planen är att bolagisera fotbollsverksamheten och välkomna externa finansiärer som ska pumpa in 30 miljoner kronor i ett första skede.

I presentationen inför de politiska partierna betonar IFK att klubben måste ta ett radikalt grepp för att få ordning på en blödande ekonomi.

Enda möjligheten

I "Förslag till förvärv av AB Norrköpings Idrottspark” framhålls att förslaget är ”den enda möjligheten att trygga IFK Norrköpings framtida verksamhet.”

Ordföranden Peter Hunt har varit den drivande i processen:

- Vi försöker hitta en pragmatisk lösning på det här där alla egentligen är vinnare. IFK betyder så mycket för kommunen, kommunens invånare och alla som älskar fotboll, säger han till NT.

Fast ränta om tre procent

- Sjukdomsbilden måste först och främst göras klar och det hoppas jag vi har gjort nu. Därifrån måste vi hitta möjligheter att hitta lösningar.

I 300-miljoneraffären har  kommunen fortfarande kvar sitt lån men köpet består i att IFK lånar för motsvarande belopp från kommunens internbank. Räntekostnaden är baserad på fast ränta på tre procent till Norrköpings kommun under prognosperioden, tio år.

De fem första åren ska IFK även amortera 1 miljon kronor, därefter 7 miljoner kronor per år. I förslaget ingår också att IFK vill omförhandla den sista hyresinbetalningen för 2009 till kommunen.

Kari Manninen (inte verifierad)

sön, 2014-08-31 16:41

1. IFK Norrköpings framtid

Övertagande av Idrottsparken var ett misstag. Som det ser ut just i skrivandes stund driver den klubben ner till accelerande störtdykning. Det finns inte pengar till tillräckligt bra spelartrupp. Att sälja de bästa är ödesdigert.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.