IFK Norrköping lånar 304 miljoner

IFK Norrköping tar ett lån på 304 miljoner kronor och tar över Nya Parken. Avgörande i diskussionerna med Norrköpings kommun blev ett 16 sidor tjockt kompendie om för- och nackdelar med ett köp.
Fansen till IFK Norrköping kan hoppas på en bättre morgondag. Köpet av nya parken ska förbättra finanserna i föreningen. Foto: Foto: Stefan Jerrevång, Scanpix
Annons

 

- Det är en historisk dag för IFK Norrköping, säger Peter Hunt, ordförande i IFK och beskrev uppgörelsen som att man nu är herrar i sin egen borg.

Båda parter nöjda

IFK Norrköpings bolag Parken Event & Arena AB tar över ett lån på 304 miljoner kronor.

- Det är en stor seger, det är helt avgörande för IFK:s framtid, säger Peter Hunt enligt NT.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) visade också en belåten ming.

- Nu får stjärnidrotten sina egna villkor, man delar på bredd och elit, och det viktiga är att skattebetalarna inte ska riskera att stå för elitidrottens kostnader, säger han.

Måste räddda klubbens ekonomi

Avtalet innebär också att intentionerna från ett avtal 2010 fullföljs och konsekvensen blir att kommunen kommer att hyra Nya Parken för att ge möjlighet till breddidrotten att växa.

IFK har antagit ett finansieringsprogram med ett antal punkter som ska säkra klubbens framtid. Planen är att bolagisera fotbollsverksamheten och välkomna externa finansiärer som ska pumpa in 30 miljoner kronor i ett första skede.

I presentationen inför de politiska partierna betonar IFK att klubben måste ta ett radikalt grepp för att få ordning på en blödande ekonomi.

Enda möjligheten

I "Förslag till förvärv av AB Norrköpings Idrottspark” framhålls att förslaget är ”den enda möjligheten att trygga IFK Norrköpings framtida verksamhet.”

Ordföranden Peter Hunt har varit den drivande i processen:

- Vi försöker hitta en pragmatisk lösning på det här där alla egentligen är vinnare. IFK betyder så mycket för kommunen, kommunens invånare och alla som älskar fotboll, säger han till NT.

Fast ränta om tre procent

- Sjukdomsbilden måste först och främst göras klar och det hoppas jag vi har gjort nu. Därifrån måste vi hitta möjligheter att hitta lösningar.

I 300-miljoneraffären har  kommunen fortfarande kvar sitt lån men köpet består i att IFK lånar för motsvarande belopp från kommunens internbank. Räntekostnaden är baserad på fast ränta på tre procent till Norrköpings kommun under prognosperioden, tio år.

De fem första åren ska IFK även amortera 1 miljon kronor, därefter 7 miljoner kronor per år. I förslaget ingår också att IFK vill omförhandla den sista hyresinbetalningen för 2009 till kommunen.

Kari Manninen (inte verifierad)

sön, 2014-08-31 15:41

1. IFK Norrköpings framtid

Övertagande av Idrottsparken var ett misstag. Som det ser ut just i skrivandes stund driver den klubben ner till accelerande störtdykning. Det finns inte pengar till tillräckligt bra spelartrupp. Att sälja de bästa är ödesdigert.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.