Svindlade affärer - nu är det slut

Aldrig har en klubb satt sprätt på miljonerna i samma takt som Malmö Redhawk gjorde säsongen 2011/2012. 100 miljoner satsades av ledningen och Hugo Stenbeck. Nu har man satt punkt
Linus Klasen och Stefan Nyman anställdes för att göra Malmö Redhawks till lag för högsta serien. Det blev inte resultatet, däremot en massa turer runt miljonspelet. Foto: Scanpix

 
På onsdagen kom domen i målet med Malmö Redhawks och förre sportchefen Stefan Nyman.

Betala Nyman 2 miljoner

Klubben förlorade och enligt Nyköpings tingsrätt ska Malmö Redhawks Ishockey AB betala Stefan Nyman drygt 1 miljon kronor samt rättegångskostnader.

Från utlåtandet – ” Nyköpings tingsrätt menar att Nyman inte blev avskedad av Redhawks och att han därför har rätt till kompensation.”

Det innebär en skaplig ekonomisk smäll om 2 miljoner – att lägga till de tidigare 100 miljonerna...

Avgörandet

De tre avgörande punkterna:

= Klubben ska betala 854 125 kronor, samt ränta, i utebliven lön till Nyman. Totalt drygt 1 miljon kronor.

= Klubben ska betala Nyman fortsatt lön, 55 625 kronor per månad, till och med april 2014. Om Nyman får en annan anställning står klubben för mellanskillnaden i lön.

= Klubben ska också betala advokatkostnaderna om 513 750 kronor samt ränta.
Malmö Redhawks drabbas dock inte ekonomiskt, möjligen moraliskt. En extern och hemlig part står för de 2 miljonerna.

Fåordiga

Både Stefan Nyman och Malmö Redhawks ordförande Tommy Qvarfort var fåordiga efter domen.

- Advokaten får titta på det. Jag pratar bara sport och framtid, nu är det hockey som gäller. Vi sysslar med sport, inte juridik. Vi har räddat hockeyn i Malmö och det är det viktiga, sa Qvarfort enligt Sydsvenska Dagbladet.

- Jag står för det jag har gjort och sagt. Jag är glad att rätten dömde som den gjorde, ansåg Nyman enligt Sportbladet.

Hans juridiska ombud, advokat Emil Hofbard, medgav att han var förvånad över att Malmö Redhawks valde att bestrida Stefan Nymans krav.

- Rätten har ju gått på Stefan Nymans yrkande i alla delar, men det var ganska väntat. 

Kunde verifiera allt

Bakgrunden till målet var att klubben stoppade Nymans löneutbetalningar i april förra året och ansåg att han hade brustit i lojalitet och orsakat klubben ekonomisk skada bland annat genom sitt löneavtal med Hugo Stenbeck.

Nyman anklagades dessutom för att ha gått bakom styrelsens rygg och medverkat till den rekorddyra värvningen av Linus Klasen.

Nyköpings tingsrätt konstaterar att inget stämmer. Nyman har bl a via mail visat att styrelsen varit informerad och haft kännedom om avtal. Allt kunde han verifiera och han hade heller inte sprängt spelarbudgeten.

"Nu stablitet och balans"

Det framhåller tingsrätten som skriver att klubben inte lidit någon skada som orsakats av Stefan Nyman. Han har, enligt tingsrätten, inte brutit mot sin lojalitetsplikt mot klubben.

På hemsidan skriver Redhawks: ”Malmö Redhawks blickar framåt med ny energi.

Säsongen 2011/2012 förbrukade den dåvarande ledningen 100 Mkr och ingick det högsta spelaravtalet i svensk ishockeyhistoria, som bl a medförde att klubben hamnade i en svår konkurssituation.

Detta är nu historia och den nya ledningen lyckades rädda Malmö Redhawks från konkurs och har skapat stabilitet och ekonomisk balans i klubben. Äntligen kan Malmö Redhawks fokusera på sporten och blicka in i framtiden med en kompetent ledarstab, spännande trupp och en bred ungdomsverksamhet.”

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.