Svindlade affärer - nu är det slut

Aldrig har en klubb satt sprätt på miljonerna i samma takt som Malmö Redhawk gjorde säsongen 2011/2012. 100 miljoner satsades av ledningen och Hugo Stenbeck. Nu har man satt punkt
Linus Klasen och Stefan Nyman anställdes för att göra Malmö Redhawks till lag för högsta serien. Det blev inte resultatet, däremot en massa turer runt miljonspelet. Foto: Scanpix

 
På onsdagen kom domen i målet med Malmö Redhawks och förre sportchefen Stefan Nyman.

Betala Nyman 2 miljoner

Klubben förlorade och enligt Nyköpings tingsrätt ska Malmö Redhawks Ishockey AB betala Stefan Nyman drygt 1 miljon kronor samt rättegångskostnader.

Från utlåtandet – ” Nyköpings tingsrätt menar att Nyman inte blev avskedad av Redhawks och att han därför har rätt till kompensation.”

Det innebär en skaplig ekonomisk smäll om 2 miljoner – att lägga till de tidigare 100 miljonerna...

Avgörandet

De tre avgörande punkterna:

= Klubben ska betala 854 125 kronor, samt ränta, i utebliven lön till Nyman. Totalt drygt 1 miljon kronor.

= Klubben ska betala Nyman fortsatt lön, 55 625 kronor per månad, till och med april 2014. Om Nyman får en annan anställning står klubben för mellanskillnaden i lön.

= Klubben ska också betala advokatkostnaderna om 513 750 kronor samt ränta.
Malmö Redhawks drabbas dock inte ekonomiskt, möjligen moraliskt. En extern och hemlig part står för de 2 miljonerna.

Fåordiga

Både Stefan Nyman och Malmö Redhawks ordförande Tommy Qvarfort var fåordiga efter domen.

- Advokaten får titta på det. Jag pratar bara sport och framtid, nu är det hockey som gäller. Vi sysslar med sport, inte juridik. Vi har räddat hockeyn i Malmö och det är det viktiga, sa Qvarfort enligt Sydsvenska Dagbladet.

- Jag står för det jag har gjort och sagt. Jag är glad att rätten dömde som den gjorde, ansåg Nyman enligt Sportbladet.

Hans juridiska ombud, advokat Emil Hofbard, medgav att han var förvånad över att Malmö Redhawks valde att bestrida Stefan Nymans krav.

- Rätten har ju gått på Stefan Nymans yrkande i alla delar, men det var ganska väntat. 

Kunde verifiera allt

Bakgrunden till målet var att klubben stoppade Nymans löneutbetalningar i april förra året och ansåg att han hade brustit i lojalitet och orsakat klubben ekonomisk skada bland annat genom sitt löneavtal med Hugo Stenbeck.

Nyman anklagades dessutom för att ha gått bakom styrelsens rygg och medverkat till den rekorddyra värvningen av Linus Klasen.

Nyköpings tingsrätt konstaterar att inget stämmer. Nyman har bl a via mail visat att styrelsen varit informerad och haft kännedom om avtal. Allt kunde han verifiera och han hade heller inte sprängt spelarbudgeten.

"Nu stablitet och balans"

Det framhåller tingsrätten som skriver att klubben inte lidit någon skada som orsakats av Stefan Nyman. Han har, enligt tingsrätten, inte brutit mot sin lojalitetsplikt mot klubben.

På hemsidan skriver Redhawks: ”Malmö Redhawks blickar framåt med ny energi.

Säsongen 2011/2012 förbrukade den dåvarande ledningen 100 Mkr och ingick det högsta spelaravtalet i svensk ishockeyhistoria, som bl a medförde att klubben hamnade i en svår konkurssituation.

Detta är nu historia och den nya ledningen lyckades rädda Malmö Redhawks från konkurs och har skapat stabilitet och ekonomisk balans i klubben. Äntligen kan Malmö Redhawks fokusera på sporten och blicka in i framtiden med en kompetent ledarstab, spännande trupp och en bred ungdomsverksamhet.”

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.