Våldsdebatten blossar upp igen

Våldet, rånarluvor, hotet mot ansvariga ledare - AIK angrips, men nu agerar klubben och det gör också Firman Boys. Samtidigt försöker justitieminister Beatrice Ask att avfärda kritiken mot regeringen med att det måste få ta tid att stifta nya lagar.
En grupp av poliser på allsvensk fotboll... Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Firman Boys höll sig undan och vill inte delta i Uppdrag Granskning. Men sent på onsdagskvällen gav de sin  version via ett öppet  brev på sin hemsida:

"Hjälpt oss med nyrekryteringen"

"Vi gläds även över att SVT och UG sannolikt hjälpt oss med nyrekryteringen av nya engagerade AIK-supportrar och medlemmar för många år framåt. Den påverkan denna typ av hårdvinklade sensationsprogram har på unga killar kan inte nog betonas. För detta tackar vi Dig "Janne"!

AIK:s ordförande Johan Segui deltog i TV-programmet och betonade klubbens försök att undvika allt som helst bråk. Men under onsdagen fann AIK också skäl att spela in en egen video till klubbens hemsida, men som också kunde ses på en rad andra sajter.

- Uppdrag Granskning kommer med specifika påståenden om att "Firman Boys" är de som styr AIK som klubb och att man har infiltrerat alla styrelser och numera har makten över AIK som klubb, säger Johan Segui på videon och fortsätter:

"Sensationsjournalist"

- Det finns inte några belägg för det, menar Segui och anser att programmet konstruerar rubriker. 

- Det är ju lite.. eller det är sensationsjournalistik, kan man säga.
Seguis betonar att det är omöjligt för utomstående för utomstående att ta över eftersom det finns ett demokratiskt system.

- AIK är en medlemsstyrd klubb, förening, vi har årsmöten med demokratiska processer, vi har valberedningar, vi har nomineringskommittéer, det är en lång process.

- Att kunna infiltrera en klubb som AIK är omöjligt, säger han.

Samma relation till alla fans

Både i Uppdrag Granskning och i AIK:s eget program kommer frågan om AIK:s relation till "Firman Boys".

- Den är den samma till "Firman Boys" som till alla AIK-supportrar. Vi tror på ju stenhårt på en dialog med samtliga grupperingar, säger Segui.

Björn Wesström, nu tillförordnad sportchef i AIK, har en bestämd uppfattning:

- Jag är ingen tv-recensent, folk får bilda sig en egen uppfattning, så tar vi det därifrån, säger han.

Ständigt denne Johan Höglund

Denne ”Johan Höglund” har fått en central roll. Om det nu finns någon...

Han påstås bära samma namn och vara både ungdomstränare och vara medlem i Firman Boys.

"Programmet vill visa att han fortfarande är aktiv medlem i Firman. Det stämmer att Johan Höglund har varit aktiv i Firman, dock är han det inte längre. Därför ser vi inga hinder att han idag är ungdomstränare inom AIK Fotboll”, betonas i AIK:s pressmeddelande.

”John Höglund” är också författare till boken ”En av grabbarna” från 2005, som handlade om 15 år av våld i och runt AIK, och nu används det namnet även som avsändare till det öppna brev som Firman Boys publicerade på onsdagskvällen.

500 fans i rånarluvor

Redan i samband med den allsvenska premiären ifrågasattes AIK vid matchen i Borås.

Bland AIK:s fans fanns ett stort antal, kanske uppemot 500 personer, som bar rånarluvor.

Björn Hurtig, advokat i Borås, var kritisk till AIK-fansens maskering.

- Frågan är om lagen är lika för alla. 

"Vill inte att stan ska bli sönderslagen"

Att maskera sig i samband med demonstration eller folksamling på allmän plats är förbjudet.

Men polisen i Borås ingrep inte och Björn Hurtig, som själv var på matchen sa efteråt.

- Det var väldigt obehagligt att se hundratals människor maskerade med rånarluvor. För mig är det helt främmande att behöva maskera sig i samband med en fotbollsmatch, sa Björn Hurtig till Borås Tidning.

Lena Matthijs, polisens kommenderingschef, vid matchen förklarade:

- Problemet är att klara att ingripa utan att få ett upplopp, säger hon.

- Om vi ska ingripa får vi räkna med att 3-400 personer gör motstånd, och så mycket bemannar vi oss inte i samband med fotbollsmatcher. Det skulle krävas 800 poliser och kosta oerhört mycket.

- Vi vill inte heller att Borås ska bli sönderslaget.

"Vill inte ha svåra lagar"

Justitieminister Beatrice Ask får stark kritik för att regeringen inte agerar tillräckligt snabbt när det gäller en skärpt lagstiftning. Hon är tveksam till ett maskeringsförbud:

- Det är svårt eftersom det är svårt att skilja vad det är som är maskering eller annat, så att jag är tveksam till om det är möjligt att införa det. Hur man än formulerar det kan det hända att det påverkar andra situationer i samhället som kanske inte är rimliga.

Beatrice Ask betonar:

- Får vi dåliga lagar är de svåra att tillämpa och då gör det ingen nytta, säger Ask till fotbollskanalen.se.

Björn Eriksson vill ha snabba resultat

Björn Eriksson, regeringens samordnare för idrottsrelaterat våld, förstår inte varför regeringens arbete går så långsamt.

Han har presenterat förslag runt ett huliganregister, kameraövervakning och maskeringsförbud.

- Vi måste ta del av tunga remissinstanser när det gäller lagstiftning, vi kan inte strunta i synpunkter på integritet och teknisk utformning av lagstiftning och annat, vi måste göra ett bra arbete, säger Ask.

Jörgen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 11:24

1. Huliganer

1. Förbjud maskering 2. Polisen slår ner stenhårt på ALLT som i England 3. Föreningarna bestraffas och rensar upp bland de egna

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 13:13

2. AIK tar samhällsansvar

"Föreningarna bestraffas och rensar upp bland de egna". föreslår Jörgen i en one-liner. Det låter enkelt.
AIK tar sitt samhällsansvar sedan tidigt 1900-tal. Redan på 1927 såg man enligt AIK-visan "grevar mitt bland sjåarna" på Stadion när det var match med AIK. "Här blandas lyx med lump". Så är det även idag. Så hoppas jag även det förblir i Sverige. England är inget föredöme. Arbetarklassen får se på fotboll på TV eftersom biljetterna är för dyra. Våldet finns kvar, men långt borta från arenorna - där har ingen förändring skett.
När AIK anordnade drive-in fotboll i Rinkeby och Hallonbergen så sjönk frekvensen av skadegörelse och andra småbrott. AIK tar samhällsansvar. AIK:aren Martin Mutumba är idag en skötsam elitidrottsman och ett stort föredöme för yngre i Rinkeby. Han visar på ett annat sätt att nå framgång, och ändå stå kvar med fötterna på jorden. Han har inte alltid varit Guds bästa barn (vem har det?). Det viktiga är vad Martin står för idag. "Johan Höglund" är en rak person med ett brokigt förflutet som har fått chansen och möjligheten att verka som ungdomsledare i AIK. Jag vet att han kan göra ett utomordentligt jobb förenligt med AIK-stilen. Jag hoppas att han fortsätter ta den chansen.
Verkligheten är betydligt mer komplex och komplicerad än Jörgens one-liner på internet. För att inte tala om Jan "Janne" Josefssons boulevard-journalistik. AIK, dess spelare, medlemmar, styrelser och ledare, som en klubb i norra Stockholm, står mitt i denna komplexa verklighet. Vi kan inte ersätta lagstiftare, skola, föräldrar och sociala myndigheter. Som den fasta punkten för såväl grevar som sjåare så drar vi emellertid en betydande del av detta lass. Det vore klädsamt om klubben, och svensk idrott, fick det ertjänande vi förtjänar i seriösa media för denna stora ideella insats.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 13:26

3. Är det juridiskt möjligt att

Är det juridiskt möjligt att kasta ut AIK Fotboll ur RF?

Jorgen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 13:33

4. Då var du inte i Borås

Jag vet inte vilken verklighet du lever i Claes men i Borås misskötte sig AIK fans å det grövsta. Stölder i ICA affär när Polisen tittade på. Marscherade genom stan i rånarluvor. Slog ner folk på arenan. Barn som gråter vid åsynen Samhällsansvar? Förebilder? Det tycker inte jag. Nolltolerans är det som gäller. Du blandar ihop begreppen det som du beskriver gör många klubbar i idrotts Sverige men det rättfärdigar inte ovanstående

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 14:03

5. Håll isär begreppen

Du förväxlar AIK med skola, sociala myndigheter, föräldrar och polis. Vi är inget av detta. Vi kompletterar efter bästa förmåga med stora ideella insatser.
Diskussionen handlar om ansvaret för AIK och svensk idrott. Låt oss hålla oss till detta.
Svensk strafflagstiftning bygger på individuellt ansvar. Om någon snattar - vare sig den håller på Grimsås, Kroppskultur eller IFK Värnamo - så är det ett brott som kan beivras enligt brottsbalken. Det är en polissak - särskilt när det sker mitt framför ögonen på polisen.
Sedan kan du roa dig med att byta ut ordet "AIK:are" i ditt inlägg mot "muslimer", "judar" eller "knallar". Då kanske du inser att din generalisering är falsk och missvisande?
Vad gäller folks klädval har jag inga synpunkter annat än att det ser märkligt ut att springa runt i rånarluvor. Din synpunkt andas annars lite av den moralpanik som drabbat mods, punkare, hiphoppare och raggare under olika epoker. Förmodligen är det den effekten, snarare än en mode-effekt, som bärarna av dessa plagg velat uppnå.

Det jag beskrev i mitt förra inlägg ovan är vad en storstadsklubb i norra Stockholm har uppnått i förorter som kanske lever i en något annorlunda verklighet än vad man gör i ett villaområde i Borås. Det är oklart vad du vill uppnå? Ska du utestänga alla problemområden som Rosengård, Biskopsgården och Rosengård från svensk idrott? Alla klubbar som verkar i dessa områden och tar ett stort socialt ansvar? Jag tycker sådana tankar låter inskränkta och kontra-produktiva - för svensk idrott och för det svenska samhället.

Sedan är jag avslutningsvis medveten om att AIK från Stockholm är en bête noire för mången landsortsbo. Jag tror emellertid att det i sådana här debatter gäller det att lägga band på komplexen från alla håll och fokusera på vad som är bra för svensk idrott. Den behöver både guliganer och AIK:are för att utvecklas och bli bättre.

Leif (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 14:22

6. Stolt?

Claes - det har funnits gott om tillfällen då klubben AIK skulle kunnat gå ut och markerat att det är oacceptabelt att deras fans slår sönder krogar, misshandlar folk eller begår stölder i samband med matcher. Men icke! Hela tiden så är det ett starkt försvar för dessa ligisters uppträdande och eftersom det då verkar som att alla AIK-are stöttar dessa, så hamnar slödder-stämpeln på hela klubben. Det kan väl ändå inte vara så svårt att förstå?

Jorgen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 14:40

7. Tack Leif. Claes, jag är

Tack Leif. Claes, jag är själv väldigt engagerad inom fotbollen och det är självklart att klubbar har ett ansvar för sina fans när de företräder föreningen i dess namn! Du nämner individuellt ansvar, vad fanns den när AIK var i Borås? Du verkar ha den uppfattningen att staten ska lösa alla problem. Du skriver att det är en polissak och det håller jag med om. Polisen ska få befogenheter att slå till stenhårt mot dessa störande element. Angående klädvalet så har man klart ont uppsåt i rånarluvor och att detta skulle vara ett mode är bara löjligt. Du har helt rätt i att detta gäller inte bara AIK utan andra klubbar också nu senast Djurgården där Mjällby bör tilldelas segern ovillkorligen. Medborgare varän man kommer ifrån inkl. Stockholm, Borås eller Biskopsgården ska följa Svensk lag. Att förlöjliga landsortsklubbar som du gör hör inte hemma i denna debatten. Jag gillar Stockholm och är stolt över min huvudstad precis som du är och det gör mig bekymrad när AIK beter sig på detta viset. För att utveckla Svensk Idrott så ska dessa avarter tas bort från Idrotten

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 15:28

8. AIK tar avstånd från våld

Leif, AIK har upprepade gånger tagit avstånd från våld i alla sammanhang. När du anger att klubben AIK skulle försvara oacceptabla beteenden så har du helt enkelt fel.

Alla våra ungdomsspelare och ledare utbildas i AIK-stilen. Klubben lägger ner mångmiljonbelopp varje år på säkerhetsarbete. Vi bedriver, utöver den ordinarie idrottsverksamheten, social verksmahet i några av Stockholms mest utsatta områden. Vi kampanjar för AIK-stilen i Stockholms skolor och kring våra matcher.

Mer information hittar du här: http://www.aikfotboll.se/Article.aspx?contentID=6868

Sedan finns det människor som är beredda att ta till sig denna information om AIK. Sedan finns det andra människor som föredrar att göda sin verklighetsbild och sin aversion mot Stockholm i allmänhet och AIK i synnerhet genom sensationsreportage av mediokra journalister som Jan "Janne" Josefsson.

Jorgen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 15:37

9. Hålla isär begreppen?

Claes Ni gör säkert ett fantastiskt arbete här men du blandar ihop begreppen. Detta har inget med att uppträda på det sättet som vissa AIK fans gör. Ni måste helt enkelt göra er av med de fansen och städa upp. Du har inte i ett ord beklagat dig över hur vissa fans beter sig. Jag känner flera AIK:are som är fantastiska människor och som skäms över många fans beteende men vågar inte träda fram. Bara det faktum att du inte inser att ni har problem är skrämmande. Nu avslutar jag mina kommentarer.

Leif (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 15:51

10. Fortfarande stöd

Claes - var snäll och plocka fram en enda kommentar/citat eller annat där AIK som klubb, klart och tydligt deklarerar att man tar avstånd från den verksamhet som den där sammanslutningen av ligister ägnar sig åt. Alltså pekar på gruppen och säger "er verksamhet är inte förenlig med våra värderingar". Inte något allmänt jidder om vad man jobbar mot och för. Jag tror du får väldigt svårt att hitta någon sådan. För inte ens du tar ju avstånd från deras agerande utan försöker bara få det till en konflikt mellan Stockholm och övriga landet, när det i själva verket är föreningen AIK som aversionen riktas mot. Jag kan ta med mina barn på precis alla andra matcher men inte den när AIK kommer på besök. Vilket är en stor synd och skam eftersom FOTBOLLSLAGET AIK är ett mycket duktigt sådant och det blir oftast bra matcher. Men när matcherna alltid skall föregås av vandalisering och misshandel så väljer jag att stanna hemma och följa matchen på tv. Skulle som sagt jättegärna gå på AIK-matcherna men så länge som den där sammanslutningen får härja fritt utan att någon RIKTIG föreningsmänniska ställer sig upp och tydligt deklarerar "att det där är inte AIK-are utan ligister", ja då stannar jag hemma och låter AIK-representanterna härja och förstöra utan att jag skall riskera att bli inblandad.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 15:59

11. AIK fördömer handlingar - inte människor

Jörgen, har du slutat slå din fru? Jag har inte sett dig dementera detta i den här diskussionen? Det är aldrig god debattteknik att tillägga människor åsikter de aldrig har uttryckt.

Som jag skrev ovan, är det inte min kopp té att gå på fotboll i en stickad balaclava. Men är det olagligt? Nej. 1981 tyckte delar av dåvarande Black Army-klacken att det var ashäftigt att köpa begagnade stålhjälmar på överskottslagret för fem kronor och måla dem svarta. Bör det förbjudas också? Får man gå på fotboll i burka? Ska vi fokusera på väsentligheter eller vad som till 95% handlar om pubertala uppror?

Klubben AIK tar avstånd från allt våld. Som sagt, här har du mer information om klubbens arbete:
http://www.aikfotboll.se/Article.aspx?contentID=6868

Sedan tror jag personligen att för att få genomslag, och respekt, ska man fördöma handlingar - inte människor. Felaktiga handlingar ska ha omedelbara och direkta konsekvenser. De ska vara rättvisa och proportionerliga. Människor som visar att de är villiga att ändra sig ska ha en andra chans. AIK:s arbete i de här frågorna har sällan eller aldrig handlat om att knipa billiga poänger i morgondagens upplaga. Det har faktiskt blivit ordning på en hel del tidigare stökiga människor genom AIK-stilen och gammal hederlig föreningsdemokrati. Det ger inga rubriker i pressen, ej heller ger det poänger hos sådana som herr Josefsson, men det fungerar bättre än att låtsas att det svenska samhället som det ser ut i norra Stockholm inte existerar.

Mina sista tankar i de här frågorna.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.