Svindlade affärer - nu är det slut

Aldrig har en klubb satt sprätt på miljonerna i samma takt som Malmö Redhawk gjorde säsongen 2011/2012. 100 miljoner satsades av ledningen och Hugo Stenbeck. Nu har man satt punkt
Linus Klasen och Stefan Nyman anställdes för att göra Malmö Redhawks till lag för högsta serien. Det blev inte resultatet, däremot en massa turer runt miljonspelet. Foto: Scanpix
Annons

 
På onsdagen kom domen i målet med Malmö Redhawks och förre sportchefen Stefan Nyman.

Betala Nyman 2 miljoner

Klubben förlorade och enligt Nyköpings tingsrätt ska Malmö Redhawks Ishockey AB betala Stefan Nyman drygt 1 miljon kronor samt rättegångskostnader.

Från utlåtandet – ” Nyköpings tingsrätt menar att Nyman inte blev avskedad av Redhawks och att han därför har rätt till kompensation.”

Det innebär en skaplig ekonomisk smäll om 2 miljoner – att lägga till de tidigare 100 miljonerna...

Avgörandet

De tre avgörande punkterna:

= Klubben ska betala 854 125 kronor, samt ränta, i utebliven lön till Nyman. Totalt drygt 1 miljon kronor.

= Klubben ska betala Nyman fortsatt lön, 55 625 kronor per månad, till och med april 2014. Om Nyman får en annan anställning står klubben för mellanskillnaden i lön.

= Klubben ska också betala advokatkostnaderna om 513 750 kronor samt ränta.
Malmö Redhawks drabbas dock inte ekonomiskt, möjligen moraliskt. En extern och hemlig part står för de 2 miljonerna.

Fåordiga

Både Stefan Nyman och Malmö Redhawks ordförande Tommy Qvarfort var fåordiga efter domen.

- Advokaten får titta på det. Jag pratar bara sport och framtid, nu är det hockey som gäller. Vi sysslar med sport, inte juridik. Vi har räddat hockeyn i Malmö och det är det viktiga, sa Qvarfort enligt Sydsvenska Dagbladet.

- Jag står för det jag har gjort och sagt. Jag är glad att rätten dömde som den gjorde, ansåg Nyman enligt Sportbladet.

Hans juridiska ombud, advokat Emil Hofbard, medgav att han var förvånad över att Malmö Redhawks valde att bestrida Stefan Nymans krav.

- Rätten har ju gått på Stefan Nymans yrkande i alla delar, men det var ganska väntat. 

Kunde verifiera allt

Bakgrunden till målet var att klubben stoppade Nymans löneutbetalningar i april förra året och ansåg att han hade brustit i lojalitet och orsakat klubben ekonomisk skada bland annat genom sitt löneavtal med Hugo Stenbeck.

Nyman anklagades dessutom för att ha gått bakom styrelsens rygg och medverkat till den rekorddyra värvningen av Linus Klasen.

Nyköpings tingsrätt konstaterar att inget stämmer. Nyman har bl a via mail visat att styrelsen varit informerad och haft kännedom om avtal. Allt kunde han verifiera och han hade heller inte sprängt spelarbudgeten.

"Nu stablitet och balans"

Det framhåller tingsrätten som skriver att klubben inte lidit någon skada som orsakats av Stefan Nyman. Han har, enligt tingsrätten, inte brutit mot sin lojalitetsplikt mot klubben.

På hemsidan skriver Redhawks: ”Malmö Redhawks blickar framåt med ny energi.

Säsongen 2011/2012 förbrukade den dåvarande ledningen 100 Mkr och ingick det högsta spelaravtalet i svensk ishockeyhistoria, som bl a medförde att klubben hamnade i en svår konkurssituation.

Detta är nu historia och den nya ledningen lyckades rädda Malmö Redhawks från konkurs och har skapat stabilitet och ekonomisk balans i klubben. Äntligen kan Malmö Redhawks fokusera på sporten och blicka in i framtiden med en kompetent ledarstab, spännande trupp och en bred ungdomsverksamhet.”

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.