IFK Norrköping lånar 304 miljoner

IFK Norrköping tar ett lån på 304 miljoner kronor och tar över Nya Parken. Avgörande i diskussionerna med Norrköpings kommun blev ett 16 sidor tjockt kompendie om för- och nackdelar med ett köp.
Fansen till IFK Norrköping kan hoppas på en bättre morgondag. Köpet av nya parken ska förbättra finanserna i föreningen. Foto: Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix

 

- Det är en historisk dag för IFK Norrköping, säger Peter Hunt, ordförande i IFK och beskrev uppgörelsen som att man nu är herrar i sin egen borg.

Båda parter nöjda

IFK Norrköpings bolag Parken Event & Arena AB tar över ett lån på 304 miljoner kronor.

- Det är en stor seger, det är helt avgörande för IFK:s framtid, säger Peter Hunt enligt NT.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) visade också en belåten ming.

- Nu får stjärnidrotten sina egna villkor, man delar på bredd och elit, och det viktiga är att skattebetalarna inte ska riskera att stå för elitidrottens kostnader, säger han.

Måste räddda klubbens ekonomi

Avtalet innebär också att intentionerna från ett avtal 2010 fullföljs och konsekvensen blir att kommunen kommer att hyra Nya Parken för att ge möjlighet till breddidrotten att växa.

IFK har antagit ett finansieringsprogram med ett antal punkter som ska säkra klubbens framtid. Planen är att bolagisera fotbollsverksamheten och välkomna externa finansiärer som ska pumpa in 30 miljoner kronor i ett första skede.

I presentationen inför de politiska partierna betonar IFK att klubben måste ta ett radikalt grepp för att få ordning på en blödande ekonomi.

Enda möjligheten

I "Förslag till förvärv av AB Norrköpings Idrottspark” framhålls att förslaget är ”den enda möjligheten att trygga IFK Norrköpings framtida verksamhet.”

Ordföranden Peter Hunt har varit den drivande i processen:

- Vi försöker hitta en pragmatisk lösning på det här där alla egentligen är vinnare. IFK betyder så mycket för kommunen, kommunens invånare och alla som älskar fotboll, säger han till NT.

Fast ränta om tre procent

- Sjukdomsbilden måste först och främst göras klar och det hoppas jag vi har gjort nu. Därifrån måste vi hitta möjligheter att hitta lösningar.

I 300-miljoneraffären har  kommunen fortfarande kvar sitt lån men köpet består i att IFK lånar för motsvarande belopp från kommunens internbank. Räntekostnaden är baserad på fast ränta på tre procent till Norrköpings kommun under prognosperioden, tio år.

De fem första åren ska IFK även amortera 1 miljon kronor, därefter 7 miljoner kronor per år. I förslaget ingår också att IFK vill omförhandla den sista hyresinbetalningen för 2009 till kommunen.

Kari Manninen (inte verifierad)

sön, 2014-08-31 16:41

1. IFK Norrköpings framtid

Övertagande av Idrottsparken var ett misstag. Som det ser ut just i skrivandes stund driver den klubben ner till accelerande störtdykning. Det finns inte pengar till tillräckligt bra spelartrupp. Att sälja de bästa är ödesdigert.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.